CZ EN

Ondřej Závodský v Lidových novinách dne 8.2.2014

Zastávám teorii mrtvého čerta, říká nevidomý právník a whistleblower Ondřej Závodský, jenž směřuje na pozici náměstka ministra financí

Rozhovor s Ondřejem Závodským, budoucím náměstkem ministra financí.
Zdroj: Lidové noviny | 8.2.2014 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 11 | Téma: Náměstci MF

Právník ověnčený aureolou hrdiny, jenž porazil ministerstvo vnitra. Neúspěšný kandidát do sněmovny za lidovce. Jeden z největších reklamních úspěchů Andreje Babiše, který si jej nechal instalovat na ministerstvu financí, kde by měl „zatočit s hazardní mafií“. Ondřej Závodský a jeho vodicí pes Chico.

* LN Na twitterovém účtu jste psal, že jste dostal lékařský posudek: „práceschopný pouze s pomocí psa“. Takže: když bude mít Chico rýmu, tak nemůžete podepisovat lejstra?

No to asi ne. To by byly nejspíše překážky v práci a obávám se, že překážky na straně zaměstnance.

* LN Ministerstvo financí je docela složitý barák: spousta chodeb, spousta dveří, není problém se tu ztratit… Už se Chico naučil cestu?

Plánek jsem nedostal. Ona není jasná ani kancelář, ani pozice, takže se to s Čikoušem zatím neučíme. Zatím se snažím zorientovat ve vnitřních předpisech, orientace v prostoru je teď ta poslední priorita.

* LN Počkejte, není jasná vaše pozice. Vy nebudete náměstek?

K tomu, abych mohl mít na starosti věci, k nimž jsem kompetentní, se musí změnit organizační struktura ministerstva. Takže já tu teď s vámi hovořím jen jako poradce ministra.

* LN A co by tedy měla vaše sekce dělat?

Měly by se zkoncentrovat čtyři odbory ze dvou sekcí, kde by byl dohromady jak onen nešťastný hazard, tak správa majetku státu.

* LN Nenapadlo vás, že jste tu pro Andreje Babiše jako skvělý PR maskot, za nímž se mohou skrývat nějaké lumpárny? Najme si rytíře bez bázně a hany, který zatočí s hazardem, a lid už se nebude starat?

Člověka mohou napadnout různé věci. Nemohu říci, že bych tuto teorii ještě neslyšel. Jsem však přesvědčen, že tu nebudu dělat užitečného idiota. Přišel jsem sem ne za účelem konzumace nějakého přiděleného pašalíku nebo obročí, ale udělat nějakou práci. Těžko tu sice stihneme vybudovat království nebeské na zemi, ale můj úkol je, aby se v oblasti hazardu dodržoval a správně vykládal zákon a aby se se státnímmajetkem zacházelo, tak jak má.

* LN Koaliční partneři se teď přou, kdo koho komu a kam přidělí, děje se to i tady na financích. Vy jste kandidoval za KDU-ČSL, chlubí se vámi předseda ANO, a pokud vím, tak i premiér o vás mluvil pochvalně. Takže: za koho tu jste?

Nominovala mne KDU-ČSL amyslímzcela vědomě jako nestraníka, právníka, který by dané problematice mohl něco přinést.

* LN Je těžké vystudovat práva, když nevidíte skripta?

Práva se studují nejlíp ze všeho, protože vám stačí jen porozumět textu. Skoro žádné obrázky, grafy ani přímky. Jestli ten text vnímáte zrakově, tedy čtením skript, nebo sluchově nebo pomocí braillovského řádku či přes software, který vám ten text přečte, už vyjde skoro nastejno.

* LN Takže jste si sám nahrával přednášky a sám skenoval skripta.

Přesně tak.

* LN A nemáte nějakou skrytou touhu prosadit, aby se tohle všechno dělalo automaticky? Aby se přednášky nahrávaly, a to nejen pro nevidomé, ale pro jakkoli nemocné, a aby tak všechna skripta byla k dispozici také elektronicky? Vždyť by to dnes de facto nestálo ani korunu.

Já také nerozumím, proč se přednášky nearchivují a nezveřejňují. Ani tady na úřadu by se nemusely nosit tříkilové spisy; spousta věcí lze dělat elektronicky. Rychleji a levněji a bez bolavých loktů asistentek.

