CZ EN

Ministerstvo financí proti nelegálnímu hazardu bojuje

Ministerstvo financí se důrazně ohrazuje proti tvrzením senátora Ivo Valenty v pořadu Otázky Václava Moravce ze dne 10.5.2015 o údajné nečinnosti v oblasti regulace hazardu. Ministerstvo financí si je plně vědomo, že současný hazardní zákon z roku 1990 již dávno nereflektuje vývoj na trhu hazardních her a mnoho let nevyhovuje ani společenským potřebám, ani praxi vyspělých evropských zemí. Oblast hazardu je v současné chvíli těžko kontrolovatelná a stát přichází kvůli nelegálnímu hazardu o každoročně o miliardu korun, která by mohla přispět ke zlepšení stavu veřejných financí. Z tohoto důvodu Ministerstvo financí v roce 2014 připravilo zcela novou komplexní právní úpravu této oblasti, která například omezí počet provozních míst, zkvalitní státní dozor a řádně zdaní všechny formy hazardu.

Zákon také odstraňuje současný neudržitelný stav na internetovém trhu sázkových her, kdy v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, přestože charakter internetu jejich faktické působení na trhu umožňuje. Nově by podnikání zahraničních on-line sázkových společností mělo být legalizováno, což umožní jeho regulaci a řádné zdanění. Mnohem detailněji bude také upravena otázka působnosti orgánů státní správy a samosprávy a role obcí při povolovacím řízení.

Již v současné chvíli má zastupitelstvo města zcela zásadní a rozhodující slovo v otázce, zda na jeho území technická herní zařízení umístěna budou nebo nebudou. Město má Ústavním soudem potvrzené právo na samosprávu ve věci umisťování technických herních zařízení na svém území (nález Pl. ÚS 6/13 ze dne 2. 4. 2013). Ministerstvo financí tak nevydá žádné povolení k provozování loterií a jiných podobných her, pokud by vydání takového povolení bylo v rozporu s účinnou obecně závaznou vyhláškou.

Pokud radnice vydá obecně závaznou vyhlášku, kterou provozování loterií a jiných podobných her na svém území zakáže, Ministerstvo financí je povinno všechna vydaná povolení zrušit ve správním řízení. „Pokud by Ministerstvo financí bylo nečinné a ponechalo v běhu již vydaná povolení, která jsou v rozporu s obecně závaznou vyhláškou, a neodebralo by licenci k provozování těchto zařízení, jak požaduje senátor Valenta, jednalo by dle nálezu Ústavního soudu protiprávně,“ upozorňuje náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Ministerstvo financí zároveň odmítá kritiku z laxního přístupu proti nelegálním formám hazardu. Naopak, od minulého roku Ministerstvo financí boj proti nelegálnímu hazardu výrazně zintenzivnilo. Ve spolupráci s Finanční správou a Policií ČR provádí kontroly zaměřené na dodržování ochrany mladistvých před sociálně-patologickými jevy spojenými s hazardními hrami. Ve věci kvízomatů podalo Ministerstvo financí několik trestních oznámení s podezřením na neoprávněné provozování loterie a jiné podobné sázkové hry. V loňském roce MF rozeslalo do datových schránek všech obcí informaci obsahující postup ve věci kvízomatů pro místní samosprávy. V letošním roce Orgán státního dozoru Specializovaného finančního úřadu pravomocně uložil pokutu provozovateli kvízomatů v rekordní výši 9.750.000 Kč. Ze strany Ministerstva financí tak jsou podnikány veškeré kroky, které jsou v jeho působnosti, k eliminaci a zabránění tomuto nelegálnímu jednání na hazardním trhu. Další kroky jsou již zcela v kompetenci Policie ČR.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.