Novinky

Rozhovor se Simonou Hornochovou o Elektronické evidenci tržeb

oddělení 2101 - Tiskové
oddělení 2101 - Tiskové

Vydáno

  • Rozhovor
  • Náměstek ministra pro daně a cla
  • Elektronická evidence tržeb
  • ČT 24
  • Daň

Zdroj: ČT 24 | 27.10.2014 | 21:05 | Pořad: Ekonomika

Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Už v polovině roku 2016 by měl mít každý živnostník, který za své služby inkasuje hotovost, pokladnu propojenou přes Internet se servery Finančního úřadu. Hoteliéři, nebo hospodští dokonce od začátku roku 2016. Vyplývá to z návrhu ministerstva financí, které si od toho slibuje lepší výběr daní. Podle podnikatelských svazů ale není jisté, jestli bude možné termíny v praxi opravdu stihnout.

Roman GAZDÍK, redaktor
--------------------
Když materiál nakupuje, platí v hotovosti. Když své služby naopak prodává, dostává lakýrník Jan Zíma peníze na ruku jen asi při každé páté až desáté zakázce.

Jan ZÍMA, člen Cechu a lakýrníků ČR
--------------------
Ty zákazníci jsou většinou starší, starší, prostě nemají internetový bankovnictví, chtějí to vyřešit hned.

Roman GAZDÍK, redaktor
--------------------
Dnes většinou připravuje faktury po večerech, po skončení zakázky. V budoucnu by s sebou měl nosit tablet s tiskárnou rovnou na stavbu.

Jan ZÍMA, člen Cechu a lakýrníků ČR
--------------------
Ta tiskárna, nebo prostě to zařízení by muselo vypadat asi takhle, aby to ty extrémní podmínky prostě vydrželo.

Roman GAZDÍK, redaktor
--------------------
Ti živnostníci, kteří s tablety a tiskárnami zatím moc neumí, mají ještě rok, nebo rok a půl na nápravu.

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí
--------------------
Budeme navrhovat to, aby ta elektronická evidence tržeb byla zaváděna postupně. To bude zcela nový systém, který, kdyby se zatížil jednorázově, tak nevíme nikdo, co to udělá.

Roman GAZDÍK, redaktor
--------------------
Jako první budou muset propojit své pokladny se servery ministerstva financí provozovatelé restaurací a hoteliéři. Ve druhé vlně pak maloobchodní prodejci. Ostatní živnostníci, jako Jan Zíma, přijdou poslední. Česko si od opatření slibuje lepší výběr daní. Inspirovalo se v Chorvatsku.

Boris LALOVAC, ministr financí Chorvatska /24. 7. 2014/
--------------------
V průměru nahlášené tržby stouply o 50 %, v pohostinství to bylo dokonce o 100 %, v malých obchodech okolo 70, 80 %.

Karel HAVLÍČEK, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR
--------------------
Někteří nepřiznávají všechno to, co přiznávat mají. Týká se to zejména služeb v oblasti pohostinství, nebo, nebo ubytovacích služeb.

Roman GAZDÍK, redaktor
--------------------
Jenže někteří hospodští říkají: ceny jsou v Česku nastaveny tak nízko, že by se bez krácení daní toto podnikání vůbec nevyplatilo.

majitel restaurace
--------------------
30, 40 tisíc jestli chcete vydělat a ten zbytek tomu přizpůsobíte, tak je potom přizpůsobíte samozřejmě si daně.

Roman GAZDÍK, redaktor
--------------------
Podle odhadů podnikatelských svazů tak řada restaurací po zavedení elektronické evidence tržeb zkrachuje a jiné budou muset výrazně zdražit. Roman Gazdík, Česká televize.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
A elektronickou evidenci služeb dovysvětlí Simona Hornochová, náměstkyně pro daně a cla ministerstva financí. Vítám vás u nás.

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Děkuji, dobrý večer.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
A oponovat jí bude Zdeněk Juračka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, který se také zapojí do diskuse. I vám hezký večer.

Zdeněk JURAČKA, viceprezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu
--------------------
Dobrý večer.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní náměstkyně, začněme tím, kolik podnikatelů, restaurací a pohostinství by se mělo dotknout ono zaž..., řekněme ten systém elektronických tržeb v první fázi?

