CZ EN

O skutečných ambicích státního rozpočtu

Autor: Jaroslav Ungerman, poradce ministra financí.
Zdroj: ihned.cz | Datum: 17.12.2014 | Rubrika: Názory

Projednávání vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2015 v českém parlamentu nepřineslo nic nového. Jak se dalo očekávat, opozice kritizuje, že rozpočet počítá s deficitem 100 mld. Kč a vláda je tak prý málo ambiciózní při snižování rozpočtového deficitu. Podle opozice se česká ekonomika oživuje a to by mělo být důvodem k jeho snižování.

To si zaslouží několik poznámek. Zaprvé, oživení ekonomiky je zatím velmi křehké. Nezapomínejme, že předchozí dva roky byla ekonomika v minusu - HDP opakovaně poklesl. Rozpočet počítá s jeho růstem zhruba o dvě procenta.

Buďme však v těchto prognózách střízliví. Letošní růst v celé eurozóně, kam směřují tři čtvrtiny našeho vývozu, se odhaduje na necelé procento. Přitom na počátku letošního roku se odhadoval růst minimálně dvojnásobný. Stejně je tomu pro příští rok – současné odhady hospodářského růstu jsou opět bezmála na polovině toho, co se prognózovalo před pár měsíci. Proto buďme opatrní a zvažme, zda se skutečně můžeme svými výsledky nějak výrazně odpoutat od našeho okolí.

Pouštět se při tomto křehkém oživení do rozsáhlejších výdajových škrtů by byl nerozum. Jen si vzpomeňme, jak zde v letech 2011 a 2012 Nečasova vláda a její ministr financí – tehdy prý nejlepší ministr financí pro střední a východní Evropu – snižovali deficit státního rozpočtu brutálními rozpočtovými škrty. A výsledek? Místo hospodářského růstu dvouletý pokles. Dnes už skoro všichni – dokonce i ti, co je tak chválili za jejich ambiciózní záměry – pochopili, že těmito škrty vyvolali další ekonomickou krizi.

S jejími důsledky se dodnes potýkáme např. ve výrazném zpomalení investiční výstavby. Je to právě současná vláda, které se dnes postupně daří tyto negativní důsledky překonat – třeba i tím, že se podařilo opravit největší kus dálnice a zahájit výstavbu jejích dalších úseků.

Myslím, že ambice této vládě nechybí. Plnění letošního rozpočtu dokazuje, že se daří potlačovat daňové úniky, zlepšuje se daňová disciplína a postupně se zavádí pořádek do výběru daní.

Taková fakta se ovšem moc ke kritice vlády nehodí. Možná i proto, že právě to někomu vadí…

Jaroslav Ungerman,
poradce ministra financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.