* LN Narážíte na hodně překážek?

Ani ne. Akorát dotykový displej při vydávání obědů je docela problém, třeba kdyžmísto salátu dostanete jitrnici.

* LN Vy jste říkal, že jste tu jako člověk, který „o věci něco ví“. Správu majetku jste „dělal“ na vnitru, ale s hazardem jste neměl nic společného...

Ne, nehodil jsem do automatu nikdy ani korunu. Ale vážně. Zabýval jsem se hodně exekucemi a to se k hazardu, závislostem a jiným sociálním patologiím prostě nutně dostanete. Navíc, přiznejme si, zmíněné právní úpravy nejsou zas tak komplikované.

* LN Dnes (ve středu) přišla zpráva, že Casino Kartáč prohrálo s ministerstvem už druhý soud o odškodné. Žalující si myslí, že kvůli krokům úřadů přišel o zisk. Uměl byste třemi větami vysvětlit proč?

Na to se zeptejte Casina Kartáč, já jeho stanovisko do tří vět zjednodušovat nebudu. Ale podobné žaloby mohou být brzy běžným pracovním prostředkem, já bych rád pokročil v redukci některých hazardních praktik. Je zcela logické, že vlastníkům některých zařízení se to líbit nebude a je jejich právem obrátit se na soud.

* LN Říkáte, že očekáváte přibývání žalob. Co tedy chystáte?

Zatím nejsem jmenován do žádné funkce, takže nemohu žádné kroky představovat. S panem ministrem jsme domluveni, že nejprve ty kroky „odladíme“ interně a teprve pak je budeme prezentovat. Takže vás asi zklamu. Nicméně není tajemstvím, když vám řeknu, že jsme nejpřehazardovanější země na světě, že jsme země, v níž výnosy z herního průmyslu pokrývají zlomek nákladů, které stát vydává na řešení sociálně patologických jevů, které s sebou chorobné hráčství nese. To se musí zracionalizovat, ty výnosy a náklady dát do nějaké rovnováhy.

* LN Strana lidová, která vás nominovala, je dlouhodobě striktně proti jakémukoliv kurzovnímu amezinárodnímu sázení. Na druhou stranu musíme respektovat evropskou judikaturu týkající se volného trhu i fakt, že lidé sází v zahraničí a státu nejde ani koruna.

Samozřejmě oblast internetového sázení je jedna z oblastí, která není opět zcela uspokojivě řešena, a právě proto je třeba přijmout nový zákon, nedá se to vyřešit krátkou novelou stávající normy. Zároveň se dostáváme do oblasti práv volného pohybu služeb na území Unie. Tuto věc je třeba řešit komplexně a rychle.

* LN Pod slovy „komplexně a rychle“ si ale nikdo nic nepředstaví. Jaký je váš záměr? Můžete to zformulovat do tří vět?

V tuto chvíli nebudu formulovat tyto myšlenky do tří vět.

* LN Myslíte, že lze dlouhodobě udržet nelegální sázení po síti?

No tak ono to není praeter legem (stranou regulace), ale kontra legem, proti zákonu, ten to fakticky zakazuje. Problém tady zcela jistě je. Pak je tady ale druhá otázka: jedna věc je regulace zákona a druhá věc jsou kontrolní, dozorové a represivní mechanismy vůči tomu, kdo u nás zákon porušuje. Což je zčásti problém financí, ale v té represi není toto ministerstvo jediné amyslím si, že by se tímto segmentem ilegálních internetových i jiných heren měla zcela vážně zabývat i jiná složka státní moci.

* LN Takže když si budu chtít vsadit na internetu na nějaký zápas, měli by na mě správně vlítnout policajti z vnitra...

To jsem přímo neřekl, nemluvil jsem o spotřebiteli, ale zejména o tom, kdo takové možnosti na českém internetu dal.

* LN Není to trošku příliš nesmlouvavý přístup, nechci-li říci morální fanatismus? Alkoholismu se nezbavíme, sázení se nezbavíme, hraní pod kontrolou je neplecha – pokud tímneškodí dětem. Kam až má stát toto regulovat a mýtit špatné chování?

