CZ EN

Žádné pozdní nákupy

"Rychlé nákupy za deset miliard „v časové tísni“"
Mladá fronta DNES | 24.1.2014 | Rubrika: Z domova | Strana: 3 | Autor: Jan Brož, Antonín Viktora | Téma: Ministr financí

Reakce MF:

Ministerstvo financí odmítá informaci, že by zakázka na pořízení notebooků byla vypsána na „poslední chvíli“ .Zakázka byla vyhlášena v srpnu 2013 na základě úkolu z porady vedení konané v květnu 2013, tedy dokonce ještě před nástupem současného ministra financí. Smlouva pak byla podepsána 18. prosince 2013. Jednalo se o centralizovanou zakázku resortu financí, notebooky jsou určeny zejména pro pracovníky finančních a celních úřadů. Soutěž proběhla v otevřeném výběrovém řízení, vítěz nabídl nejnižší cenu.

Tvrzení, že vysoutěžená cena je dvakrát vyšší než původně odhadovaná, je zavádějící. Konečná cena zakázky je dvakrát vyšší než původně zveřejněná odhadovaná cena, a to zejména z toho důvodu, že v průběhu přípravy - tedy před zahájením - výběrového řízení došlo ze stran účastníků centralizovaného zadávání k navýšení požadovaných počtů pořizovaných notebooků (a příslušenství). Pouhým administrativním zaváháním nebyla ve formuláři zpětně opravena původní odhadovaná cena zakázky (27 milionů korun), která by po zohlednění navýšení počtu přístrojů byla více než 60 milionů. Soutěžitelé byli o poptávaných počtech samozřejmě informováni a vysoutěžená cena (55 milionů korun) znamená výraznou úsporu.

Ondřej Šrámek, mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.