CZ EN

Ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce dne 27. ledna 2013

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: ČT 1 | 27.1.2013 | 12:00 | Pořad: Otázky Václava Moravce

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte a hezkou neděli vám všem. Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Jméno třetího českého prezidenta už známe bezmála dvacet hodin. Historicky první přímá volba prezidenta, respektive volební účast je jedním z důkazů, že lidé neztratili o politiku zájem. Miloš Zeman za své vítězství v prezidentské volbě může podle všeho poděkovat i Nečasově vládě a to kvůli její neschopnosti. Vyplývá to z nejnovějšího sociologického šetření společnosti Median pro dnešní otázky. Drtivá většina voličů souhlasí s tím, že v prezidentské volbě šlo o vyjádření osobních sympatií a důvěry kandidátům. Většině dotázaných, přesně 66%, ale souhlasí s výrokem, že ve finále historicky přímé volby prezidenta šlo o vyjádření postoje právě k současné Nečasově vládě. Rozložení podpory v příjmových skupinách a mezi sympatizanty stran společně s údaji o vnímání voleb ukazuje, že Miloši Zemanovi se podařilo poměrně úspěšně prosadit ideologické vnímání volby jako souboje levice a pravice nebo souboje proti vládě. Pro úplnost, sociologické šetření agentury Median mezi voliči druhého kola se uskutečnilo v pátek a v sobotu na reprezentativním vzorku bezmála čtrnácti stovek respondentů. Už za několik málo okamžiků vám nabídneme diskusi pěti místopředsedů politických stran zastoupených ve sněmovně. Pozvání přijali místopředsedové Zdeněk Škromach z ČSSD, Martin Kuba z ODS, Miroslav Kalousek z TOP 09, Jiří Dolejš z KSČM a Petr Skokan z Věcí veřejných. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Krušné časy Nečasovy vlády. Zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky je zásadní komplikací pro Nečasův kabinet. Podle Zemanových slov pronesených v sobotu večer v rozhovoru pro Českou televizi by bylo dobré, aby došlo k pádu Nečasovy vlády a aby se konaly předčasné volby. Dlouhé čekání na prezidenta NKÚ. Nejvyšší kontrolní úřad je bez prezidenta už rok. Podle zvoleného prezidenta republiky Miloše Zemana se tato situace musí rychle změnit. Zeman chce strany zastoupené v Poslanecké sněmovně přimět k tomu, aby se co nejrychleji dohodli na osobě budoucího prezidenta NKÚ, kterého by jako prezident republiky jmenoval.

Miloš ZEMAN, nově zvolený prezident republiky
--------------------
No jestliže je jakýkoli úřad, to není jenom NKÚ neobsazen rok, no tak to svědčí jak o neschopnosti navrhovatele, tak o tom, že tento úřad zřejmě teď nemůže plnit svoji funkci.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Čekání na nové ústavní soudce. Personální situace Ústavního soudu se příští týden znovu zhorší. V pondělí totiž vyprší desetileté funkční období Jiřího Muchy a počet soudců tak klesne na dvanáct. Jde o mezní číslo. Nově zvolený prezident Miloš Zeman chce navrhnout Senátu jména tří nových soudců Ústavního soudu nejpozději do dvou měsíců po své březnové přísaze. Uvedl to v rozhovoru pro Českou televizi. 8. březen roku 2013 je dnem, kdy nově zvolený prezident České republiky složí na Pražském hradě slib a ujme se úřadu. Nejdůležitější čísla druhého kola přímé volby prezidenta nám teď z virtuálního volebního studia České televize shrne Marcela Augustová.

Marcela AUGUSTOVÁ, redaktorka
--------------------
Díváme se tedy do tváře nově zvoleného českého prezidenta, kterým se stal Miloš Zeman. Svého soupeře ve druhém kole, Karla Schwarzenberga, porazil v porazil v poměru 55:45. Pokud jde o hlasy, tak tedy Miloše Zemana volilo zhruba dva miliony a 700 tisíc lidí, zatímco Karla Schwarzenberga dva miliony a 200 tisíc lidí. Pokud jde o volební účast, tak ta ve druhém kole nakonec nepřevýšila oněch 61% z kola prvního a ustálila se na 59,1%.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dodává z virtuálního volebního studia České televize Marcela Augustová. Nově zvolený prezident České republiky Miloš Zeman dal už v sobotu večer v prvním velkém rozhovoru pro Českou televizi najevo, že to vláda premiéra Petra Nečase za jeho prezidentování nebude mít rozhodně jednoduché. Připomeňme si Zemanova slova.

Miloš ZEMAN, nově zvolený prezident republiky, 26.1.2013
--------------------
Já se domnívám, že je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, nikdo ji nevolil a je vlastně tvořena jenom přeběhlíky od Věcí veřejných, že by bylo na místě, ale to je můj občanský názor, který jako prezident nebudu skrývat, aby byly předčasné volby a aby se do parlamentu dostaly pouze ty strany, které mají alespoň pětiprocentní důvěru občanů.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Konstatoval v sobotu večer v rozhovoru pro Českou televizi nově zvolený prezident Miloš Zeman. Pohled stran, tedy představitelů politických stran zvolených do Poslanecké sněmovny v roce 2010, přichází právě teď. Hosty dnešních Otázek jsou místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach. Vítejte v Otázkách, hezký dobrý den. První místopředseda Občanské demokratické strany, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Dobrý den. První místopředseda TOP 09, ministr financí České republiky Miroslav Kalousek. Hezké poledne. Vítám místopředsedu KSČM, poslance Jiřího Dolejše. Hezký den i vám. A pozvání přijal i místopředseda Věcí veřejných, poslanec Petr Skokan. I vám přeji hezký den. Martine Kubo, přiblížila se Česká republika zvolením Miloše Zemana prezidentem předčasným volbám?

