CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem pro Týden - 4. února 2013

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Týden | 4.2.2013 | Rubrika: Rozhovor týdne | Strana: 18 | Autor: Karolina Brožová, Lukáš Bek

Karla Schwarzenberga používal kdekdo. Pak přišla TOP 09 a začala mu říkat šéfe. A tak se zrodila politická hvězda, která málem dosáhla až na Hrad. Chytit příležitost za pačesy a vyvolat předčasné volby se však nechystáme, dušuje se Miroslav Kalousek.

* Nejnovějším problémem vlády se nečekaně stalo přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie. Vaše TOP 09 žádá, aby bylo součástí nové koaliční smlouvy. Premiér Petr Nečas ale soudí, že je to jen záminka.

V žádném případě. Nestojíme o to, abychom vyvolali předčasné volby, nepřejeme si rozpad vlády. To, co si přejeme, je, aby Česká republika byla věrohodným a čitelným partnerem mezi svými spojenci v Evropské unii. Mně se mnohokrát na jednání ministrů financí stane, že nemohu s něčím souhlasit. Když máte racionální důvod, všichni vás pochopí. Naší pozici ale teď nerozumí vůbec nikdo. A priority nesrozumitelného a nečitelného partnera nejsou brány příliš v úvahu.

* Podle nejvyššího vedení ODS jde z vaší strany o ultimátum. Přijetí fiskálního paktu podle něj přichází v úvahu jedině poté, co bude schválena finanční ústava a ústavní zákon o referendu o přijetí eura.

Zaprvé to není žádné ultimátum. Neříkáme, že když to koalice nepřijme, rozpadne se vláda. Zadruhé - časování podle ODS je komické. Žádná z 25 zemí, které k fiskální unii přistoupily, na to neměla takový názor jako grémium ODS. Protože nejde o nic jiného, než že se tyto země zavázaly, že v reálném čase zavedou do své legislativy tato pravidla. To my děláme. Jenom grémium ODS se k tomu z ideové předpojatosti odmítá zavázat i na celonárodní úrovni.

* Jste ochotni jednat o pořadí přijetí dokumentů, jak chce ODS?

Posloupnost je zástupný důvod ODS. Je to, jako když vám partnerka řekne: Zavaž se mi, že zítra dojdeš pro rohlíky. Vy říkáte: Zavážu se tehdy, až ty rohlíky přinesu. Myslíte si, že vám někdo rozumí?

* Mluvíte o zástupných důvodech, nepoužíváte je ale v rámci koaličních sporů i vy?

Fiskální unie opravdu není zástupný důvod. To je mezinárodněpolitická priorita České republiky. Samozřejmě, že pro tuhle ideovou předpojatost ODS nesklízíme na mezinárodní úrovni ty plody, které bychom sklízet mohli.

* Šéfka LIDEM Karolína Peake říká, že když se budou otevírat nová témata v koaliční smlouvě, přijdou také oni se svými požadavky. Třeba na snížení povinných odvodů na sociální nebo zdravotní pojištění.

Jsem připraven na jakoukoli debatu. Nepovedu ji on-line. Samozřejmě, pokud někdo navrhne snížení jakýchkoli odvodů, musí také navrhnout, jak je vykompenzuje, ať na výdajové, nebo příjmové straně. Říct jenom, že chci snížit některé odvody, je A, pak musím říct B - kde na to chci ušetřit. Pokud tohle neumím říct, je to návrh, o němž vůbec nemá cenu diskutovat.

* Řekl jste, že se dá vládnout i bez koaliční smlouvy. Jak si to představujete?

Velmi snadno. Pamatuji si mnoho vlád bez koaliční smlouvy. Nicméně koaliční smlouva by měla definovat jasné priority. Zahraničněpolitická priorita být čitelným a věrohodným partnerem v rámci EU je pro nás tak důležitá, že si neumíme představit podpis koaliční smlouvy, kde to nebude. Pokud naši partneři chtějí náš podpis pod touto smlouvou, tak se tam ten závazek objevit musí.

