CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem v Právu dne 7.6.2014

Zdroj: Právo | 7.6.2014 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 8 | Autor: Jan Rovenský


* V koalici jste způsobil poprask, když jste zalitoval, že jste kývl na zrušení poplatku za pobyt v nemocnici, na zrušení druhého důchodového pilíře nebo na zavedení třetí sazby DPH. Pak jste svá slova vzal zpět. Proč takto znervózňujete své koaliční partnery?


To, že jsem prohlásil, že některé věci byla chyba, ještě neznamená, že zpochybňuji koaliční smlouvu.


* Pokud jste ji ale nechtěl zpochybnit, tak proč jste takové věci říkal nahlas?


Za prvé nedělám rozdíl mezi tím, co říkám na veřejnosti a co v soukromí. A za druhé s odstupem času vidím, že to byla chyba a že jsme některé věci špatně vyjednali. Co z toho děláte vědu? To je takový skandál, copak nemůžu říct názor?


* Můžete, ale jste ministr financí a šéf vládního hnutí ANO, takže váš názor má velkou váhu.


Neříkal jsem to proto, abych vyvolával nějaký konflikt nebo abych rozporoval dohodu. Když byly v minulosti konflikty, tak jsem reagoval na nějaké řeči našich partnerů. Ten konflikt vyvoláváte vy, média, protože jste na to nacvičení a neustále nás proti sobě v koalici stavíte.


* Chcete říct, že novináři mohou za to, co si navzájem vzkazujete v koalici přes média?


Jen jsem se vyjádřil v televizi a řekl jsem totéž, co jsem řekl před měsícem do novin, ale tehdy to nikoho nezajímalo. Rozhodně jsem nic našim koaličním partnerům nevzkazoval. Vy, novináři, totiž žijete v uzavřeném světě s politiky, ale to je svět, který neznám. Nepřišel jsem do politiky proto, abych stále něco dával do médií, prodával se, dělal si PR a bojoval o svoji pozici v nějakém hnutí či straně. Jsem sice politik, ale chovám se jiným způsobem, nemluvím jako politik. Takže mi nedělá problém říci, že v době, kdy jsem koaliční smlouvu vyjednával, jsem neměl takové znalosti a zkušenosti, které mám dnes. Neměl jsem čas seznámit se s chodem veškerých resortů. Přitom dnes si u mě podávají dveře všichni.


* Pak se ale nemůžete divit, že si z vás třeba místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek utahuje a obrací proti vám vaše volební heslo, že ČR vládnou nemehla.


Jenže pan Kalousek je v politice dvacet let a já pár měsíců. Na rozdíl od jiných politiků jsem ale schopen přiznat svou chybu a je mi jedno, jestli se mi kvůli tomu někdo posmívá. Lidé si musí vybrat, jestli chtějí hodnotit politiky na základě jejich keců – a někteří za dvacet let z těch keců napsali i knížky –, nebo podle toho, jestli zasadili strom či postavili dům. Občané si musejí odpovědět na otázku, jestli dotyčný šel do politiky kvůli vlastnímu prospěchu, nebo z donucení, protože se na to už nemohl dívat. Podstatné není, jestli občas udělám chybu, ale že jsem nešel do politiky proto, abych si přilepšil.


* Měla by se tedy podle vás v něčem koaliční smlouva změnit?


Neměla. Uzavřeli jsme na čtyři roky nějakou dohodu a já ji nezpochybňuji. Ale možná za čas se může ukázat, že se některé věci vyvinuly jiným způsobem, tak proč bychom se k tomu nemohli vrátit. Copak je koaliční smlouva zákon, který se nemůže změnit?


* Navrhnete tedy otevření některých bodů, jako třeba poplatků ve zdravotnictví?


Nebavil jsem se o všech poplatcích ve zdravotnictví, ale jen o poplatku za pobyt v nemocnici. Pokud bych něco našim partnerům navrhoval, tak rozhodně ne přes noviny. Ale zatím nevidím důvod na koaliční smlouvě cokoli měnit. Udělal jsem chybu, že jsem si dovolil vyslovit názor, tak radši budu mlčet a pracovat a ukazovat výsledky, například jak se ministerstvo financí neřídilo ve prospěch státu.


