CZ EN

Rozhovor s Andrejem Babišem v Právu dne 7.4.2014

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Zdroj: Právo | 7.4.2014 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Jan Rovenský


* Premiér Bohuslav Sobotka ohledně OKD tvrdí, že vláda, kde je soc. dem., nemůže nechat horníky, jejich rodiny i další firmy a lidi, kteří závisejí na dole Paskov, na holičkách. Podle něj se na daních a na pojištění za dva roky vybere miliarda, kterou chce ministr průmyslu a obchodu Mládek poslat na pomoc OKD. Proč jste proti pomoci?

Ve smlouvě se nabyvatel dolů zavázal, že stát nepožádá o peníze kvůli sanaci nebo sociálním výdajům. Mám problém s principem, že budeme pomáhat soukromé firmě, která má nějakou historii a nálepku. Když krachoval jablonecký Crystalex, tak mu nikdo nepomohl.


* Může si ale stát v této situaci dovolit horníkům a regionu nepomoci?


Neříkám, že jim nepomůžeme. Jen říkám, že tam proběhla strašně kontroverzní privatizace, že nabyvatel dostal za několik miliard vlastně majetek zdarma, že z firmy odčerpal desítky miliard, když se dařilo, a když se nedaří, tak stát nabízí firmě peníze. Chci celý případ analyzovat, vyžádal jsem si k tomu všechny podklady a dokumenty, v pondělí (tj. dnes) mám jednání s předsedou představenstva NWR (vlastník OKD). Kdo ví, jestli tím, že Německo zavře 28 uhelných elektráren, nevystřelí za dva roky cena uhlí nahoru?


* Zní to, jako byste couval z dřívějších nekompromisních postojů.


Opakuji, že státní pomoc pro soukromé firmy je principiálně špatná. Na druhou stranu sociální problém vnímám a určitě bychom měli řešit všech 13 tisíc horníků v regionu, ne jen 1500 z Paskova. Pokud by se stát měl zavázat k podpoře, tak potřebujeme záruku, že za půl roku nebudeme pomáhat dalším pěti tisícům horníků. Vše je ale samozřejmě otázka jednání a vyjádření celé koaliční vlády.


* Cupujete NWR za vedení podniku, přitom váš eurolídr Pavel Telička sedí ve správní radě NWR. Nepřijde vám to absurdní?


To je aktivita pana Teličky, který pro NWR historicky pracoval v Bruselu. Jsem proti tomu, ale řekl mi, že jeho angažmá už tento měsíc končí.


* Myslíte si, že je vhodné si se Sobotkou vyřizovat vzkazy přes média?


Není to vhodné a mrzí mě to. Doufám, že si to v úterý vysvětlíme. Nechápu ale, proč proti mně pan Sobotka začal kampaň tím, že mě vyzval, abych prodal Agrofert. Tím to začalo, já jsem se k tomu vyjádřil a on stále s něčím pokračuje. Nebyl jsem tím, kdo šel do médií. Teď mě přes novináře nesmyslně vyzývá, abych předkládal zákony, ale když sedíme spolu za jedním stolem, tak mi nic neřekne. Rozhodně se na financích neflákáme, angažujeme se v zabránění karuselových obchodů, jednáme o centrálním registru účtů, dohaduji seminář kvůli zákonu o prokázání původu majetku. Odmítám, že bych nepředkládal zákony včas, já svoje úkoly plním.


* Sobotka vás ale obvinil, že svoje média používáte v rámci politického boje proti ČSSD. Vy jste to označil za nesmysl, přesto minulý čtvrtek a pátek se na titulní straně Mf Dnes objevily kritické články zkoumající Sobotkovu roli při privatizaci v OKD. To chcete říci, že to byla náhoda?


Určitě to byla náhoda. Navíc MfD vždy o kauze OKD psala. Se šéfredaktorkou Sabinou Slonkovou máme jasnou dohodu, že nikdy do novin nebudu zasahovat. Dodržuji, co jsem slíbil, a redaktorům nevolám. Naopak MfD o nás referuje negativně, psala třeba o zdražení benzínu, což nebyla pravda, nebo o rozpadu hnutí. Myslím, že jsou k ANO úplně stejně kritičtí jako ke každému jinému.


* K jejich kritice Sobotky a privatizace jste se ale přidal. Řekl jste, že podle vás je Sobotka zodpovědný za nevýhodný prodej OKD. Pokud máte tedy o premiérovi pochybnost, proč jste ve vládě pod jeho vedením?