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/
--------------------
Tak já zaprvé si myslím, že je důležité poblahopřát vítězi voleb. Myslím si, že je dobře, že čeští občané měli možnost si takto v přímé volbě zvolit svého prezidenta. Ta volba dopadla poměrně jednoznačně. Je třeba říct, že žijeme v demokracii, kde vláda je odpovědná parlamentu, to znamená, je legitimní, pokud má podporu 101 poslanců, které v téhleté chvíli dávají podporu vládě. A já myslím, že tento výrok pana prezidenta je částečně třeba ještě vnímat v kontextu toho, že jeho kampaň byla skutečně jako levicového kandidáta postavena částečně protivládně, to znamená proti stávající vládě současné a myslím si, že vláda má plnou legitimitu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jinak řečeno, vy se utěšujete tím, že v následujících čtyřech týdnech Miloš Zeman lidově řečeno vyměkne a že nebude uplatňovat svá předvolební a krátce povolební slova vůči vládě.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/
--------------------
Já bych neformuloval tu větu jakoby, že vyměkne. Já myslím, že skutečně vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně a podpoře 101 poslanců. Tak je stavěna naše ústava. Byť i my v ODS, a myslím, že to řada lidí v ODS vnímá, ne všechny poměry v koalici nám dělají radost, ne všechny věci, které se udály s těmi subjekty a nově vznikajícími subjekty z Věcí veřejných a myslím si, že to byla věc, která často zněla na kongresu, tak v téhleté chvíli má vláda podporu 101 poslanců a pokud členové ODS budou cítit, že naplňuje program ODS, s kterým šla do voleb, pak má smysl pro ODS, aby tato vláda setrvávala a v tomto smyslu pohled nově zvoleného prezidenta je jeho pohledem, legitimním názorem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zeptám se jinak. Odpověď ano nebo ne. Přiblížily prezidentské volby a vítězství Miloše Zemana Českou republiku předčasným volbám? Jednoznačná odpověď ano nebo ne.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/
--------------------
Já v téhle chvíli myslím, že takto to nelze vykládat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď Miroslava Kalouska.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak vedle toho, že bych také chtěl poblahopřát Miloši Zemanovi, chtěl bych poděkovat těm dvěma a čtvrt milionu voličů, kteří podpořili Karla Schwarzenberga. Já si myslím, že Miloš Zeman má na ten názor zcela jistě právo a pravděpodobně ho bude ještě často opakovat, to zcela určitě. Nicméně vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně. O předčasných volbách rozhoduje Poslanecká sněmovna, nikoliv prezident republiky. To znamená, ten výrok je sice mediálně výrazný, protože ho říká budoucí prezident, ale v našem ústavním systému nemá vůbec žádnou váhu. Miloš Zeman o tom rozhodovat nebude.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale prezident republiky jmenuje premiéra i členy vlády. To je jemu svěřená pravomoc ústavou. Podle vašeho názoru, a jednoznačná stejně jako u Martina Kuby, přiblížilo zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky Českou republiku předčasným volbám?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Podle mého názoru určitě ne. Podle mého názoru názor Miloše Zemana je názor, na který má právo, v našem ústavním systému nemá absolutně žádnou váhu. Samozřejmě, že prezident republiky jmenuje premiéra v okamžiku, kdy ten premiér není jmenován. On toho premiéra sice jmenuje, ale neodvolává. Prostě v tomto směru má plné právo Miloš Zeman si toto říkat, ať si říká, co chce, ústavní váhu to nemá.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Když jsme ještě u Miloše Zemana, tak nový prezident nebo zvolený prezident Miloš Zeman má na své straně i většinu voličů v názoru, že jeho volba byla volbou i proti Nečasově vládě. Připomeňme si data z exkluzivního sociologického šetření agentury Median pro Českou televizi. Tato data naznačují motivaci voličů ve druhém kole přímé volby prezidenta. Drtivá většina voličů souhlasí s tím, že v prezidentské volbě šlo o vyjádření osobních sympatií a důvěry kandidátům. Většina dotázaných, přesně 66%, ale souhlasí s výrokem, že ve finále té historicky přímé volby prezidenta šlo o vyjádření postoje k současnému Nečasově kabinetu. Rozložení podpory v příjmových skupinách a mezi sympatizanty stran společně s údaji o vnímání voleb ukazuje, že Miloši Zemanovi se podařilo poměrně úspěšně prosadit to ideologické vnímání volby jako souboj levice a pravice. A jako souboj, respektive boj proti vládě. Pro úplnost, to sociologické šetření Medianu pro Českou televizi pro dnešní Otázky mezi voliči druhého kola se konalo v pátek při otevření volebních místností a v sobotu při uzavření volebních místností na reprezentativním vzorku zhruba čtrnácti stovek respondentů v celé České republice. Podle vás by neměla vláda s výsledkem té prezidentské volby naložit, když se, Miroslave Kalousku, jasně ukázalo, že to byla jedna z mnoha dalších voleb proti Nečasově vládě?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Miloši Zemanovi se podařilo toto téma do kampaně vložit, podařilo se mu to celkem úspěšně, byť se samozřejmě volil prezident republiky, nikoliv vláda. Je tedy zřejmé, že první místopředseda této vlády měl onen handicap vůči někomu, kdo s žádnou vládou nebyl spojován. Na tu Zemanovu už se zapomnělo za těch deset let. Takže zcela určitě. Ale zcela určitě to svůj vliv mělo.