CZ EN

Státní dluh nemusí růst, stačí si udělat důkladný pořádek ve státní pokladně

Autor: Aleš Michl, poradce ministra financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 23.9.2014 | Rubrika: Názory | Strana: 12

Česko si otestuje, zdali existuje vůle zkrotit státní dluh. Podle dat Ministerstva financí byl loni český státní dluh 1 683 miliardy (nepočítám města a kraje, jen stát). Letos by měl být stejný. A příští rok zase stejný. Teď si můžete říci: Vždyť má být roční deficit kolem 90–100 miliard korun, takže státní dluh musí růst. Ano i ne.

Vše je to o tom, zda se udělá pořádek ve státní pokladně. Ministerstvo financí zlepšuje tzv. cash pooling – shromažďuje do jedné pokladny ušetřené peníze ministerstev a do toho přicházejí ještě proplacené eurofondy z Bruselu. Takže teď je v pokladně likviditní zůstatek kolem 150 miliard korun plus 2,6 miliardy eur, tedy dohromady přibližně 221,5 miliardy korun.

Co se s těmi penězi dá dělat?

  1. Ministerstvo je může krátkodobě investovat. Ale tak za 0,06 % ročně – krátkodobé peníze bez rizika mají dnes tuhle hodnotu.
  2. Kdyby ministr dopravy položil na stůl připravené projekty na dálnice a železnice a řekl: Uvolněte 100 miliard a jdeme hned na to, tak klidně. Myslím však, že ministerstvo bude mít co dělat, aby utratilo peníze, které má na příští rok ze státního rozpočtu plus fondy z EU.
  3. Nabízí se možnost vzít třeba letos 20–50 miliard korun a příští rok 90–100 miliard korun z tzv. cash poolingu (samozřejmě ne všechno) a použít je k zaplacení toho, na co by si jinak vláda potřebovala vypůjčit. Množství peněz v pokladně klesne k 71,5–111,5 miliardy korun a bude se dál investovat.

Dluhopisy se budou vydávat cca „jen“ do výše splátek jistin předešlých dluhopisů. Státu tak nezvyšují dluh. Plus ušetří úroky, které by se jinak za nové dluhopisy platily. Kdyby to bylo na mně, tak do státní pokladny přidám všechny, kdo dostávají peníze z rozpočtu, třeba vysoké školy, zdravotní pojišťovny. Ať je vidět on-line, za co utrácejí. Mimochodem, tohle je dobrý protikorupční nástroj, hned bych ho zpřístupnil i NKÚ. Ministerstvo financí bude vždy garantovat dostatek hotovosti, pokud se ji tedy úřady někdy naučí plánovat aspoň na pár dní dopředu.

Ano, nemohu to takhle dělat donekonečna. Ano, vždy je třeba mít v pokladně polštář. A ano, jednoho dne bude třeba rozpočet kvůli zastavení dluhu vyrovnat. Tohle je však první, podstatný krok.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.