CZ EN

Ministerstvo financí k případné spolupráci s ČMKBK

"Babiš přihrává velký byznys burze, již založil jeho ministr"
Zdroj: Aktuálně.cz | Datum: 1.3.2015 | Autor: Jakub Kalenský

Reakce MF:

Ministerstvo financí se ohrazuje proti vyfabulovaným článkům na Aktuálně.cz, podle kterých přesvědčuje Ministerstvo zdravotnictví, aby nákup zdravotnických prostředků probíhal přes Českomoravskou komoditní burzou Kladno (ČMKBK) nebo že „Babišovo ministerstvo financí chce kladenské burze přiklepnout centrální nákup zdravotnického materiálu“. V jiném článku Aktuálně.cz dokonce lživě napsalo, že MF již „dokonce vybral i firmu, která centrální nákupy zajistí“. Nic z toho není pravda. Ministerstvo financí této burze nic nezadalo, nezadává a ani nic zadávat nemůže, protože je problematika v gesci Ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo financí je na základě usnesení vlády koordinátorem zavádění centrálního nákupu státu. Ministerstvo dlouhodobě usiluje o co možná největší zavedení centrálních nákupů ve všech rezortech. Zejména pak ve zdravotnictví vidí velký potenciál úspor právě v oblasti nákupu zdravotnických prostředků, ale také léčiv. Každé ministerstvo si ale řeší nákupy ve svém rezortu samostatně.

Je pravdou, že Ministerstvo financí přišlo s pracovním návrhem provádět nákupy zdravotnických prostředků, případně léčiv, skrze komoditní burzu, neboť právě burzovní systém považuje z mnoha důvodů za dobré řešení. Návrh vycházel především z pozitivní praxe, kdy bylo prokazatelně skrze komoditní burzu dosaženo výrazných úspor v oblasti nákupu energií na úrovni veřejné správy i samosprávy. Je tedy zcela nesmyslná fabulace serveru Aktuálně.cz, že by snad mělo Ministerstvo financí mít nyní zájem na spolupráci s komoditní burzou z toho důvodu, že jejím spoluzakladatelem byl v roce 1995 pan Richard Brabec. Pan Brabec nebyl nikdy spoluvlastníkem žádné firmy, která by byla členem burzy nebo by měla s burzou obchodní vztah. Pouze od roku 1995 do roku 1997 působil jakožto generální sekretář burzy. Výkonnou funkci v rámci burzy tedy zastával před 18 lety. Od července 2010 do ledna 2014 byl poté za Ministerstvo zemědělství jmenován jakožto člen burzovní komory v pozici zástupce státu. Je s podivem, že tento fakt nikdy nebyl ze strany médií napadán, i když na komoditní burze jsou prakticky všemi ministerskými rezorty i dalšími veřejnými institucemi (kraje, obce) již několik let nakupovány energie. Až nyní, když je hovořeno o možném otevření burzovního trhu se zdravotnickým materiálem, jsou vedeny zcela nepodložené spekulace o tom, že Ministerstvo financí uvažuje o spolupráci s komoditní burzou z důvodu, že zde působil pan Richard Brabec. Tato interpretace je tedy zcela absurdní.

Kompletní analýzu problematiky centrálních nákupů ve zdravotnictví podle našich informací zpracovává Ministerstvo zdravotnictví, na kterém bude také záležet konečné rozhodnutí o způsobu provádění nákupů ve zdravotnictví.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.