CZ EN

Rozhovor s poradcem ministra financí Jaroslavem Ungermanem pro Parlamentnilisty.cz

Rozhovor s poradcem ministra financí Jaroslavem Ungermanem
Zdroj: Parlamentnilisty.cz, 15.8.2014, autor: Daniela Černá

ROZHOVOR - Minimálně miliarda korun měsíčně se ztrácí jen v „karuselových“ obchodech s elektronikou. „Je to organizovaná kriminální činnost ve velkém měřítku. Často je koordinována lidmi, kteří se k nám přesouvají z jiných zemí Evropské unie, kde už byly podvody nejrůznějšími opatřeními zastaveny,“ upozorňuje poradce vicepremiéra Andreje Babiše a ekonom ČMKOS Jaroslav Ungerman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Redakci odpověděl také na dotazy o tom, co znamená lepší výběr daní v České republice a jak se dotkne běžných podnikatelů.

V médiích proběhla informace o tom, že vicepremiér Andrej Babiš odhaduje vylepšení státního rozpočtu ročně asi o třicet miliard korun díky lepšímu výběru daní. Máte stejný názor?

Zkrátit množství daňových úniků o tuto částku je reálné.

Jeden z mechanismů, který už se k tomuto účelu začal využívat, je daňová Kobra. Jak hodnotíte její dosavadní výsledky?

Byly už podniknuty kroky, které potlačí problémy v oblasti loterií a výherních hracích automatů, protože tam utíká spousta peněz. Je důležité odhalit provázání mezi finančními úniky a tím, kde peníze končí, respektive k čemu tyto peníze dále slouží, jaká činnost je jimi financována. Smyslem Kobry je to, aby se zamezilo vyvádění peněz ze státu nejrůznějšími způsoby. Existuje velký rozsah daňových úniků v takzvaných „karuselových“ obchodech. To je poměrně velký problém.

Existují odhady, že tímto způsobem se ztrácí jen v segmentu informačních technologií, mobilních telefonů a počítačů minimálně miliarda měsíčně. A to je velmi nízký odhad. Tomuto zamezit je možné jen ve spolupráci finanční správy a policie. „Karuselové“ obchody se realizují pomocí firem, které existují pouze několik měsíců a když mají zaplatit DPH, tak zmizí a peníze z obchodování vyvedou do zahraničí. Je to organizovaná kriminální činnost ve velkém měřítku. Často je koordinována lidmi, kteří se k nám přesouvají z jiných zemí Evropské unie, kde už byly podvody nejrůznějšími opatřeními zastaveny.

Debatuje se o elektronické evidenci a o tom, že zatíží obyvatele. Kdy bude zavedena?

Musí to být v roce 2016. Pozdější termín bych nedoporučoval a dřív bychom to nestihli, protože je potřeba provést ještě celou řadu přípravných prací. Tyto systémy efektivně fungují v zahraničí. Je známý případ Chorvatska, kde změna vedla k výraznému zlepšení výběru DPH a stejný vývoj zaznamenalo také Slovensko. Myslím si, že o žádné zatížení nepůjde. V podstatě jde o systémy, které se dají snadno napojit na stávající systémy evidence tržeb. Bude potřeba zde ještě některé kroky provést, mimo jiné také u samotných plátců DPH, ale myslím si, že se to dá v tomto čase zvládnout.

Především jde také o to, aby byla centrální evidence Ministerstva financí propojena s firmami a aby ministerstvo mělo přehled o tom, jaká je tržba. Ta je totiž klíčovým parametrem pro jakékoli daně. K největším únikům dochází u drobných obchodníků. Už jsem opakovaně říkal, že existují evidence o tom, že 90 procent malých obchodníků vůbec není přihlášeno k placení DPH. Vysvětlím situaci na příkladu majitele večerky, který není přihlášen k platbě DPH. Tento majitel by nemohl mít denně tržbu ani 3 tisíce korun a to není možné. Neumím si totiž představit, jak by se z takového obratu byl schopen uživit. V těchto věcech musí nastat pořádek. Tady existuje základní zdroj problémů.

Hovoří se o možnosti snížení sazby DPH až na 10 procent. Kdy by k tomu mělo dojít?

O tom je možné debatovat za situace, kdy budeme mít jasno, že vybíráme všechnu DPH, kterou vybírat máme. Až bude systém efektivně fungovat, pak se můžeme bavit o tom, že může být nižší. Je pravdou, že dnes máme jednu z nejvyšších DPH v regionu střední Evropy a to samozřejmě není úplně správné, protože tak vysoká sazba daně zhoršuje konkurenceschopnost tuzemských výrobků. Domnívám se ale, že v současné době, kdy máme děravý systém výběru DPH, si to nemůžeme dovolit.

Takže uvažujete spíše v horizontu tří nebo čtyř let?

To ne. Jakmile bude zaveden elektronický systém tržeb, tak můžeme DPH na potraviny snížit.

Ministr financí Andrej Babiš zpracuje prý do konce září návrh novely, která ustanoví institut prokazování původu majetku. Jak aktuálně probíhají přípravy?

V tuto chvíli nelze být příliš konkrétní. Problémy s prokazováním majetku vyplývají hlavně z právní stránky věci. Otázkou je, jak dalece v případě zjištění pochybností o původu majetku vyvozovat trestní sankce. Je tam problém retroaktivity a také problém nedotknutelnosti vlastnictví atd. Právě proto, z neujasněnosti některých právních otázek, příprava není tak jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.