CZ EN

Nechci, aby poctiví platili dvakrát

Zdroj: Lidové noviny | 20.4.2013 | Rubrika: Horizont | Strana: 12

Ad LN 18. 4.: Slušní to zaplatí

V komentáři zaznívá kritika návrhu zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který ve středu schválila vláda. Zcela mylně se zde posuzuje dopad na poctivé poplatníky kupující nemovitosti.

Návrh přinese značné snížení administrativní zátěže zejména poplatníků, ale i státu. U většiny nemovitostí se ruší povinnost zpracování znaleckého posudku. Sníží se i rozsah dalších písemností, jež budou poplatníci muset přikládat k daňovým přiznáním. Velmi důležitou změnu představuje přenesení placení daně z prodávajícího na kupujícího. Tento systém funguje v převážné většině států EU. Nynější stav, kdy kupující daň formálně neplatí, avšak zároveň za její zaplacení ručí, představuje značné riziko právě pro ty poctivé. Poměrně často jsme svědky srdcervoucích případů, kdy prodávající nezaplatí daň, která je pak vymáhána od kupujícího. Tedy poctiví musí platit dvakrát, neboť již jednou daň fakticky zaplatili v ceně nemovitosti. Díky nové konstrukci daně institut ručení zcela odpadne.

V článku obsažené tvrzení, že „nově zkonstruovaná daň zdraží nemovitosti“, postrádá jakoukoli logiku. Výše daně je v současné době automaticky zahrnuta v ceně nemovitosti. Přejde-li odvodová povinnost na kupujícího, cena se na trhu logicky o tuto výši sníží. Reálné ceny nemovitostí budou stejné, protože sazba daně se nemění. Nominální ceny poklesnou. Nový systém dokonce povede k mírnému snížení daňově zátěže, protože bude možno odečíst náklady na znalecký posudek a od daně se osvobozují nemovitosti nabývané po ukončení finančního leasingu.

Dokážu pochopit, že jakákoli má rozhodnutí se vždy stanou předmětem kritiky některých komentátorů Lidových novin. Ocenil bych jen, aby to nevedlo k matení veřejnosti. Poctiví poplatníci, které můj návrh chrání před těmi nepoctivými, si to nezaslouží.

Miroslav Kalousek, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.