CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Janem Fischerem ve Studiu 6 dne 14.8.2013

Rozhovor s Janem Fischerem, ministrem financí.
Zdroj: ČT 24 | 14.8.2013 | 05:59 | Pořad: Studio 6

* Vláda v demisi bude muset sestavit vládní rozpočet. V tuto chvíli je u telefonu ministr financí Jan Fischer. Dobrý den.

Dobré ráno vám i divákům.


* Jak vzniká rozpočet, když jej sestavuje úřednická vláda, navíc od včerejška v demisi? Je to pocitově něco jiného?

Pocitově to určitě něco jiného není. Je to stejná zodpovědnost za zdraví veřejných financí a za sestavení takového rozpočtu, který by v zemi zastavil hospodářský pokles,a přitom byl, řekněme, šetrný a nezvyšoval nadměrně dluh. Tahle zodpovědnost tady zůstává, ať je to vláda jakákoliv.


* Jak vidíte následný vývoj celé situace? Je pravděpodobné, že by rozpočet mohl projít sněmovnou, která se rozpustí třeba už příští úterý?

Vláda má zákonný termín předložit rozpočet do konce září, tento termín určitě splní, ale ty rozpočtové práce nelze natolik urychlit, jinak by ten rozpočet samozřejmě nebyl připraven kvalitně.

Já jsem teď uprostřed jednání se svými vládními kolegy, ministry, o jejich jednotlivých kapitolách. Samozřejmě ještě diskutujeme o projekci růstu, o odhadu výběru daní a tak dále, abychom měli k dispozici ty nejlepší ty základní parametry, ze kterých státní rozpočet vychází, čili konec září zůstává tím konečným termínem, kdy vláda ukončí práce na státním rozpočtu a kdy ho ze zákona má předložit sněmovně. Samozřejmě je nám jasné, že v té době sněmovna může již být rozpuštěna. Těch variant je celá řada, i to tempo rozpouštění, to byste po mě chtěla, abych trochu držel v ruce skleněnou kouli a měl to odhadnout.


* Zajímá mě, co už víte. Jestli dokážete odhadnout, zda-li se liší zásadně vaše představa o rozpočtu oproti koncepci vašeho předchůdce pana Kalouska?

Víte, rozpočet je na tolik, jak my někdy říkáme, parametrizovaný, nebo ta chodba, kterou vláda jde, pokud nechce dělat nějakou rozpočtovou revoluci a to normální zodpovědná vláda nedělá (a vláda překlenovací už vůbec ne)… prostě každý v tom rozpočtu máme prostor zhruba 25 procent výdajů. To ostatní je mandatorní, to jsou povinné výdaje, které vyplývají ze zákonů, případně z dalších rozhodnutí. Takže ten prostor je poměrně omezený, ať už to byl rozpočet, který sestavoval pan ministr Kalousek, nebo který sestavuje tato vláda. To je první věc. Druhá věc je, že jsme vláda, která rozhodně nehodlá překročit 3 procenta podílu schodku rozpočtu na hrubém domácím produktu. Tím bychom si udělali opravdu velmi zásadní problém a vedli zemi zpátky do vysokého zadlužení. V tom zůstávají ty parametry stejné.

Na druhé straně, toto je vláda – a já už jsem to říkal, která chce zabránit dalšímu hospodářskému poklesu. Je si vědoma toho, že je potřeba oživit ekonomiku, proto jsme se postavili čelem k racionalizaci fotovoltaiky a dalších obnovitelných zdrojů, tak abychom uvolnili to sevření, ve kterém žijí malé i velké podniky, vysokými cenami energie, což je úplně absurdní. Další prorůstová opatření projednáváme.


* Jedna konkrétní věc. Vláda se po týdnu vrátí k materiálu českého telekomunikačního úřadu ohledně tendru na čtvrtého mobilního operátora. Už teď je evidentně asi jasné, že očekávané peníze ve výši sedmi miliard korun nebude možno využít v rozpočtu pro příští rok, už víte, jak tuto ztrátu vykryjete?

Tady jenom malé upřesnění. Nebudeme je moct využít v rozpočtu letošního roku, tam to bude znamenat výpadek, ale naopak, když ta aukce proběhne v letošním roce, což předpokládáme, tak ty příjmy z ní budou k dispozici až v tom roce příštím, takže je výpadek v rozpočtu na rok 2013, ale naopak v roce příštím, v rozpočtu na příští rok, budeme moct počítat s touto částkou, možná ještě vyšší.


* Děkuji za upřesnění. To znamená, už víte, kam těch 7 miliard rozložíte?

Především bychom je chtěli využít na prorůstová opatření, debatujeme o posílení prostředků do dopravní infrastruktury, ovšem za jedné podmínky – nepředražené a levné dopravní stavby. To bude muset mít vláda pod velmi přísnou kontrolou. A domnívám se, že jakákoliv.


* Ministr financí Jan Fischer. Děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

Na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.