CZ EN

Kdo je trafikant a kdo loutka

Zdroj: Hospodářské noviny | 9.7.2014 | Rubrika: Názory | Strana: 8

Komentátor Hospodářských novin David Klimeš se připojil do řady těch, kteří mají za to, že „Andrej Babiš ovládl dozorčí radu ČEZ“. A nejen to. Kromě dozorčí rady prý ovládám také Vládní výbor pro personální nominace, který prověřuje odbornost navrhovaných kandidátů do dozorčích rad. V textu se objevují slova jako „trafiky“ a „loutky“, což by se některých lidí mohlo dotknout.

Aby ministerstvo financí mohlo dle zákona vykonávat akcionářská práva v ČEZ, musí mít o jeho hospodaření relevantní informace, jinými slovy, musí mít v dozorčí radě zástupce, kteří se vyznají v účtech, ve smlouvách a v předmětu podnikání, tedy v energetice. Takové odborníky jsme také nabídli vládnímu výboru pro personální nominace.

Výbor má tři členy, každý je nominován jednou koaliční stranou. Yvona Charouzdová, nominovaná za ANO, je jedním z nejzkušenějších headhunterů v České republice, což není můj výmysl, ale názor lidí, kteří v jejím oboru pracují. S hnutím ANO nemá nic společného, není tedy ani mojí loutkou. Nevím také, jak bych mohl ovládat další členy vládního výboru nominované za ČSSD a KDU-ČSL.
V čele dozorčí rady ČEZ mimochodem zůstává bývalý šéf Akademie věd profesor Václav Pačes, který je nominován za ČSSD. Odvážil by se jemu komentátor tvrdit, že jde o trafikanta? S hnutím ANO nemají nic společného ani další členové rady – bývalý šéf Čepra Jiří Borovec a bývalý zaměstnanec ČEZ Lubomír Charvát.

Vládní výbor schválil i nominaci Jiřího Tyce, který kandidoval za hnutí ANO do sněmovny ve Středočeském kraji. Tyc celý svůj profesní život pracuje v energetice, dodnes pracuje v dceřiné společnosti ČEZ jako ředitel divize. Je to trafikant, nebo odborník?

Ministerstvo financí v dozorčí radě přímo zastupují Petr Blažek, který vede odbor strategických majetkových účastí, a první náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht. S hnutím ANO nemají nic společného. Nabízím jim tedy trafiky za to, že zastupují ministerstvo financí? To nedává smysl.

Rozhodně také nesouhlasím s tím, že by se někde něco zákulisně vyjednávalo.

Poprvé jsme jako ministerstvo nedosazovali nominandy do dozorčí rady na základě stranického klíče. Nerozdávali jsme trafiky, takže ani nebylo co „zákulisně vyjednávat“.

***

Poprvé jsme jako ministerstvo nedosazovali nominandy do dozorčí rady na základě stranického klíče. Nerozdávali jsme trafiky.

 

Andrej Babiš,
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.