* To říkáte stále dokola: jak se tady kradlo, jak se začíná znovu z bodu nula. Jak dlouho si myslíte, že si vystačíte jen s touto kritikou?


O tom budou rozhodovat voliči. Každopádně tato země jde 24 let někam a dnes je v totálním rozkladu. Musíme například personálně postavit na nohy instituce, které by stát měly spravovat ve prospěch lidí, jako finanční úřad, celní úřad, úřad práce, policii, justici atd. Nyní chceme přijmout zákon o státní službě, který tu politici neúspěšně řešili dvanáct let. Potrvá nám dva roky, abychom přijali zásadní zákony pro výběr daní, jako třeba elektronický výkaz DPH nebo elektronický výkaz tržeb. Kolem zákona o prokazování původu majetku chceme vyvolat veřejnou debatu, zda by soud člověku, který toho nebude schopen, majetek mohl zkonfiskovat, nikoli dodatečně zdanit. To je velice citlivé, skoro se nabouráváme do ústavy, ale pracujeme na tom.


* Takže lidem vzkazujete, počkejte si aspoň dva roky, než pocítíte změnu k lepšímu?


Změna k lepšímu potrvá podstatně déle než dva roky, protože za těch 24 let se tu vytvořil matrix s různými sektorovými systémy a absurditami. Proč může stát obchodovat s firmami s anonymním vlastnictvím? Proč nemá NKÚ větší kompetence? Proč máme soukromé exekutory, když do roku 2006 to dělali státní zaměstnanci? V byznysu jsem externí firmy používal vyloženě jen na specializované věci, jinak jsem využíval insourcing. A tuto filozofii se snažím aplikovat i na ministerstvu financí. Vezměte si třeba, že jsme audit resortů ANO na ministerstvu financí udělali bez jakékoli externí firmy. Za tři měsíce jsme zkontrolovali 1200 obchodních případů, které reprezentují obrat 300 miliard, a 600 tisíc faktur za roky 2011, 2012 a 2013, a to vše v deseti lidech – pěti zaměstnancích a pěti studentech, kteří na resortu byli na neplacené stáži. Mimochodem audit jsme nabídli i resortům spravovaným ČSSD a lidovci, ale naší nabídky nevyužilo žádné ministerstvo.


* Není ale jádro problému jinde? Nebyly vaše výroky o snižování DPH, rušení poplatků a druhého důchodového pilíře spíše dány tím, že si uvědomujete, že na všechny vládní sliby nebudou peníze? Přitom kabinet počítá s navýšením platů státních zaměstnanců, plnou valorizací penzí, zvýšením minimální mzdy, zvýšením prostředků na obranu, se zelenou naftou. Nebojíte se toho, že na to nejsou peníze?


Zatím na to teď určitě nejsou peníze. Nejsou na to peníze, protože málokdo platí daně. Vždyť třeba taková Praha je vlastně daňový ráj, protože v některých oblastech chodí kontrola jednou za 300 let. Zaměstnanci úřadu nestíhají ani vyměřovat daň, natož aby ještě aktivně vyhledávali úniky. Potřebujeme tam zaměstnat tři sta až čtyři sta nových lidí, zejména v hlavním městě, ale to jde dost těžko, když absolventovi vysoké školy nabídneme plat 15 tisíc měsíčně.


* Budou na všechny koaliční sliby peníze?