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vláda by z toho neměla vyvodit korekci, když to jsou další prohrané volby pro vládu a pro vládní strany?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já jsem hluboce přesvědčen, že o vládě rozhodují volby do Poslanecké sněmovny. Kdyby o vládě rozhodovaly například volby do krajských zastupitelstev, tak pokud si dobře pamatuji, tak by po každých krajských volbách musela okamžitě odstoupit vláda a volební období by bylo pouze dvouleté. Já si nepamatuji žádnou vládu, která by uspěla i v krajských volbách.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Není pochyb o tom, Zdeňku Škromachu, že levicová opozice, reprezentovaná především sociálními demokraty a pak také komunisty, ke kterým se dostaneme, získává po tom sobotním zvolení Miloše Zemana výrazného spojence v boji proti Nečasově vládě. Při pohledu na pravomoci prezidenta republiky dané mu ústavou, o čemž mluvil Martin Kuba i Miroslav Kalousek, kterými kroky vám pomůže Miloš Zeman, aby ten boj proti vládě byl úspěšnější?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Tak já bych taky ještě chtěl popřát Miloši Zemanovi. Myslím, že i sociální demokracie to jasně vyjádřila, že tedy podporuje jej jako budoucího prezidenta. Taky bych chtěl poděkovat našemu kandidátovi Jirkovi Dienstbierovi, který tedy bohužel neuspěl a skončil na čtvrtém místě. A každopádně ale se ukázalo, že vlastně tak jak před volbama se hovořilo o tom, že vlastně politici a politické strany jsou těžko volitelné, tak vlastně protagonista jedné z vládních stran, vlastně předseda TOP 09, pan Schwarzenberg, v podstatě málem jako se dostal až do finále.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
On se dostal do finále. Ne málem. Nestal se vítězem.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Tak. A myslím si, že to je jasný signál. To přece není jenom o prezidentovi, to není člověk, který dneska může říct, měl jsem tolik poslanců, senátorů, otázka jak kdo koho přemluvil v zákulisí, ale tady je skoro tři miliony občanů, kteří ho prostě volili a kteří nevolili, a umím si představit, jak by bylo prezentováno zvolení předsedy vládní TOP 09 jako vlastně legitimizace všeho, co tahle vláda udělala, včetně té Topolánkové, ve které pan Schwarzenberg byl taky ministrem zahraničí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď zpět k té otázce. Které kroky očekáváte od Miloše Zemana, aby byl opoziční boj s Nečasovou vládou účinnější?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Tak já myslím, že ty první kroky už udělal tím, že se vyjádřil jasně k tomu, že zpochybnil vlastně vůbec legitimitu této vlády. Nikoliv na tom, že má podporu poslanců, přeběhlíků, kteří odešli z Věcí veřejných, to samozřejmě je možné, ale je vůbec podivné, že se tady uzavírá koaliční smlouva se stranou, která vůbec neprošla volbami.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaké další kroky krom sobotního vyjádření Miloše Zemana pro Českou televizi?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já myslím, že velmi zajímavé byly jeho informace o tom, že navrhne ústavní soudce, že navrhne jednání o NKÚ, aby tedy tady jsme měli už konečně zase nového představitele. A zároveň myslím, že určitě zajímavé budou i jeho návštěvy na jednání vlády, kde, předpokládám, bude prezentovat své názory, které se v mnoha věcech blíží velmi představě třeba sociální demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jinak řečeno, myslíte, že i ty návštěvy Miloše Zemana na vládě mohou přispět k oslabení pozice kabinetu premiéra Petra Nečase. Odpověď Jiřího Dolejše na stejnou otázku. Které kroky očekáváte od Miloše Zemana, které by mohly být úspěšně v cestě České republiky k předčasným volbám?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
--------------------
Tak především prezident, a patří úcta k této ústavní funkci, čili blahopřání vítězi a respekt k poraženému. Tak prezident může moderovat situaci v době ústavní krize. Václav Klaus to několikrát udělal a v podstatě tím, že vybojoval čas, tak si myslím, že vládě Petra Nečase zachránil krk, protože byly situace, kdy byli tak rozhádaní, že kdyby ten vývoj šel rychleji, tak se ta vláda rozpadla. Čili to je možnost prezidenta. To, do jaké míry řekne své představy na zasedání vlády či zda navštíví jednotlivé frakce v parlamentu, to je role maximální inspirativní a myslím si, že zkušenosti a vzdělání Miloše Zemana určitě vedou k tomu, aby se taková inspirace vnímala. Ale to je ústavně všechno. Ale výsledek těchto voleb já vnímám jako potvrzení dlouhodobého poklesu důvěryhodnosti této vládě. Krajské volby byly také hodně o vládní koalici. Občané jsou v podstatě dneska, pokud jde o důvěru vládě, zhruba na 15%, možná ještě méně. Čili tato vláda dlouhodobě důvěru nemá, troufnu si říct, že do voleb ji těžko získá. A pokud původních 118 mandátů se dneska zredukovalo na pracné obnovování prosté většiny, což ukazovala například tahanice kolem hlasování v loňském roce o balíčku pana ministra Kalouska, kdy museli tři poslanci z kola ven a místo nich nastoupil známý arestant, tak to ukazuje, jak formální legalita této vlády a mandát této vlády se obtížně rodí a prohlubuje to ještě víc nedůvěru občanů.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane místopředsedo Skokaně, nakolik vám konvenují slova zvoleného prezidenta Miloše Zemana, že když vládu tvoří strana LIDEM, že by bylo dobré, aby se rozdaly karty znovu, byť Věci veřejné jsou pod tím pětiprocentním prahem nutným pro zvolení do Poslanecké sněmovny?

