CZ EN

Mezi Ministerstvem financí a IZIP žádné spojenectví nevzniká

"Babišův úřad jedná s firmou IZIP o databázi pro celé Česko"
Aktuálně.cz | Datum: 1.2.2015 | Rubrika: Zprávy

Reakce MF:

Ministerstvo financí se ohrazuje proti vyznění článku „Babišův úřad jedná s firmou IZIP o databázi pro celé Česko“, které je velmi zavádějící a nezakládá se na informacích, které byly redaktorce ze strany Ministerstva financí poskytnuty. Autorce bylo opakovaně zdůrazňováno, že Ministerstvo financí obdrželo pouze nezávazný informativní materiál o možnostech využití dat a že celá záležitost je výlučně ve stádiu úvah. Nevzniká tedy jakékoli „spojenectví“ mezi Ministerstvem financí a společností IZIP, jak je v článku uvedeno, ani se zde nevytváří žádný konkrétní projekt. Navíc celé jednání probíhalo výlučně s předsedou představenstva společnost IZIP, MUDr. Jiřím Bekem, pracujícím pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, jakožto většinového akcionáře společnosti IZIP. Tudíž nelze v žádném případě souhlasit s tvrzením, že by jednání probíhalo bez vědomí Všeobecné zdravotní pojišťovny, jak je v článku uvedeno. Ministerstvu financí nebyly a nejsou známy v článku uváděné informace ohledně možného investora majícího zájem o většinový podíl ve společnosti IZIP. Je třeba trvat na tom, aby jakákoli majetková transakce byla maximálně transparentní a nevedla k dalším sporům či únikům finančních prostředků.

Snahou Ministerstva financí je zprůhlednit finanční toky mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami, zvýšit ekonomickou efektivitu poskytované zdravotní péče a snížit nadbytečné náklady, což by právě projekt sdílených dat mohl přinést. Konkrétní forma je však otázkou dalších diskuzí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.