* A když ne?

Pak budeme vládnout bez koaliční smlouvy.

* Proč jste s požadavkem přišli zrovna teď? O rozpočtové unii se mluvilo už před rokem.

Nepřicházíme s tím teď. Velmi silně jsme o tom hovořili i před rokem. Dokázali jsme pochopit, že současný prezident by něco takového nikdy nepodepsal. Nyní dochází k výměně na pozici prezidenta, má se sepisovat nová koaliční smlouva a parlament ve středu bude projednávat můj návrh finanční ústavy ještě přísnější, než je ta evropská. Neexistuje tak žádný racionální důvod, proč bychom měli být jedinou zemí na kontinentě, nepočítám-li Velkou Británii, která se k tomu nepřipojí.

* Vraťme se k prezidentské volbě. Co říkáte na častý názor, že Karel Schwarzenberg nakonec nezískal dost hlasů právě kvůli vám?

Odpovím řečnickou otázkou. Jak je možné, že Karel Schwarzenberg, člověk mezinárodního významu, mimořádných politických schopností a moudrosti dosáhl vrcholných politických pozic až ve spolupráci se mnou? Vždyť je tady od roku 1990.

* Jak?

Odpověď je jednoduchá. Ti všichni, kdo s ním spolupracovali před založením TOP 09, ho jenom používali. Teprve se založením TOP 09 vznikla skupina lidí, která mu začala říkat šéfe, protože si to zasloužil, a taky jsme se k němu tak chovali.

* Podle nejnovějšího šetření Centra pro výzkum veřejného mínění by TOP 09 porazila ODS v poměru 16 : 13 procentům. To přímo vybízí k vyvolání předčasných voleb, než tato podpora opadne.

Nabízí se to těm, kdo jsou v politice nezkušení. My, co politiku přece jenom děláme dlouho, víme, že tyhle průzkumy neznamenají vůbec nic.

* Nejde jen o tento průzkum, ale o celkovou situaci na pravici.

Prezidentské volby jsou věc jedna. Práce před námi je věc druhá. Ujišťuji vás znovu, že TOP 09 si žádné předčasné volby nepřeje. Nevidíme žádný důvod, proč předčasně pouštět k moci socialisty a populisty.

* Karla Schwarzenberga jste označil za možného budoucího premiéra. Sázíte na to, že do roku 2014 zůstane v čele TOP 09 a že zvítězíte ve volbách?

Vy znáte nějakou politickou stranu, která by nechtěla uspět ve volbách a mít premiéra? Já ne. Tedy i TOP 09 chce uspět, chce postavit svého premiéra. Tím přirozeným premiérem je Karel Schwarzenberg, který zcela jistě bude v podzimních volbách zvolen předsedou TOP 09 a povede stranu do parlamentních voleb. 

* Prezident podle ústavy nemá pravomoc shodit vládu, může ale získat poslance pro vyslovení nedůvěry. Očekáváte, že se o to Miloš Zeman pokusí?

Mohu odpovědět jedinou větou. TOP 09 vstupovala do této sněmovny se 41 poslanci a TOP 09 má dnes 41 poslanců, kteří podporují vládu. Tato situace se nezmění a vylučuji, že by byl Miroslav Šlouf schopen koupit si jakoukoli z těchto osob. Jak to dopadne jinde, to ale nevím.

* Už se těšíte na Zemanovy návštěvy na vládě?

Znám Miloše Zemana sedmnáct let. Kdykoli ho rád uvidím. Přijde-li pan prezident na vládu, bude samozřejmě uvítán s veškerou úctou, která náleží demokraticky zvolenému prezidentu republiky. Jako člověk s obrovskými politickými zkušenostmi i ekonomickými znalostmi může říct mnoho podnětného. Ale těžko může čekat, že ho vláda poslechne. Kabinet se samozřejmě bude rozhodovat v rámci své odpovědnosti.

