CZ EN

Ministerstvo financí odmítá kritiku v souvislosti s přípravou zákonů o hazardu

"Matěj Hollan pro DR: Babišův postoj k hazardu je zklamáním"
Zdroj: denikreferendum.cz | Datum: 11.10.2015 | Autor: Vratislav Dostál

Reakce MF

Ministerstvo financí se kategoricky ohrazuje proti vyjádření Matěje Hollana uvedená v rozhovoru pro Deník Referendum v souvislosti s přípravou zákonů regulujících hazardní hry. Ministerstvo financí začalo ihned po nástupu současného ministra financí do funkce soustavně a systematicky pracovat na vytvoření nové moderní legislativy regulující hazardní hry, která má za úkol nahradit již zcela nevyhovující zákon o loteriích a jiných podobných hrách.

Vzhledem k tomu, že nebylo technicky možné, aby nová hazardní legislativa navržená Ministerstvem (respektive komplex návrhů zákonů) nabyla účinnosti 1.1.2016, muselo Ministerstvo financí přistoupit k náhradnímu, avšak plně legitimnímu řešení – novele dosavadního loterního zákona pod poslaneckou iniciativou Jana Volného. Jelikož mělo jít o přechodné řešení a první fázi zdanění, sazby byly nastaveny níže, než navrhuje komplex návrhů zákonů. Důvodem byla nutná pozvolná adaptace provozovatelů hazardních her. Vzhledem k obstrukcím v Poslanecké sněmovně jsme však byli nuceni tuto novelu stáhnout a předložit nově formou vládního návrhu. K tomu došlo dne 13.10.2015. Důvodem mírnějších sazeb navržených ve vládním návrhu je, aby byla novela co nejrychleji, s pokud možno co nejmenším počtem obstrukcí, přijata.

Tato novela rozhodně nejde proti dopadové studii komplexu návrhů zákonů, nýbrž ji doplňuje a navazuje na ni. Vládní komplex návrhů zákonů procházel řádným připomínkovým řízením – všechny tři návrhy zvlášť. V rámci připomínkového řízení návrhu zákona o dani z hazardních her došlo k významnějším změnám, které vyžadovaly automaticky i nutnost harmonizace s návrhem zákona o hazardních hrách. Návrh však i nadále obsahuje limity proher pro hry, včetně internetových – i pro videoloterní terminály (na rozdíl od dosavadní právní úpravy), které právě představují v současné době největší problém patologického hráčství. Návrh neruší ani povinnost nastavit si sebeomezující opatření při registraci do hazardní hry. Konečně, návrh rovněž zpřesňuje definici řady institutů a nepřipouští na rozdíl od současně platného loterního zákona výkladové nejasnosti, co je hazardní hrou – to je zvlášť důležité pro orgány činné v trestním řízení např. u kvízomatů a podobných nelegálních her, jejichž provozovatelé se snaží využít mezery v současném loterním zákoně. Je tedy zcela zřejmé, že Matějem Hollanem namítané nedostatky návrhu zákona o hazardních hrách, jsou nedůvodné.

Rovněž v rozhovoru kritizovaný poradce ministra financí Radim Haluza zcela vylučuje, že by byl v jakémkoli obchodním spojení s představiteli tvrdého hazardu a hájil jejich zájmy. Radim Haluza je profesionál a odborník s více než 10ti letou praxí v oblasti loterií, který do týmu přinesl zejména mezinárodní zkušenost. Získal mimo jiné zkušenosti s přehnanou regulací v Polsku, kde nelegální hazard nejen na internetu více než čtyřnásobně přesahuje svou velikostí ten legální. Bohužel velmi podobné důsledky naivních řešení prosazovaných právě panem Hollanem jsou nyní zcela zřetelně vidět v Brně, kde se přes plošný zákaz hazardu nabídka pouze přesunula do šedé zóny, bez možnosti jakékoli regulace.

V případě poslance Bartoška připomínáme, že tento poslanec (prostřednictvím poslanecké iniciativy) navrhl vlastní novelu dosavadního loterního zákona. Tato novela nicméně nedomýšlela veškeré důsledky a narušovala by stávající, již tak křehkou koncepci dosud platného loterního zákona. Nepřipouští tak vůbec důsledky, které by vznikly z případného stavu, kdy by vzešla v účinnost. Ta je navíc od 1.1.2016 zcela nereálná. Nejmarkantnější pochybení spatřujeme v úpravě internetových her, kde tato úprava tvoří zcela osamocený institut, na rozdíl od komplexní úpravy obsažené v návrhu zákona o hazardních hrách. Návrh pana poslance Bartoška rovněž neobsahuje systém sebeomezujících opatření, která jsou klíčová pro ochranu hráčů. Novela je de facto pouhým roztříštěným duplikátem vládního návrhu zákona o hazardních hrách, která nemůže účinně napravit dosavadní nevyhovující stav, ba spíše naopak – novela by mohla způsobit až nevymahatelnost některých ustanovení. Znamenala by pouze gradaci problémů vyplývajících z dosavadního loterního zákona.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.