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
Tak jestli dovolíte, já bych nejprve Miloši Zemanovi také upřímně a z celého srdce pogratuloval k jeho vítězství v prezidentských volbách. My jsme, i já osobně, Miloše Zemana podporovali a samozřejmě, je to pro nás radost. Musím ocenit i kandidáta, který nezvítězil, Karla Schwarzenberga, za řeknu důstojný souboj. A pokud se týká předčasných voleb, tak určitě my se budeme snažit udělat všechno pro to, aby tato vláda neexistoval. A pokud budou nutné předčasné volby, tak budem usilovat i o ně. Tady se mluví o koalici, která za chvíli už tu bude rok, co žádná koalice neexistuje. Tady neexistuje žádná koaliční smlouva a vládne se na smlouvě jakýchsi dohod mezi jakýmisi lidmi a to pro nás je nepřípustné a budeme rádi, když budou nové volby a vše se vyčistí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I přesto, že se může vyčistit sněmovna od Věcí veřejných a že vy vlastně ve skrytu duše jako Věci veřejné můžete jít uvnitř neoficiálně tu strategii čím později volby, tím lépe, protože Vít Bárta chce jako možný předseda Věcí veřejných vrátit Věcem veřejným opět důvěru voličů?

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
Tak nakonec důvěru ve Víta Bártu vrací soud, který vynesl sice nepravomocný rozsudek, ale osvobozující. Takže se ukázalo, že to všechno, co bylo naneseno na Věci veřejné, tak že bylo naneseno účelně a se zcela jiným úmyslem. Ale naším cílem Věcí veřejných není za každou cenu být v Poslanecké sněmovně. My máme spoustu práce jak na komunální, tak na krajské úrovni. V těchto obou oblastech bychom se chtěli do budoucna angažovat a položit tak základy věcem, jako se nám například podařilo prosadit přímou volbu prezidenta, tak pokračovat v našich věcech i na nižších úrovních.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No zavedením přímé volby prezidenta, tady s výjimkou komunistů, kteří nebyli pro změnu ústavy, tak jste si jako politické strany řekly o silnou hlavu státu, která...