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
No, ona úplně přesná evidence počtu těch míst, které budou podrobeny tomu systému není, ale jak se bavíme se všemi možnými svazy, s Českým statistickým úřadem a podobně, tak to vypadá na desítky tisíc míst, myšleno v tom oboru restaurací, pohostinství, hotelů a podobně.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdy bude mít stát připravený systém ten informační systém, do kterého by se měli podnikatelé připojovat?

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
V současné době připravujeme tu zakázku, to znamená Chorvatsko dokázalo ten systém vybudovat během 6 měsíců, já si myslím, že v České republice to bude trošku složitější už jenom kvůli administrativním překážkám, které máme. Každopádně věřím tomu, že bude dostatečně včas. To, co je naprosto nutné, je dát určité přechodové období pro testování, pro ty subjekty, které by se měly zapojit. To znamená ...


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
To by podle vás mělo začít kdy?

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Pokud má skutečně začít vstup do toho systému 1. ledna 2016, tak počítám s tím, že minimálně 3 měsíce bude potřeba mít na to, aby ty subjekty se přizpůsobily a hlavně si stihli otestovat ten systém ...


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili před tím začátkem roku 2016 anebo ...

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Rozhodně, rozhodně musí být před tím než, než to bude spuštěno naostro pro kohokoliv, tak musí existovat nějaké testovací období
.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Juračko, jak jsou podnikatelé v pohostinství, majitelé restaurací připraveni, kolik času podle vás potřebují na to, a možná i kolik peněz?

Zdeněk JURAČKA, viceprezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu
--------------------
Tak já o pohostinství vím teda zase praxe a momentálně v tom teda nedělám, takže já jsem obchodník a mám na starosti maloobchod. Ale víceméně znám tydle ty podmínky, které v tomhle tom panují. Jsou z toho obavy, ale já bych řekl, že dneska jste mi říkala, že budu oponovat paní Hornochové, zcela výjimečně moc nebudu. Protože většina podnikatelské veřejnosti, ať už Svaz obchodu, ať už Asociace českého tradičního obchodu, ať už systém COOP se shodl na tom, že podpoří tenhle tu situaci a možná, že ne ani tak jako kvůli výběru daní, což taky, ale méně, ale spíš proto, aby se vytvořilo rovné podnikatelské prostředí pro všechny. Protože tady krachuje spousta podnikatelů v maloobchodě i v hospodách a krachuje většinou ty, co jsou poctiví, co poctivě odvádějí daně a plní své povinnosti. Kdežto ty, co, co žijí na úkor státu a na úkor nás ostatních, tak ty přežívají. Takže my spíš jdeme po těch rovných podmínkách a proto tudle tu aktivitu podporujeme.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesto, když se podíváme, paní náměstkyně, na argumenty odpůrců, tak ti mluví o tom, že právě třeba v pohostinství už teď 80 % restaurací mění do dvou let majitele. Tedy vlastně krachují a že tedy to, že budou muset odvádět plné daně, bude znamenat, že budou krachovat ještě víc. Jste připraveni tedy platit víc podporo v nezaměstnanosti a podobných, anebo nepočítáte s tím, že by něco takového mohlo nastat?

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Já si myslím, já souhlasím s tím argumentem, pojďme se ptát spíš pozitivně. Jestli ti, kteří dodržují zákony v České republice, a kteří jsou ti, kteří plní ten státní rozpočet, mají být ti jediní a máme tady dlouhodobě tolerovat to, že máme poměrně velkou porci šedé ekonomiky a ono to zaznělo už na začátku a zaznělo to i z úst chorvatského ministra financí, že ten, ten segment restaurací je bohužel jeden z těch nejtypičtějších. Ono, když se podíváte na to, jak to ve skutečnosti funguje, tak pokud někdo ty daně neplatí, tak zároveň vyplácí svoje zaměstnance v hotovosti, to znamená zároveň tam je problém v důchodovém systému a zároveň ochrana těch zaměstnanců jako takových. Takže můžeme se bavit, jestli opravdu tady přibude tolik nezaměstnaných, když oni už dnes v podstatě zaměstnaní nejsou.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale mají příjem. Pokud ho nebudou mít, tak předpokládám, že se budou hlásit u státu o nějaký příjem na přežití, alespoň takové argumenty opět můžete snadno najít u kritiků.

