CZ EN

Ministr financí Andrej Babiš v Deníku.cz dne 19.2.2014

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Zdroj: Deník.cz | 19.2.2014 | Rubrika: Z domova | Autor: Kateřina Perknerová

Podle ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše je ve státní správě potenciálně ukrytých 100 miliard. Bude se snažit je co nejdříve vybrat a vrátit do příjmové části rozpočtu.


Prezident Miloš Zeman říkal, že své plány může vláda uskutečnit jen tehdy, když rychle přestane plýtvat, nebo bude muset zvýšit daně. Co jeho slovům říkáte?

Pan prezident má pravdu, ale zázraky se nedějí. Pokud ten, kdo v naší zemi vyměřuje daně, má plat kolem 25 tisíc a ředitel státní firmy bere až milion měsíčně, jak to může vypadat? Celá finanční správa potřebuje zásadní změny. V pondělí jsem byl na poradě u šéfa finančního ředitelství Jana Knížka a tam jsme dostali asi padesát bodů, které je potřeba zrealizovat, aby správa daní byla efektivnější. Vypadá to, že se tady 24 let nic nedělalo, teď jsme to dali na papír a začínáme prakticky od nuly. Finanční správa u nás je nastavena tak, aby se nešetřilo, aby byl velký rozpočet a mohlo se vyhazovat co nejvíc peněz.


Najdete potřebné peníze do června, kdy jde do vlády první návrh rozpočtu? Co když budete při plnění těch 50 bodů na úplném začátku?

Tak ty nenajdeme určitě, to je nadlouho. My se soustředíme hlavně na rok 2015, abychom o rok později mohli začít dělat zásadní kroky. Musíme pohnout s dopravní infrastrukturou, kde plánujeme postavit desítky kilometrů dálnic. Takže určitě to bude složité a bude tu napětí mezi ministerstvem financí a jednotlivými resorty.


Mezi ČSSD ANO, například kolem zvyšování daní nebo zdravotnických poplatků?

Kolem zdravotnictví budou velké debaty. Pokud VZP dává 140 nemocnicím 70 miliard ročně, bylo by jistě zajímavé vědět, jak to celé funguje a kdo to vlastně řídí. VZP vlastně zabezpečuje zdravotní péči, což se mi úplně nelíbí. Podle mého názoru by měla hlavně dohlížet na to, jak se s těmi prostředky hospodaří.


Ptám se hlavně na to, jestli při sestavování rozpočtu na příští rok udržíte maastrichtská kritéria, tedy schodek veřejných financí pod třemi procenty?

Musíme.


Přes to vlak nejede?

Ježišmarijá ne, v žádném případě.


Miloš Zeman také uvedl, že rekordní nezaměstnanost nelze snižovat jakoukoliv aktivní politikou zaměstnanosti, ale jen dobře cílenými investicemi. Souhlasíte?

Má pravdu. Na druhou stranu si musíme říct, proč ve stavebních firmách, v obchodě i službách pracuje tolik Ukrajinců a Slováků. Bavit se ve sněmovně o zaměstnanosti je navíc dost kuriózní, protože tady o ní mluví většinou lidé, kteří vůbec netuší, co to je zaměstnávat lidi. Včera mi jeden zaměstnanec ministerstva průmyslu říkal, že když na poradě Czechinvestu řešili nějaké investice, jeho ředitel tam oficiálně řekl, že se k tomu ještě musí vyjádřit Ivoš. Čili Ivo Rittig řídil skoro všechno, dokonce i Czechinvest. Nám v dopravních investicích ujel vlak. Pro investora je důležité, aby tu byla dopravní infrastruktura, kvalitní pracovní síla, levná energie, klesající administrativní zátěž a aby tu nebyla korupce.


A když už se objeví, aby mu radní nehodili klacek pod nohy jako v případě Amazonu.

Protože problém naší země je, že máme patnáct vlád, jednu centrální a čtrnáct krajských. Neříkám, že nás spasí Amazon, ale my musíme umět investory přitáhnout, nabídnout jim pobídky, ovšem výhodné pro stát, aby firma po jejich vyčerpání bez dalšího nemohla jen tak odejít a nezaplatit daně. Na tom se musí zapracovat. Nejhorší ale je, že veřejnost vůbec nechápe, o co jde, že se musí šetřit a dívat se na věci ekonomicky. Já to vidím i ve svém resortu, náš interní audit to bere systémově, od nákladů po výdaje.


Je až neuvěřitelné, že za těch pár dní třeba ministr školství odhalil ve svém resortu 150 milionů úspor.

Paní ministryně Jourová zrušila soutěž na marketingovou propagaci cestovního ruchu v zahraničí za 250 milionů. Ty úspory tam jsou. Zrušil jsem například kompetenci svých náměstků na všechny smlouvy a faktury nad 500 tisíc. Ty budu podepisovat jen já a první náměstek výdaje mezi 50 tisíci a půl milionem. Chci mít přehled, protože absolutní decentralizace resortu je katastrofa. Také musíme hasit velké průšvihy. Česká exportní banka (ČEB) má 16 miliard špatných úvěrů, to všechno tam nadělali Topolánkovi kamarádi. Jsou hlasy, že 90 procent těch prostředků čerpá deset vybraných firem a ostatní na ně nedosáhnou. Žádám, aby kompetence ČEB a EGAP přešly pod resort financí. Tak jako jsem odevzdal Explosii pod průmysl, tak ČEB chci mít pod kontrolou já. Vždyť ona chce nyní po rozpočtu 3,5 miliardy a pochopitelně není možné, aby ji ještě stát dotoval. To se musí změnit, ale i to je nadlouho.


Na čtyři roky?

To by bylo pro občany dobré. Jestli to bude na čtyři roky i pro mě, to uvidíme. Pan prezident mluvil o Baťovi, který byl i starostou Zlína. Víte, když někteří podnikatelé vidí, že stát je nefunkční, tak se obětují. Každý si z toho dělá srandu, ale věřte mi, je to šílená oběť.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.