CZ EN

Ondřej Závodský v Týdnu dne 9.2.2014

Slepý Babišův náměstek má cíl: konec hazardu v hospodách

Rozhovor s Ondřejem Závodským, budoucím náměstkem ministra financí.
Zdroj: Týden.cz | 9.2.2014

Novým náměstkem ministra financí Andreje Babiše (ANO) se má v nejbližších dnech stát Ondřej Závodský (KDU-ČSL). Přestože je nevidomý a do práce s ním bude chodit jeho 12letý labrador Chico, rozhodně není vystudovaný právník slepý ke korupci. Na starosti bude mít hospodaření státu s majetkem a navíc i mnohem přísnější nastavení hazardu v Česku. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ uvedl, že automaty hodlá vyhnat z restaurací a heren.

Kdy fakticky nastupujete do práce? Dostal jste už jmenovací dekret?

Zrovna v neděli jsem o tom mluvil s ministrem Babišem. Myslím, že to bude během několika málo dní, v současné době už druhým týdnem zastávám funkci poradce a připravuji se na nové pravomoci.

Co tomu zatím brání?

Přerozdělení kompetencí v rámci jednotlivých sekcí ministerstva. Co mám mít na starosti já, tedy majetek a hazard, je nyní ve dvou různých sekcích ministerstva, tedy pod dvěma různými náměstky. Proto se to bude měnit.

Pobavil mě váš status na sociální síti. Popisujete, že i pro práci náměstka ministra musí člověk absolvovat lékařskou prohlídku. Píšete, že vám lékař napsal "schopen pouze s vodicím psem". Jak to přesně bylo?

Přesněji lékařka napsala: "Schopen výkonu funkce je, avšak jen s pomocí psa."

Váš labrador Chico se tedy stává pomalu slavným...

Je nepostradatelný. Je mu dvanáct let, tak nevím, jak dlouho bude trvat moje ministerská kariéra. Kdyby umřel, asi si někde budu muset půjčit jiného.

To snad by šlo nějak vyřešit, nebo ne?

Dělám si legraci. Samozřejmě je to úplná hloupost.

Veřejnost zná vaše jméno zřejmě nejvíce v souvislosti s případem, kdy jste upozorňoval na korupci při nakládání s majetkem u jedné z organizací ministerstva vnitra. Díky svému postoji jste byl i oceněn. Angažoval jste se v Corrupt tour, organizaci, která nejen v Praze provádí po stopách korupce a vodí návštěvníky před domy lobbistů a kmotrů?

Ne tak úplně. Jenom jsem s nimi na několika věcech spolupracoval. Nejsem jejich zaměstnancem. Také jsem vystudoval Corrupt Tour University a jsem hrdým držitelem titulu MCA.

I vaše poměrně úspěšná předvolební kampaň v Praze byla postavena na boji proti korupci. Jak jste se dostal k hazardu, který máte mít také na starosti? Co chcete v téhle oblasti udělat?

To je jednoduché. Chci dosáhnout, abychom přestali být "nejzahazardovanější" zemí v Evropě. To znamená nějakým způsobem snížit počet možností, kde hrát. Druhou důležitou věcí bude znepřístupnit ho třeba i lidem, kteří by se měli léčit ze závislosti.

Jak to chcete udělat? Kdo by rozhodoval, zda tenhle člověk ještě může hrát, ale tenhle už má problém se závislostí?

To je samozřejmě velmi obtížné. Možná lze začít tím, že by se hrací přístroje přesunuly z naprosto volně dostupných restaurací do zvlášť určených podniků, do kasin. Tam by bylo možné lidi, kteří se chtějí téhle vášni věnovat, mnohem lépe kontrolovat.

Už teď se kvůli zákonu o praní špinavých peněz musí návštěvník kasina ztotožnit. Na rozdíl třeba od běžných heren či hospod...

Je důležité, abychom vůbec věděli, kdo hraje. Třeba lidem, kteří neplatí výživné, by mělo být zabráněno do takových provozoven vůbec vstoupit.

Podobné nápady už tady v minulosti byly. Jak však chcete všechno kontrolovat? Pokud si dobře pamatuji, tak za vašich předchůdců chodilo hazardní firmy kontrolovat několik paní z finančních úřadů. Měly to v podstatě jako vedlejšák. Když to přeženu, jak několik paní se síťovkou v ruce může kontrolovat mnohamiliardový byznys?

Samozřejmě, nastavení účinné kontroly a třeba i dozoru nad podřízenými složkami ministerstva financí bude jedním ze zásadních témat příštích měsíců.

Vypadá to, že v podstatě chcete vyhlásit jakousi válku velmi silné skupině podnikatelů, kteří se angažují v hazardu. Nebojíte se?

Mě to nějak nezajímá. Já nebojuji proti těmto lidem, ale proti tomu, co je v naší zemi nastaveno úplně špatně.

Ministerstvo financí čelí v posledních měsících kritice za to, že postupuje velmi pomalu v odvolacích řízeních s hazardem. Města a obce postupně zakazují herny, provozovatelé se však odvolávají k ministerstvu a to stihlo vloni vyřídit jen několik stovek sporů. Přitom jenom videoloterijních terminálů je v zemi povoleno více než 60 tisíc. Co s tím chcete dělat?

Jsem toho názoru, že ve velmi krátké době bude potřeba některé věci přeorganizovat. Ony ty takzvané rozklady nedělá příslušný odbor, který terminály dříve povolil. Zabývá se tím rozkladová komise u ministra. Logicky bych chtěl tyhle dva stupně od sebe oddělit. Aby se tahle agenda posunula mimo ministerstvo financí. Myslím tím jeden z těch dvou stupňů správního řízení.

Nechci nic podsouvat, ale vy už jste v minulosti kvůli svému oznámení korupce zažil vyhrožování...

Na druhou stranu jsem nyní v naprosto jiné pozici a na některé věci připravený.

Jak se s vámi v těchto představách shoduje ministr Andrej Babiš?

Myslím, že chce dělat pořádek všude a hazard z toho nebude nijak vyňat.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.