CZ EN

Andrej Babiš: Schopnost podnikat nesmí stát na schopnosti krást

Zdroj: E15 | 29.4.2015 | Rubrika: Názory | Strana: 15

Dostala se mi na pracovní stůl precizně zpracovaná tabulka nákladů a výnosů anonymní restaurace. Na levé straně je pečlivě zaznamenán dnešní stav – včetně práce cizinců načerno, zatajovaných tržeb a krácení daně. Tato část dokazuje, že se dá za těchto podmínek jakž takž přežít. Pravá strana tutéž situaci popisuje za předpokladu, že by vše mělo být podle zákona: zaměstnanci řádně zaplaceni, odvedeno pojištění, všechny nákupy a prodeje s dokladem, poctivě přiznaná DPH. A jaksi to nevychází. O komentář k tabulce jsem byl požádán profesním časopisem v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Z e-mailu jsem vycítil nevyřčenou otázku: Co s tím uděláme, pane ministře? Opravdu chcete ty daně vybírat?

To si pište, že chci. Ze všech stran jsem ujišťován, že poctiví podnikatelé daně platí a těch nepoctivých je hrstka. Z pohledu statistik to tedy vypadá spíše na pořádnou lopatu než na hrstku, ale budu optimista. Statistiky jsou nepřesné a nemám důvod zpochybňovat zástupce profesních a podnikatelských svazů, kteří elektronickou evidenci podporují a za své členy se perou.

V tom případě hledím na tabulku vypracovanou někým výjimečným, kdo zřejmě nejdříve začal podnikat a teprve potom počítal. Za poslední roky nedošlo na trhu k žádným zlomovým okamžikům, které by výrazně změnily podmínky. Ani dramatická inflace, ani deflace, ani daňové změny. Zato teď se v oboru pohostinství daňová změna chystá, a to k lepšímu: na jídlo v restauraci bude daň 15 procent místo dnešních 21.

Schopnost podnikat nestojí a nemůže stát na tom, kdo umí lépe krást. Každý, kdo si dá pivo a guláš, platí v ceně i DPH. V dobré víře, že za vybrané peníze stát zajistí jeho rodičům důchody, dětem vzdělání, všem zdravotní péči, postaví mosty a silnice, uhasí požáry, opraví památky, dopadne a potrestá zloděje a tak dále.

Povinností občanů včetně podnikatelů je dodržovat všechny zákony, tedy i ty daňové. Povinností státu je vymoci dodržování práva, tedy i vybrat daně. Krácení daně je zločinem na všech občanech. Nerad bych se dočkal nějaké tabulky, která bude dokazovat, že je v zájmu podnikání krást v supermarketu, neplatit faktury a posílat dodavatele v sudech na dno přehrady. Přeháním? Ano, ale logiku to má stejnou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.