CZ EN

Andrej Babiš: Krást ze státního rozpočtu už nebude jednoduché

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Zdroj: Blesk | 10.4.2015 | Rubrika: Politika | Strana: 4 | Autor: Eva Pospíšilová


* Proč se vlastně zavádějí registrační pokladny?


Výraz "registrační pokladny" nám podsouvají ti, kteří chtějí systém evidence tržeb poškodit. My nezavádíme registrační pokladny, zavádíme elektronickou evidenci tržeb. Evidence tržeb přinese spravedlivější a lepší výběr daní. Lidé si musí uvědomit, že podvodník neokrádá nějaký neosobní stát, okrádá každého z nás. Protože když zaplatíte obchodníkovi cenu včetně DPH a on tu DPH neodvede, tak vás o tu částku okradl. To je prostě fakt. Nevýhody evidence tržeb přinese pro nepoctivé podnikatele, kteří už nebudou moct jednoduše krást ze státního rozpočtu.


* Šéf ODS Fiala ale tvrdí, že kvůli téhle novince řada podnikatelů skončí, i proto, že na ni nebudou mít. Co na to říkáte?

Argument, že by někoho mohlo placení daní zlikvidovat a poslat na úřad práce, a proto máme krácení daní na úkor všech tolerovat, je absurdní. Evidence tržeb vyžaduje pro toho, kdo už modernější pokladnu má, jen připojení k internetu a jednoduchý software. U někoho bude potřeba provést úpravy používaného systému. Živnostníci, kteří potřebná zařízení většinou nemají, si budou moci odečíst z daní 5000 Kč. A investici si navíc dají do nákladů. Takže je to nebude stát nic.


* Kdo všechno si bude muset pokladnu pořídit?

Bude se to zavádět postupně – nejdřív restaurace a hotely, pak maloobchod a velkoobchod, potom další obory. Evidovat se budou všechny tržby v hotovosti, kartou, stravenkami a dalšími podobnými způsoby (například kupony nebo poukázkami). Platby faktury bankovním převodem z účtu na účet evidenci podléhat nebudou.


* Zdraží se zavedením pokladen služby, například tzv. meníčka?

Pořízení elektronické pokladny do restaurace nebude pro majitele důvod ke zdražení. Navíc mu snížíme DPH z 21 % na 15 %, aby nemusel meníčka zdražit. Poctiví hospodští, kteří daně platí, naopak můžou zlevnit, zbaví se nekalé konkurence.


* Kolik bude stát zapojení do informačního systému?

Za toto zapojení žádné poplatky nebudou. Certifikáty pro připojení bude Finanční správa vydávat zdarma.


* Na kolik stát vyjde tento systém?

Zatím počítáme s částkou okolo 300 milionů. Čekáme, že vybereme 10 až 12 miliard. To se rozhodně vyplatí.


* Jak zabezpečíte, že to bude fungovat?

Dokud systém nebude plně funkční (a to zjistíme v důkladných testech), tak jej nespustíme. Nesmí dojít k žádným nepříjemným překvapením pro podnikatele, k žádným frontám a podobně. Systém bude provozovat státní podnik řízený Ministerstvem financí.


* Kdo všechno bude muset mít registrační pokladnu? I babka na trhu?

Babka na trhu určitě ne, pokud má jen občasný přivýdělek. Pokud ale někdo pravidelně podniká, pak ano. Pro tyto případy existují velmi praktická základní a nejlevnější vybavení, která navíc není potřeba kupovat, ale dají se i pronajmout.


* Jak to bude s účtenkami, budou si je muset lidé brát?

Můžou, ale nemusí. Na druhou stranu, proč by si je nebrali? Je to pro ně doklad o nákupu zboží nebo služby. Navíc po spuštění systému plánujeme účtenkovou loterii o zajímavé ceny.


* Proč zavádíme pokladny po vzoru Chorvatska, když opozice tvrdí, že bychom se spíš měli dívat na západ, kde žádné pokladny nejsou?


Klasické registrační pokladny jsou povinné například ve Švédsku či Itálii a také u našich sousedů – na Slovensku či v Polsku. A ačkoliv ve státech staré EU nejsou vždy povinné, podnikatelé je často používají, aby mohli finančnímu úřadu prokázat své tržby. Ať se opozice zajede podívat třeba do Německa nebo Rakouska.


* Co naopak podnikatelé mohou čekat od státu za to, že si zavedou registrační pokladny?


Nízké daně, klid a spravedlivé podmínky pro své podnikání. Ale na oplátku bude stát chtít férové chování od nich. Není dlouhodobě obhajitelný stav, kdy zaměstnanci odvedou automaticky ročně na daních 130 miliard a podnikatelé (OSVČ) necelé 3 miliardy.


* Proč nechcete eliminovat podvody nízkými daněmi a jednoduchým daňovým systémem, jak navrhuje opozice?

To není pravda. My přesně tohle chceme. Ale abychom neskončili jako v Řecku, musíme daně účinně vybírat, když je chceme snižovat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.