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
--------------------
Já vás ale musím korigovat. My jsme byli pro přímou volbu prezidenta, protože jsme ocenili, že to voliči chtějí, ale byli jsme proti prováděcímu zákonu, který jsme považovali za nepovedený.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Prostě pro ten způsob, který byl zvolen, včetně ověřování těch podpisů, abych byl přesnější. Ale není bez zajímavosti, jaká očekávání mají voliči, kteří se zúčastnili druhého kola od přímo volené hlavy státu. Znovu se podíváme na výsledky nejnovějšího sociologického šetření a interpretace toho, proč voliči hlasovali, tak jak hlasovali. V populaci oprávněných voličů v dny voleb převládly spíš očekávání spojené s Milošem Zemanem, ovlivňování činnosti vlády je jedním z těchto očekávání. Víc dospělých respondentů si také přálo prezidenta, který je vyhraněný a vyjadřuje i kontroverzní názory, se kterými každý nesouhlasí, než prezidenta smířlivého a spojujícího. To je názor voličů, kteří se zúčastnili druhého kola volby prezidenta. To sociologické šetření se uskutečnilo na vzorku čtrnácti set respondentů. Sami už to vidíte. Je to poměrně velké číslo, že Miloš Zeman právě bude protiváhou k vládě Petra Nečase. Martine Kubo, Miroslave Kalousku, jako členové vlády, dovedete odhadnout, jaký vliv na chod vlády mohou mít pravidelné účasti Miloše Zemana, s tím počítá, že možná každý týden nebo čtrnáct dnů ho budete mít na vládě, Martine Kubo?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já myslím, že je to legitimní právo pana prezidenta navštívit vládu. Já znovu jsem přesvědčen o tom, že vláda je především zodpovědná podle naší ústavy Poslanecké sněmovně, jí se musí zodpovídat. Já plně souhlasím s panem kolegou Kalouskem a je to řekněme standard ve všech evropských zemích, že vláda, která dělá nějaké reformní a nepopulární kroky a je v polovině svého vládnutí, tak každé volby většinou to odrazí. Ať už jsou to ty krajské, a tady se nám do té periody trefily i prezidentské. Miloš Zeman jako výrazná osobnost a kandidát dlouhodobě levicový dokázal toto využít. Je to plně legitimní a myslím, že to je výsledek, který se v těch volbách také objevil.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď vliv pravidelných návštěv Miloše Zemana. Budou-li časté, řekněme týdenní, čtrnáctidenní, na samotný chod vlády?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já myslím, že chod vlády by měl zůstávat stejný, chod vlády by měl podřízen tomu, co vláda chce dělat, měl by být podřízen programům těch koaličních stran. Ty by měly být schopny si svoji vládu prosadit. Skutečně nejsme v prezidentském systému a tato přímá volba by neměla být ani v České republice přechodem k prezidentskému systému, ani tak nebyla nikdy deklarována.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy myslíte, že bude?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já v téhleté chvíli si to nemyslím a žádné změny v ústavě tímto směrem nenastaly. Takže já jsem přesvědčen, že vždycky bude záležet na síle vlády, na její soudržnosti a schopnosti prosazovat svou politiku a zodpovídat se parlamentu, byť legitimně obhajovat svoje názory před prezidentem, to si myslím, že do té politiky patří. Ale měla by to být vždycky korektní obhajoba. Já co jsem zaznamenal na této volbě, a myslím si, že je to problémem posledních let v České republice, je spíše ta politická tedy vyhrocenost, ten souboj, který je stavěn až nesmiřitelně. A já si myslím, že čeští občané více očekávají to, co je v demokracii běžné, že probíhá souboj mezi pravicí a levicí, ale o názorech...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale od Miloše Zemana, když se oháníte názorem veřejnosti, od Miloše Zemana veřejnost očekává, že bude protiváhou vládě Petra Nečase. Miroslave Kalousku, vy jste dlouhá léta ve vládě. Jaký vliv očekáváte pravidelným návštěvám s frekvencí týdne či čtrnácti dnů na chod vlády?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Víte, rozhodování na centrální úrovni státu se děje podle pravidel, které se jmenují Ústava České republiky. A tam jsou jasně vymezené pravomoci pro prezidenta republiky, jasně vymezené pravomoci pro vládu. Pochopitelně kdykoliv může prezident republiky navštívit jednání vlády, nepochybně tam s ním bude nakládáno s veškerou úctou, která prezidentu republiky přísluší. Pana prezidenta si zdvořile vyslechneme, diskuse s ním budou vždy inspirativní a zajímavé. Nicméně nakonec vlády rozhodne na základě své odpovědnosti, kterou má vůči voličům a vůči ústavě, nikoliv podle toho, co si přeje nebo nepřeje pan prezident.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jinak řečeno, jediný vliv, který mohou mít pravidelné návštěvy Miloše Zemana na vládě, budou ty, že vlády budou delší?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak může být i zajímavější diskuse. Pan prezident Zeman, v té době už bude prezidentem, je člověk s obrovskými politickými zkušenostmi i znalostmi. To znamená, tu diskusi může obohatit, může to pro tu diskusi na vládě být přínosem. Ale rozhodně to nemůže znamenat, že ho bude vláda poslouchat. To já myslím, že s tím nemůže nikdo počítat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane ministře Kubo, počítáte s tím, že to bude ještě Václav Klaus, kdo bude jmenovat nového ministra obrany České republiky, protože Česká republika už několik týdnů čeká na nového ministra obrany, nebo si ještě počkáme čtyři týdny, až vám ho bude jmenovat zvolený prezident Miloš Zeman?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
To je vždycky otázka, na kterou já, když ji dostávám, tak opakovaně odpovídám, že personální složení vlády plně patří do kompetence pana premiéra.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste se v ODS, protože jste prvním místopředsedou Občanské demokratické strany, tedy pravou rukou premiéra, stranickou pravou rukou premiéra, tak vy jste se nebavili o tom, že Petr Nečas chce na to místo jmenovat nestraníka a že tím novým ministrem obrany bude s největší pravděpodobností velvyslanec České republiky v Berlíně Rudolf Jindrák?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
My jsme se bavili na K9 společně s kolegy o tom, že bychom rádi jmenovali nestraníka nebo že bychom byli rádi, aby byl jmenován nestraník, na kterém se shodnou předsedové všech koaličních stran. To bylo jednání, u které si myslím, že jsme byli oba dva i s panem místopředsedou Kalouskem přítomni. A dále to jednání již probíhá na úrovni předsedů koaličních stran, to znamená, hlavně diskuse mezi panem premiérem a předsedy Karlem Schwarzenbergem a Karolínou Paekae.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
S vámi premiér nekonzultoval jméno velvyslance?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Přiznám se, že personální věci skutečně, tak jak jsou stavěny personálie ve vládě, jsou plnou odpovědností pana premiéra a on to takhle vždycky deklaroval a není to stranické rozhodnutí grémia.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je to dobrý tip, Rudolf Jindrák?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já v téhle chvíli neumím posoudit, ale pokud to bude člověk, na kterém se dokáží shodnout předsedové koaličních stran a bude to člověk, za kterého oni budou řekněme připraveni nést tu odpovědnost zřízením toho úřadu a pan premiér se tak rozhodne, pak já to budu respektovat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vám Karel Schwarzenberg naznačil, že by to mohl být Rudolf Jindrák, velvyslanec v Německu, který by se stal ministrem obrany?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já musím upřímně říct, že i kdyby mně cokoliv naznačil, tak bych se stejně necítil oprávněn to v té televizi říct. Ale my jsme to v rámci, jaksi ve shonu té předvolební kampaně, jsme to skutečně nekonzultovali. A my máme plnou důvěru v pana předsedu Schwarzenberga. Prostě to jméno vzejde z dohody tří osob, což jsou předsedové tří koaličních stran a my to budeme respektovat. Já jsem opravdu žádné jméno zatím neslyšel.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Očekáváte vy jako opoziční poslanci a v tomto i případě i senátor, jako místopředsedové opozičních stran, že vláda, jestliže prochází rekonstrukcí, chce předložit veřejnosti staronové koaliční prohlášení a vládní prohlášení, tak že předstoupí před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru? Petře Skokane?