Měly by být, protože opatření z hlediska daní by se měla projevit zejména v roce 2016. Příští rok je přechodný, proto jsem mimořádně našel 30 miliard ve státních firmách, které dám do rozpočtu. Ale je jasné, že mým úkolem je bránit rozpočet a nutit resorty, aby šetřily na provozních výdajích, byly transparentní a čerpaly evropské fondy, kde mají obrovské rezervy. Chci zdůraznit, že tyto sliby nic nemění na tom, že stále držíme závazek mít deficit do tří procent HDP, a do toho se ještě příští rok započte pronájem gripenů, což deficit zhorší o 0,5 procenta, protože by jinak byl jen 2,3 procenta HDP. Rozpočet jsme postavili na deficitu sto miliard a zefektivnili jsme financování státu tak, že by se dluh neměl meziročně zvyšovat. Pan Kalousek naopak snižoval deficit tím, že zaškrtil celou ekonomiku, přestal investovat, snížil platy státních zaměstnanců a zmrazil důchody. To se pak dobře říká, že je nízký deficit. My přitom potřebujeme investovat a stavět, proto jsme vrátili do Státního fondu dopravní infrastruktury 12 miliard.


* Pojďme k zahraniční politice. Co se týče situace na Ukrajině, tak se k tomu lidé z ANO moc nevyjadřují. Co si myslíte o případném posílení amerických vojsk v Evropě? Premiér Sobotka výrokem, že Česko nepotřebuje na svém území americké vojáky, vyvolal mezi některými politiky ostrý nesouhlas.


Pokud některý stát NATO má pocit, že by tu mělo být víc amerických vojáků, protože se cítí ohrožen, nechť to řeší. Pokud Poláci cítí potřebu mít alianční vojska, tak ať si o ně řeknou. ČR nepotřebuje přítomnost amerických vojáků, není ve stavu ohrožení.


* Jenže váš poslanec Pavel Šrámek, který je místopředsedou zahraničního výboru, uvedl, že v Alianci platí princip jeden za všechny a všichni za jednoho a že s výroky premiéra Sobotky zásadně nesouhlasí.


Jsme demokratické hnutí a každý poslanec má právo na svůj názor. Ale hlavně zahraniční politika není moje agenda. Já řeším rozpočet armády. Problémem ČR je, že česká armáda je trvale podfinancována a historicky dostala nálepku různých korupčních afér. Není dostatečně vyzbrojena a my to teď potřebujeme dohnat.


* Říkáte, že jste demokratické hnutí. Co byste řekl na to, že jste spíš nesourodý konglomerát lidí s rozličnými názory? Stačí se podívat na spory, které nedávno probublaly na veřejnost – například mezi ministryní Helenou Válkovou a exnáměstkyní Hanou Marvanovou nebo mezi vaším bývalým kandidátem na pražského primátora Janem Kaslem a šéf-kou pražského ANO Radmilou Kleslovou.


Je pravda, že jsme hnutí nespokojených občanů, kteří šli do politiky proti lidem, kteří to tady řídí 24 let. Co se týče pana Kasla, který byl zapomenutý neúspěšný politik, jenž se díky ANO zviditelnil, tak ten nedodržel dohodu. Měl totiž původně budovat organizace mimo dosavadní strukturu, a když se společně s paní Kleslovou přišel představit širšímu vedení ANO, tak prohlásil, že nechce být členem hnutí a že se nechce zúčastnit našeho vnitrostranického života. Jenže pak změnil názor, začal to řešit, začal na paní Kleslovou útočit a v podstatě nám svými permanentními mediálními útoky rozeštval organizaci, na což výbor hnutí reagoval tím, že mu poděkoval a rozloučil se s ním. Mrzí mě, jak se pan Kasl zachoval. Nerozumím, proč říkal, že jsme nedemokratičtí, když máme 254 organizací a máme stejnou strukturu jako jiné politické strany.


* Tak proč se nyní obracíte na Pražany, aby vám posílali tipy na možného kandidáta na primátora? To ukazuje, že prostě nemáte lidi.


Vždycky jsem přiznával, že nemáme dostatek lidí. Ostatně co je špatného na tom, aby mi Pražané navrhovali kandidáta na primátora? Mě spíš baví, jak stále na našem hnutí hledáte nějaký problém. Copak v jiných politických stranách nejsou spory?
 

