CZ EN

Ministerstvo financí pokladní plnění nezdrželo

"Podávejte daňové přiznání po termínu, radí lidem vláda"
Zdroj: Echo24.cz | 4.1.2015 | Rubrika: Názory | Autor: Petr Holub

Reakce MF:

Autor se dopouští značného zkreslení, když píše, že Ministerstvo financí v letošním roce poprvé za posledních dvacet let vybočilo z tradice zveřejňování výsledků plnění státního rozpočtu za uplynulý rok v průběhu prvního pracovního dne roku nového. Rozhodnutí Ministerstva financí zveřejnit výsledky druhý pracovní den, tedy v pondělí 5. ledna, místo prvního pracovního dne, který připadl na pátek 2. ledna, je pochopitelným a standardním krokem. Údaje o rozpočtu za uplynulý rok byly publikovány druhý pracovní den například v lednu 2013, 2012, 2008, 2004, 2003, či 2002. Jen za uplynulých 13 let šlo tedy téměř o polovinu případů. Nestalo se tak rozhodně ani „poprvé za posledních dvacet let“, stejně jako důvodem nebyla „celopodniková dovolená“.

Hlavním důvodem, proč bylo pokladní plnění zveřejněno v pondělí 5 .ledna je, že první pracovní den po skončení roku dochází v rámci tzv. dodatkového období k předpisu nároků územních samosprávných celků na sdílených daních dle rozpočtového určení daní. Na základě inkasa daňových příjmů v posledním pracovním dnu daného období se tento předpis vypočte až první pracovní den v dalším roce a tento výsledek je tedy znám až druhý pracovní den v novém roce. Toto „rozpouštění“ daňových příjmů veřejným rozpočtům územní úrovně je v posledních letech zhruba na úrovni 0,3-0,4 mld. Kč. O tuto částku se snižují příjmy náležející státnímu rozpočtu a tudíž i schodek. Pokud se v minulých letech informace zveřejňovala hned první pracovní den, bylo uvedeno, že šlo o předběžné výsledky, které se mohou změnit právě vlivem výše uvedeného. Tím v některých případech docházelo k nedorozuměním, kterým se Ministerstvo financí chtělo vyhnout.

Zmiňuje-li autor v této souvislosti příklad Slovenska, kde je díky dobrému fungování Státní pokladny zveřejňováno pokladní plnění státního rozpočtu na denní bázi, připomínáme, že Ministerstvo financí v současnosti intenzivně pracuje na výrazném zkvalitnění českého systému Státní pokladny právě mj. podle vzoru Slovenska tak, aby měl český daňový poplatník informace o hospodaření státu na úrovni odpovídající nejlepší evropské praxi.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.