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
Tak určitě by to vláda měla udělat. Jaké bude personální složení té vlády, o tom rozhodne především pan ministr financí podle toho, komu co nabídne. A my víme, že to takhle zatím funguje.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vládu tedy neřídí premiér, respektive personální složení neřídí premiér, ale Miroslav Kalousek.

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
No jistě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy máte nějaké zkušenosti, jste s Miroslavem Kalouskem ve vládě byli.

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
Téměř rok. Já jsem s Miroslavem Kalouskem ve vládě nebyl.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže on vám jmenoval také vaše ministry. To znamená, že měl vliv na personální politiku Věcí veřejných a obsazování resortů?

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
Snažil se o to. Ano.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já myslím, že tohle snad ani nemusím komentovat. Každý máme svobodné právo se veřejně ztrapňovat, já ho panu poslanci brát nebudu.

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
Ale já bych se držel tedy tématu a já si myslím, aby bylo nejlepší, když by vláda se zamyslela nad tím, aby z vicepremiérky pro nic udělala vicepremiérku pro udržení vlády za každou cenu. A tato nová instituce by jaksi mohla pojmout řadu lidí z Poslanecké sněmovny a udělat na ně takové vazby, abysme se nedostali k předčasným volbám.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy počítáte, Jiří Dolejši, s tím, že vláda přestoupí před sněmovnu se žádostí o důvěru, pokud tedy platí to, že nám vláda a vládní strany chtějí předložit nové programové prohlášení nebo staronové programové prohlášení?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
--------------------
Vláda tuto příležitost měla opakovaně a propásla ji, protože jak známo, tak hlasování o nedůvěře znamená shromáždit hlasy proti vládě. Hlasování o důvěře znamená přesvědčit i ty volně pobíhající poslance, kteří se přiklání k vládě až na poslední chvíli a někteří čistě jenom proto, že se jim nechce do předčasných voleb. Takže to je úplně jiná matematika. A paní místopředsedkyně vlády, já myslím, že už tu funkci, kterou požaduje kolega Skokan, má, protože pokud si pamatuji, tak vyhrožovala, že do 10. ledna odejde z vlády a neodešla. A samozřejmě je věcí koaličních vztahů, mocenských koaličních vztahů, jak se vychýlí počty ve vládě. Už dneska kromě původních šesti ministrů má ODS nestraníky, na které má přímý vliv pan ministr vnitra, možná bude mít pana ministra obrany. Já si myslím, že prostě lidem tím, že nechce do předčasných voleb, tak je tlačena ke kompromisům, které asi ukazují, o co jim jde. Dnes si myslím, že je situace taková, že předčasné volby je jediné, co by uspokojilo veřejnost a tyhle šachy uvnitř koalice myslím, že tomu už nikdo nevěří.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zdeňku Škromachu.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já myslím, že je to celkem jasné. Tady probíhá v přímém přenosu de facto vlastně politická korupce, prostituce, protože za funkce se udržuje vláda a madam Peake, která drží tuhle vládu, tak víceméně ukazuje v praxi, jak to je. Prostě za tuhle funkci vám tu vládu podržíme nebo ne. Já bych rozuměl tomu, kdyby tady byla koaliční vláda ODS, TOP09, podporovaná nějakou skupinou poslanců a nechápu, jakou koaliční smlouvu, každé tři měsíce je tady vládní krize, každé tři měsíce je tady nějaká koaliční smlouva. Tahle vláda už by měla začít uklízet na těch ministerstvech, už by měla se začít chystat na to, že odchází, protože to už není pololetí, to už je rok do voleb, i kdyby nebyly předčasné. Takže tahle vláda už by se měla připravit na odchod a měla by uvažovat, aby něco ještě rozumného pro lidi udělala a něco z těch zvěrstev, které bohužel díky těm krizím a neustálým handlům v té vládě, tak aby konečně aspoň ještě využila toho půl roku, který ještě má reálně k něčemu něco napravit, aby napravila třeba sKarty. Bohužel církevní restituce budeme muset napravit až my. Důchodovou takzvanou reformu, vytvoření zase jakéhosi pilíře, handl jaksi s některými finančními skupinami, aby si zabezpečili své lidi, až nebudou ve vládě někteří a v parlamentu. Takže takhle to funguje. Vždyť to vidíme v tom... Takhle vláda už nemá žádnou budoucnost. Předstírat, že tady bude připravovat nějaké nové prohlášení rok před volbama, vždyť je to naprostý nesmysl.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Předložíte to nové prohlášení, respektive tu staronovou koaliční smlouvu, Martine Kubo, a kdy?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Ta staronová koaliční smlouva se projednává. Myslím, že by měla být hotová na začátku února. Ale je třeba říct, že přeci koaliční smlouva je určitým dokumentem, ve kterém ty koaliční strany vyjadřují svoje priority. Z tohoto pohledu my chceme řadu těch priorit vypíchnout ve smyslu toho, že vnímáme, že tato vláda má před sebou určitý zbytek toho období a za ODS především říkáme, že v něm chceme zohlednit ty ekonomické priority. To znamená, to co vláda může udělat pro ekonomický růst České republiky. A také netvrdíme, jako možná někteří kolegové z ČSSD, že vláda umí zařídit ekonomickou prosperitu. Ona má určité nástroje, něčím tomu umí pomoct. Možná kolegové by více tvrdili, že se zadluží a napumpují peníze do ekonomiky a zvednou tím ten růst. My jsme vládou, která tvrdí, že chce podporovat růst, ale ne na úkor veřejného zadlužení. A to je legitimní debata, kterou spolu vždycky pravice a levice povede. Ale tato vláda má před sebou ještě nějaké funkční období v téhleté chvíli.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To, že už nic neudělá, protože je slabá a závislá právě tu na LIDEM, tu na přeběhlících, respektive bývalých poslancích Občanské demokratické strany, kteří vás opustili.

