CZ EN

Informace o položkách nákupu se nikam posílat nebudou

"Sobotkovo vládnutí: pokuty a šmírování"
Zdroj: Týden | Datum: 21.12.2015 | Rubrika: Téma | Strana: 28 | Autor: David Jareš, Pavel Cechl

Reakce MF:

Vydání časopisu Týden z 21.12.2015 se v komentáři k Zákonu o evidenci tržeb dopouští značné nepřesnosti. Není pravdou, že podnikatel evidující tržby v rámci EET bude Finanční správě sdělovat jednotlivé položky zákazníkova nákupu a „…stát tak získá ohromné množství cenných informací, které by podnikatel nikdy nikomu cizímu nesvěřil...“ Finanční správa nebude mít přehled, co zákazník kupuje nebo co podnikatel prodává. Vedle určení podnikatele a provozovny ji bude zajímat pouze cena celkem (za všechny položky nákupu dohromady) a DPH. Finanční správa je tu kvůli výběru daní, nikoliv z důvodu hromadění pro ni zbytečných údajů. Navíc na údaje, které budou podnikatelé zasílat v rámci EET, má už dnes Finanční správa nárok a v rámci kontrolní činnosti je prověřuje. Rovněž účtenku musí podnikatel umět na žádost spotřebitele vystavit. Novinkou je jen automatické zasílání těchto informací přes internet, které celý proces zautomatizuje a poctivým podnikatelům ušetří cenný čas i administrativní náklady spojené s daňovou kontrolou.

Ministerstvo financí vyjadřuje politování, že přestože je zákon již ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně a rezort k jeho komunikaci přistupuje s maximální prioritou (odborné konference, informační materiály, roadshow, setkání s analytiky a novináři apod.) a všem zainteresovaným skupinám nabízí maximální informační servis, je nuceno stále dokola dementovat tytéž, stokrát vyvrácené mýty.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.