* Zeman chce prostřednictvím poslanců prosazovat některé zákony. Třeba o majetkových přiznáních. Má u TOP 09 šanci?

Na to jsme mnoho let zvyklí. Své poslance tady měl pan prezident Havel, prezident Klaus a své poslance tady nepochybně bude mít pan prezident Zeman.

* A co ta majetková přiznání?

Teď se oprostím od jakékoli ideologie. Z technického pohledu je to ideologická hloupost, protože i kdybyste to udělali retroaktivně, pak se z hlediska povinnosti shromažďování dokumentů dostanete nejdále do roku 2002. A v roce 2002 měla většina kmotrů v této zemi už spolehlivě nakradeno.

* Ale ne všichni a navíc tu máme nové kmotry.

Skutečně to pokládám za populistickou hloupost, kterou budou snadno obcházet ti nepoctiví a poctiví tím budou šikanováni.

* S ODS vedete ještě jednu politickou bitvu. Nečasově straně vadí posun účinnosti změny daňového systému z roku 2015 už na rok 2014.

Vzal jsem to s pobavením na vědomí. Ani bych tomu neříkal reforma. Jde o zákony související s nastartováním jednotného inkasního místa. (Má také skončit koncepce superhrubé mzdy. Místo současných 15 % ze superhrubé mzdy se má počítat 19 % z hrubé mzdy, pozn. red.) Že jednotné inkasní místo jako nezbytná vládní priorita bude odstartováno k 1. 1. 2014, je v programovém prohlášení vlády. Tak to také bylo v Poslanecké sněmovně schváleno. Sociálnědemokratický Senát tam vložil - a to je dobře, za to jsem bojoval - loterijní daň. Ale také posunul účinnost na 1. 1. 2015. V té době jsme se všichni dohodli, že to zase vrátíme zpátky na rok 2014. Jestli si to mezitím ODS rozmyslela, pak pokrčím rameny. Druhý den také vyjde slunce a jednotné inkasní místo bude k 1. 1. 2015.

* ODS by vámi preferovaný přesun odsouhlasila mimo jiné za podmínky, že se zkrátí přechodné období takzvané solidární přirážky daně z příjmu fyzických osob, tedy sedmiprocentní daně pro lidi s příjmem nad sto tisíc měsíčně, ze tří na jeden rok.

Solidární přirážka - upřímně řečeno, je to druhá sazba, akorát se to v ODS nesmí říkat - má smysl, pokud je přibrzděna valorizace důchodů. Druhá sazba není záchrana veřejných rozpočtů. Je to snaha, aby se nůžky mezi příjmovými skupinami ani neotvíraly, ani nepřivíraly. Jestliže na jedné straně řeknete seniorům, že prosíme o pochopení a po nějakou dobu nemůžeme valorizovat tak rychle, pak je úplně stejně důležité obrátit se na ty vysokopříjmové a říct jim, že prosíme o pochopení po tu dobu, dokud budeme brzdit valorizaci důchodů. Situace ve státním rozpočtu neumožňuje uvolnit valorizaci důchodů, a tím ani solidárního příspěvku po roce. Tři roky jsou minimum.

* Podle Deníku Insider se už nebudete pokoušet zrušit zvýhodnění stravenek. Proč?

Deník Insider přišel s titulkem, že Kalousek vzdal boj o stravenky. To je opět nedorozumění, co prošlo nebo neprošlo Poslaneckou sněmovnou. O tom už se prosím pěkně hlasovalo. Nic jsem nevzdal, počestně jsem prohrál. Stravenky díky Vítu Bártovi a některým poslancům ODS zůstaly zachovány, což pokládám za mimořádně škodlivé, nesystémové, nespravedlivé, nicméně je to politická vůle, před kterou se skláním. Někdy musíte pochopit, že zájmy firmy Sodexo Pass (společnost poskytující služby zaměstnaneckých stravenek, pozn. red.) jsou silnější než zájmy občanů České republiky a i ministr financí je na ně krátký, když si firma stačí příslušný počet poslanců obejít.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.