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Já se skutečně nedomnívám, že by krachovalo takové množství restaurací. Navíc už dnes, pokud říkáte, že, že v průměru co dva roky se mění majitel restaurace, tak to svědčí o tom, že někde v tom systému je problém, ale ten problém nemůže být na straně daní.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Juračko, může to znamenat přece jen tedy, když se podíváme na tu druhou stranu, nárůst cen, možná ne ani u maloobchodníků, protože to jsou přeci jen větší podniky, zvlášť, pokud jste zmiňoval řetězce obchodní, ale u těch malých jednotlivců, s malým obchůdkem, se stánkem, nebo skutečně s malou restaurací, kteří prostě si budou muset tedy ty daně, které teď zřejmě neodvádějí, započítat do cen?

Zdeněk JURAČKA, viceprezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu
--------------------
Já si myslím, že mnoho těch hospodských, nebo provozovatelů restaurací to bude mít složitý. Asi přežijí takové ty restaurace, které jsou ve vlastním, ve vlastních prostorech, ale pokud znám třeba výši nájmů na některých restauracích a hospodách, tak ty hospodští budou mít problémy, buďto půjdou dolů ty nájmy a nebo se bude nadále prostě krátit ta daňová zátěž. Ale mluvilo se o tom, že by se mohlo snáz pohnout DPH dolů, pokud by se to DPH pohlo a využilo na krytí větších výdajů, tak by to mohli přežít. Ale bude to složitý jako, ale já se domnívám, že i přesto, že to teda bude složitý, že to je skutečně potřeba, protože v tom státě je to potřeba srovnat tak, aby ty, ty podmínky konkurenční byly pro všechny stejný.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní náměstkyně, je skutečně ve hře snížení DPH a pokud ano, tak o čem uvažujete?

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Právě v kontextu toho segmentu restaurací a těch varování, která tady jsou, já skutečně nechci říkat hrozba, protože máme tady pořád ten chorvatský příklad a tam masově nic takového nenastalo, tak ano, uvažujeme o tom a myslím si, že to co, to co zní reálně, je opravdu na ty restaurační služby snížit DPH, protože dnes oni platí tu základní 21 % na 15 %, což v podstatě sladí tu sazbu s prodejem potravin jako takových.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Další drobná, ale velmi praktická výtka. Připojení k Internetu. Protože napojení se na ten centrální registr, vyžaduje poměrně rychlé připojení, aby tam byla ta rychlá odezva, jakéhosi unikátního čísla na účtenku. Jak budete řešit to, že poměrně velká část odlehlejších míst není pokrytá dostatečně rychlým připojením?

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Tam je potřeba podívat se na dvě situace. Jedno jsou ta odlehlá místa, která skutečně nemají pokrytí Internetem. My se bavíme se všemi možnými tržními segmenty, jedno z toho typicky jsou třeba dopravci a hromadná doprava, která opravdu staví ta zastávka ne nutně je v místě, kde, kde je to pokrytí, tam bude muset existovat nějaký náhradní způsob. To znamená evidence ano, ale, ale jenom v tom přístroji, jakoby off line a jednou za určité období budou muset ty svoje tržby nahlásit, když stejně musí tržby odevzdávat. Takže, takže někde na centrální účtárně...


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže ne vždy to nebude ten unikátní kód, který pošle zpět na centrální registr.

Simona HORNOCHOVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně a cla
--------------------
Přesně tak, přesně tak. Pro ty bude muset existovat speciální řešení. Tam, kde je opravdu objektivně ten signál není. Druhá možnost, nebo druhá situace je, pokud ten signál bude kolísat, nebo něco takového, ti Chorvati to řeší tak, že každý ten obchodník si v podstatě s Finanční správou dohodne to prodlení, které je u něj akceptovatelné a které na jednu stranu dá tu informaci Finanční správě včas, na druhou stranu mu to neohrozí to podnikání tím, že by to způsobovalo velké prodlevy. A v rámci toho každý z těch obchodníků funguje.


Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká náměstkyně ministra financí Simona Hornochová a děkuji za rozhovor také Zdeňku Juračkovi ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Nejčtenější