* Nehledám problém, jen ho vidím. Je divné, že navzdory tomu, že máte téměř dva tisíce lidí, nemáte náhradníka za Kasla. Také fakt, že nechcete stavět v komunálních volbách všude kandidátky, ukazuje, že vám chybějí lidi, nemyslíte?


Nechceme je stavět všude, protože vidíme riziko v tom, že nám do místních organizací nalezou lidé, o kterých si nebudeme schopni zjistit, jestli jsou kontroverzní. Něco podobného se nám stalo v Praze 1, kde jsme zrušili organizaci, protože nám do ní nalezli lidé od pana Béma a pana Bürgermeistra. Do našeho hnutí se permanentně snaží dostat lidé, kteří z minulosti mají za sebou nějakou politickou kariéru.


* Máte dost lidí na to, abyste postavili kandidátky v šestadvaceti statutárních městech?


Samozřejmě. Po víkendovém setkání ANO to vypadá, že po republice chceme postavit asi tři sta vlastních kandidátek. Ale obecní volby nejsou naším hlavním cílem.


* A co je tedy váš hlavní cíl?


Krajské volby v roce 2016 a pak parlamentní volby v roce 2018, protože si myslím, že tam je největší vliv na naši zemi, která funguje strašně nelogicky a byrokraticky.


* Mohly by být další předčasné volby? Preference na to, aby v nich ANO zvítězilo, máte.


A to si myslíte, že se všechny zaběhlé politické strany nedomluví, že je země ohrožena nedemokratickým oligarchou? Hlavně chci ale pokračovat v práci, kterou jsme slíbili lidem. Nechci občany otravovat nějakými volbami.


* Co senátní volby? Nasadíte na podzim ve všech 27 obvodech vlastní kandidáty?


Musím počkat, s jakými návrhy přijdou naše organizace. Už nějaké představy mám, ale mluvit o tom zatím veřejně nechci.


* Jak jste za čtyři měsíce ve vládě spokojen se svými ministry?


Jsem s nimi spokojený, všichni normálně pracují.


* Je někdo zralý na výměnu? Například ministryně spravedlnosti Válková?
 
Nechci měnit žádné ministry. To je další z vašich nepodložených spekulací. O tom nikdy nepadlo ani slovo.


* Proč jde ředitel legislativního odboru na financích Robert Pelikán na post prvního náměstka na resort spravedlnosti? Je to proto, aby hlídal Válkovou a aby ji později nahradil jako ministr?


Nerozumím, proč by měl být příštím ministrem spravedlnosti. Pan Pelikán tam jde proto, aby pokračoval v práci, kterou začala paní Marvanová. Náměstci nemají za úkol hlídat své ministry.


* Ve vládě vás ještě čeká debata o eurokomisaři. Vy odmítáte kandidáta soc. dem. Pavla Mertlíka, ČSSD se zase brání vašemu Pavlu Teličkovi. Začnete tedy s hledáním úplně nového jména?


Je zvláštní, nakolik se jméno eurokomisaře řeší v médiích, přitom jsme o něm na předsednictvu vlády nebo v koalici zatím vůbec nemluvili. Ani slovo o tom nepadlo. Dohodli jsme se zatím na tom, že budeme nejdříve řešit kompetenci komisaře, kterou bychom pro ČR rádi získali. Potom budeme hledat člověka, který na to má vzdělání, praxi, kompetence a jazykovou vybavenost.


* Už jste se v koalici dohodli, jaké portfolio by měl český eurokomisař získat?


Myslím si, že by to měla být nějaká ekonomická oblast, například vnitřní trh nebo doprava. Takový Pavel Telička je univerzální, protože jako hlavní vyjednavač našeho vstupu do EU se věnoval všem oblastem, a dokonce tím eurokomisařem i byl, a dokonce byl navržen za ČSSD za pana Kužvarta, který na tiskové konferenci akorát řekl: „I am very optimistic.“ Šestkrát. Pak se zjistilo, že neumí anglicky. To je obraz toho, co jsme do Bruselu vysílali předtím.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.