Nemám o něm pochybnosti. Protože nemluvím dobře česky, tak když jsem řekl, že je zodpovědný, tak tím jsem myslel, že to jako resortní ministr měl v kompetenci. To je všechno. Deset let starou kauzu ale neposuzuji.


* Premiér Sobotka tvrdí, že jste se v koalici dohodli na zvýšení plateb za státní pojištěnce, což ministři ANO odhlasovali na jednání vlády, včetně vás. Proč tedy berete zpátečku? Koaliční dohoda neplatí?


Rozhodně odmítám, že bychom neplnili koaliční smlouvu. V ní se píše, že výpadky ve zdravotnictví budeme kompenzovat zejména zvýšením plateb za státní pojištěnce, ale nepíše se kolik a kdy. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předložil vládě materiál, kde celkově pro svůj resort požadoval asi 27 miliard. Z toho bylo 2,1 miliardy pro letošek a 4,2 miliardy pro další tři roky plus ještě další peníze za pohledávky. Ve vládě jsem za přítomnosti premiéra Sobotky a vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) řekl, že s tím nesouhlasím, protože si myslím, že resort může peníze najít u sebe, místo aby chtěl prostředky z rozpočtu. Jelikož ale teď je málo času, tak jsem navrhl, abychom odsouhlasili jen navýšení plateb pro státní pojištěnce o 2,1 miliardy na rok 2014 a že rok 2015 chci řešit v souvislosti se státním rozpočtem. Pro tento návrh zvedli ruku naši ministři.


* Chcete říct, že na vás ČSSD ušila boudu a nechala hlasovat o něčem jiném?


Asi jde o nedorozumění, byly kolem toho zmatky. Těsně před jednáním vlády se totiž materiál přepisoval, vyškrtly se z něj některé body a naši ministři byli přesvědčeni, že hlasují jen o roku 2014 a že o dalších letech se teprve budeme bavit. Ostatně materiál bude vláda ještě projednávat. My jsme to tedy pochopili tak, pan premiér to zřejmě pochopil jinak. Každopádně jsem přesvědčen, že se ve zdravotnictví dá ušetřit v příštích letech tolik, že by se poplatky kompenzovaly z úspor. Například zdravotní pojišťovny měly na účtech 25 miliard a třeba jen jejich provozní náklady na rok 2014 se navýšily o 27 procent, tedy o víc než půl miliardy. Musíme šetřit na takových věcech, ne jen lít do zdravotnictví další a další peníze.


* Němeček řekl, že byste neměl mluvit do věcí, kterým nerozumíte. Proč mu nevěříte, že dokáže rozkrýt financování v resortu a hospodařit transparentně?
 
S osobou pana Němečka mám velký problém, stačí se podívat do veřejných zdrojů. Zdravotnictví asi nerozumím, ale rozumím tomu, že pan Němeček jako šéf ostravské nemocnice koupil nejdražší CyberKnife v celé Evropě, kvůli čemuž se ho zastával (exposlanec ODS) Marek Šnajdr. Čtyři roky Němeček také předsedal představenstvu firmy Centrum buněčné terapie a diagnostiky, která získala stovky miliónů z veřejných peněz, a podílel se na tunelu státní tkáňové banky čtyři dny před koncem Topolánkovy vlády, do které narvali více než miliardu a dali ji neprůhledné firmě. To je megapodvod. Bojuji za zájmy českého státu, a pokud budu mít pocit, že náš koaliční partner to například ve zdravotnictví nedělá, tak se k tomu budu vyjadřovat. Nikdo mě neumlčí.


* Vypadá to, jako byste tlačil na to, aby Němeček ve vládě skončil.


To neříkám. Ale na základě těchto informací nemám k němu důvěru. Je také podivné, že ČSSD akceptuje, že šéfem VZP je pan Kabátek, který historicky pracoval v rámci struktur ODS s panem Šnajdrem. Proto by na pozici šéfa VZP mělo být uděláno výběrové řízení a měl by tam přijít člověk, který nemá historické vazby na systém, který tu zavedla ODS. Zdravotnictví je velmi neprůhledné, přitom do něj teče ročně 260 miliard. Rádi bychom věděli, kam peníze jdou. Ve zdravotnictví jsme zažili plno skandálů, teď je problém s brněnskou nemocnicí sv. Anny nebo Protonovým centrem v Praze za 15 miliard.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.