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já musím říct, že mně osobně to dění v té koalici, a některé ty výroky pana místopředsedy Skokana považuju za velmi zvláštní, protože především Věci veřejné byly tím fenoménem, který vytvářel poměrně nestandardní procesy v té koalici, ale pokud tady kolegové říkají, že vláda propásne příležitost jít si pro podporu, no tak já musím říct, že opozice už xkrát přeci propásla tu příležitost, kterou vždy deklaruje veřejně s velkým mediálním humbukem, že vyjádří nedůvěru vlády, přitom už když jdou na to zasedání, tak kolegové z ČSSD ví, že se ani zdaleka neblíží to 101.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy počítáte s tím, že si obnovíte důvěru s tím staronovým koaličním prohlášením?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já jsem přesvědčen, že toto staronové koaliční prohlášení nenese naprosto nic úplně nového, něco, co tyto strany nedeklarovaly.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Se žádostí tedy nepočítáte?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Nese pouze upravené priority, upravené parametry a není něčím převratným, co by tyto strany nikdy nedeklarovaly.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Jenom velmi stručnou reakci na to, že je slabá, že vládě se nic nepodaří, nic neudělá, nic neprosadí. Vzhledem k tomu, že je leden a skončil rozpočtový rok, já jenom zopakuji, že tato vláda jakkoliv celý rok slyšela, že se jí rozpadne rozpočet pod rukama, že nedodrží deficit, tak dodržela deficit poměrně hluboko pod schválenou hranicí. Jakkoliv skoro celý rok slyšela, že neumí čerpat prostředky z fondů Evropské unie, tak rok 2012 byl nejlepší čistou pozicí v historii čerpání prostředků od roku 2004. Vyčerpali jsme... Nikdy v minulosti jsme neměli lepší čistou pozici, což je...