Já si myslím, že jestliže se sejdou v řádně povoleném a certifikovaném kasinu pánové v odpovídajícímoděvu a mají nějaké přebytečné prostředky, které by tam chtěli toho večera zanechat, jestliže to bude řádně zdaněno a nebude na to navazovat trestná činnost, tak proti tomu nic nemám. Druhá věc je, že desetitisíce lidí u nás sázejí prostředky, kterými sami nedisponují, a pak na to navazuje trestná činnost nejhrubšího kalibru. Tady nebylo podle mého názoru fér srovnání s pivečkem a vínečkem po večerech. Jsme v oblasti drog. To bychom si mohli říct, co je státu do toho, jestli se tady pohybují narkomani nebezpeční okolí, a že by to měl stát taky tolerovat.

* LN Já myslel internetové sázení, nezpochybňuji státní regulaci u automatů. Ale přijdu domů a vsadím si na Manchester. Proč je to protizákonné?

To je samozřejmě otázka, protože zákon to internetové sázení není schopen řešit. Právě proto je třeba přijít s novou regulací a tou uspokojivě regulovat. Vzhledem k tomu, že internet je něco jiného než stánekvChuchli, tak v takovém případě je potřeba to velmi úzce konzultovat s evropskými partnery.

* LN Nezastáváte tedy tezi, že sázení přes internet jedině přes vaši mrtvolu?

Ne, úplně ne, ale nejde jen o tu morálně etickou rovinu, ale také o tu daňovou.

* LN Máte pocit, že u zdanění hazardu je třeba jít dál?

Tak v normě... to je relativní. Nejsem odborník na daně, ale existuje tady určitá disproporce příjmů státního rozpočtu na výnosech z tohoto průmyslu a na výdajích na likvidaci toho, co tento průmysl způsobil. Je to v řádu jedna ku čtyřem.

* LN Odpovídáte tak opatrně, aby vás nikdo nemohl chytit za slovo a použít to proti vám?

U soudu se dá použít prakticky cokoliv a slova člověka, který se může stát zodpovědným za tuto oblast, by zcela jistě pro tyto účely využita mohla být.

* LN Je potíž v tom, že není určený limit u videoloterijních terminálů, zatímco u klasických mašinek je určené, kolik se může prosázet?

Je.

* LN Je problém, že tam má být určené, kolik se hodí za hodinu?

Je.

* LN Je problém v tom, že není určena maximální cena, která se tam dá hodit?

Je.

* LN V Německu lze prosázet někde kolem devíti set korun. Což je zhruba tamní hodinová mzda. Jak by tomělo být v Česku, co považujete za adekvátní?

Ty limity stanovené na výherní přístroje starého typu jsou poměrně dobře nastavené. Tedy 2 koruny na jednu hru v případě jiných prostor, 5 korun u sázky v herně a 50 korun u sázky v kasinu.

* LN Jsou obce, kterým vyhovuje, že se sází, mají z toho peníze… Není problém, že peníze jdou do lokálního zastupitelstva, zatímco tu sociální starost platí stát?

Budoucí zákon by měl po diskusi jinak nastavit způsob daňového určení výnosů.

* LNČili je ve hře varianta, že by se všechny prohrané peníze vložily do jednoho měšce a z něj pak obcím rozdělovaly?

Ano, je ve hře. Ale to neznamená, že je to jediná nebo nutná anebo preferovaná varianta.

* LN Nemáte strach? Přece stojíte proti silám disponujícím obrovským množstvím peněz. Už na ministerstvu vnitra vám chodily výhrůžky…

Nedělám si iluze, že některá opatření v některých lidech v budoucnu vybudí jen libé pocity. A je potřeba se na takovou situaci připravit.

* LN Tento úřad roky nebyl v přílišném rozporu s přáními hazardního byznysu a vy přicházíte se záměrem tento přístup pootočit. Nemáte pocit, že jste v nepřátelském prostředí?

Já zastávám teorii mrtvého čerta. Jestliže si zlo nepřipouštíme, nemůže nás vnitřně infikovat. Já chci napravit věci, které jsou špatně, a nebudu si připouštět nějaké mocnosti, které by mne mohly ovlivnit.

***

ROZHOVOR TÝDNE Ondřej Závodský S PRÁVNÍKEM HOVOŘIL Petr Kamberský

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.