CZ EN

Zkreslující informace v článku o čerpání prostředků z EU

"Evropská unie zmrazila Česku dotace za 100 miliard"
MF Dnes | Datum: 13.1.2014 | Strana: 1 | Rubrika: Titulní strana | Autor: Petr Holub

Reakce MF:

Ministerstvo financí upřesňuje informaci, že Evropská unie pozastavila České republice čerpání prostředků ve výši 100 mld. v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) a Regionálního operačního programu Střední Čechy. Částka 100 mld. Kč je nesprávná, jedná se o součet celkových alokací těchto dvou programů za období 2007 – 2013. U obou programů bylo již cca 32 % prostředků z EK proplaceno.

Hrozba dočasného pozastavení u obou programů existuje, aktuálně však není ani jeden operační program pozastaven. Ačkoli o této skutečnosti byl autor na svůj přímý dotaz informován, naše vyjádření bohužel nebylo v článku zohledněno.

V případě Operačního programu Podnikání a inovace obdrželo Ministerstvo financí dopis Evropské komise, ve kterém je popsán postup pro pozastavení plateb tohoto operačního programu. Česká republika ve stanovené lhůtě na požadavky Evropské komise vznesené v tomto dopise reagovala. Evropská komise může v návaznosti na reakci ČR rozhodnout o pozastavení plateb, dosud však ČR odpověď Evropské komise neobdržela. Z tohoto důvodu nelze aktuálně v případě OPPI hovořit o pozastavení programu.

Certifikace výdajů Operačního programu Podnikání a inovace byla v roce 2013 odložena dopisem Platebního a certifikačního orgánu Ministerstva financí ze dne 17. ledna 2013, a to z důvodu vysoké míry extrapolované chybovosti deklarované Auditním orgánem Ministerstva financí ve Výroční kontrolní zprávě za rok 2012. Certifikace výdajů byla obnovena ke dni 6. prosince 2013, následně byla dne 20. prosince 2013 odeslána žádost o platbu do Evropské komise, čímž došlo ke splnění pravidla N+3/N+2 za rok 2013.

Nelze taky souhlasit s konstatováním, že MF neidentifikovalo problémy při čerpání OPPI. Audit ministerstva konstatoval v letech 2012 a 2013 chybovost nad tolerovanou 2% hodnotu a zároveň identifikoval některá pochybení v nastavení řídicího a kontrolního systému. V obou dvou letech vydal Auditní orgán výrok s výhradou.

Rovněž Regionální operační program Střední Čechy není aktuálně ze strany Evropské komise pozastaven. Evropská komise zaslala ČR v prosinci 2013 dopis, ve kterém upozorňuje, že může dojít k pozastavení plateb ze strany Evropské komise. Tomuto kroku Evropské komise ovšem dle legislativy předchází vyjádření ČR. Vzhledem k tomu, že aktuálně disponujeme pouze návrhem zprávy z auditu, který u ROP Střední Čechy provedla Evropská komise, je nutné počkat na zaslání konečné zprávy z auditu, na základě které bude připravená reakce ČR. V této fázi tudíž nelze spekulovat o důsledcích.

Certifikace výdajů Regionálního operačního programu Střední Čechy byla dlouhodobě pozastavena v návaznosti na vyšetřování bývalého předsedy Regionální rady Davida Ratha. Certifikace výdajů byla obnovena ke dni 31. října 2013, následně byla dne 20. prosince 2013 odeslána žádost o platbu do Evropské komise, čímž došlo ke splnění pravidla N+3/N+2 za rok 2013.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.