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
--------------------
Stále jsme nevyčerpali ani polovinu těch prostředků za sedm let.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ano. Jestliže v roce 2004 se čerpalo velmi málo, v roce 2012 se vyčerpalo 74 miliard, je to prostě nejvíc, který tato, podle pana Škromacha, slabá a neschopná vláda, tak nejlepší čistou pozici dokázala tato vláda v roce 2012. To jsou prostě čísla.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I vy souhlasíte s tím, že by vláda neměla v souvislosti s novým nebo se staronovou koaliční smlouvou a programovým prohlášením jít před sněmovnu se žádostí o důvěru?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Pane redaktore, koaliční smlouva není ústavní dokument. To je instrument, který si ty koaliční strany domlouvají pravidla svého jednání a chování. Já si dokonce vzpomínám na koaliční vlády, které žádnou koaliční smlouvu neměly, nikdo to po nich nepožadoval. To je prostě věcí těch stran, jestli tu dohodu udělají písemně nebo ústně. Samozřejmě já nejsem schopen předvídat rozhodnutí vlády. Budu-li tázán na názor, tak na té vládě řeknu, že nedoporučuji s novou koaliční smlouvou žádat o důvěru už jenom proto, že o nedůvěře se za poslední rok, tuším, hlasovalo asi pětkrát z iniciativy opozice a ten postoj Poslanecké sněmovny je celkem stálý a neměnný.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pětkrát za posledních dva a půl roku. Není pochyb o tom, že výsledek historicky první přímé volby prezidenta ovlivnila sociální situace v České republice. Znovu nabízíme nejnovější sociologická data, která se týkají chování voličů ve druhém kole prezidentské volby. Vycházejí z výzkumu mezi voliči, který pro Českou televizi zpracovala agentura Median. Ten výzkum ukazuje, že Karel Schwarzenberg jako jeden ze dvou finalistů historicky první přímé volby prezidenta vyhrál jen ve skupině lidí s čistým měsíčním příjmem nad třicet tisíc korun. Ti měli zároveň vyšší volební účast, ale nestačilo to na překonání výrazné podpory Miloše Zemana mezi těmi nízkopříjmovými skupinami. I to naznačují nejnovější sociologická data, která mají Otázky k dispozici. Z těch sociologických dat také můžeme vyvodit faktory, které vedly k vítězství Miloše Zemana. A ještě jeden pohled v té souvislosti. Ten pohled vychází z toho, jak volili ve druhém kole přímé volby prezidenta sympatizanti nejsilnějších politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně a jejichž představitelé jsou tady s námi dnes v Otázkách. Sami už vidíte, že voliči levice se nakonec sjednotili za Milošem Zemanem. A to výrazně. Je to poměrně silně. Sami vidíte z těch červených procent, 66 u sociálních demokratů a 54% voličů KSČM dalo hlas Miloši Zemanovi, 42 pak byli nevoliči. Naopak Karel Schwarzenberg ztrácel u sympatizantů ODS. A to především kvůli poměrně vysoké míře neúčasti sympatizantů ODS a také i kvůli volbě Miloše Zemana. Viděli jste, že každý desátý sympatizant Občanské demokratické strany volil Miloše Zemana. Pane ministře Kubo, bylo to pro vás překvapení, že jste si u každého desátého sympatizanta zvolili levicového prezidenta?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Tak pro mě úplně upřímně to příliš překvapení nebylo, protože já když jsem projížděl regiony, tak jsem vnímal, že pro členy ODS nebyla ta volba tak naprosto jednoznačná. Řada členů volila Karla Schwarzenberga jako volbu proti levicovému kandidátovi Miloši Zemanovi, byť je pravdou, že Karel Schwarzenberg není pro řadu členů ODS typicky pravicovým kandidátem, byť jeho historické angažmá u Strany zelených přeci není nic, co by bylo ryze pravicového. A potom to mělo také řadu, řekněme, nějakých konkrétních problémů. Já za sebe mohu říct, že třeba u nás v Jihočeském kraji problematika Národního parku Šumava. A právě zkušenost se Stranou zelených a příslušnost Karla Schwarzenberga v určité chvíli k této straně byla věcí problematickou pro řadu členů a myslím si, že i určité řekněme přešlapy v té kampani, ať už to byla po prvním kole ta nešťastná hymna a výroky, které se týkaly dekretů, tak pro řadu občanských demokratů byly prostě věcí, která pro ně byla otázkou, koho volit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, nebyl ten hlavní problém spíš v tom, že jste se báli Karla Schwarzenberga na Hradě jako občanští demokraté a vaši sympatizanti, protože by se hegemonem na pravici mohla stát TOP 09, protože vy jako občanští demokraté každým dalším krokem a každými dalšími volbami akorát ztrácíte?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já myslím, že takhle to nelze vykládat. My jsme přeci jako pravicová strana a strana koalice podpořili Karla Schwarzenberga výroky grémia. A myslím, že jsme to udělali legitimně jako zodpovědný koaliční partner. Byl to jasný výrok. Ale myslím si, že také v žádném případě nelze překládat procenta, která získal Karel Schwarzenberg jako procenta strany TOP 09, stejně jako nelze vykládat výsledek Miloše Zemana jako Strany práv občanů Zemanovců. V tomto smyslu to není. Musím říct, že pro řadu voličů to rozhodování nebylo pouze pravolevé, ale neslo v sobě i jiné atributy. A pro některé členy třeba ODS nebo sympatizanty je Miloš Zeman sice levicovým kandidátem, ale dlouhodobě s jasnými názory a čitelným a v pozici prezidenta si jej třeba dovedli představit. Takže pro mě tato čísla nejsou nijak překvapivá.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Připouštíte, Miroslave Kalousku, při pohledu na ta data například u těch voličů s příjmem nad třicet tisíc korun, že Karel Schwarzenberg v tom druhém kole přímé volby prezidenta porazil sám sebe jako předsedu TOP 09 se všemi těmi spornými projekty, které se dotkly nízkopříjmových lidí. Jako slučování úřadu práce Jaromírem Drábkem, už tady padnuvší termín sKaret a podobně?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Samozřejmě, že to prostě mohlo mít svůj vliv. Znovu říkám, ta vláda je nucena k nepopulárním krokům. A každý...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No sKarta je spíš chybný krok. To je tak sporný projekt, že to není nepopulární, ale...

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já si nemyslím, že samotná myšlenka sKarty je chybný krok, já si myslím, že samotná sKarty je krok správným směrem. Samozřejmě otázka je tedy provedení té realizace. Ale to myslím, že nepatří do tohoto programu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Patří, protože se na to ptám.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Ne, abychom teď detailně začli rozebírat projekt sKarty, promiňte.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Že by Karel Schwarzenberg jako předseda TOP 09 porazil Karla Schwarzenberga jako prezidentského kandidáta.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Podívejte se, Karel Schwarzenberg dosáhl obrovské podpory veřejnosti. Já nevím, jak kdo, ale já se přiznám, že ještě před dvěma měsíci jsem nedoufal, že by se předsedat TOP 09 mohl dostat do druhého kola prezidentské volby. Myslím si, že nás bylo víc, kteří tím byli překvapeni. To, že Karel Schwarzenberg dokázal oslovit dva a čtvrt milionu voličů, kterým ještě jednou děkuji, já pokládám za jeho obrovský úspěch a za úspěch rozumné úvahy a rozumu českých voličů. Ano, nezvítězil v prezidentské volbě, což je samozřejmě z mého pohledu škoda, z pohledu voličů Miloše Zemana dobře. Ale neuměl bych hovořit o porážce a o neúspěchu. Já pokládám výsledek Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách za jeho významný úspěch a ještě jednou za tu podporu děkuji.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď mi řekněte, počítáte tedy s tím, že logicky Karel Schwarzenberg bude zvolen na nadcházejícím sjezdu TOP 09 znovu předsedou. Je to tak?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Já samozřejmě počítám s tím, že vůči Karlu Schwarzenbergovi nebude žádný protikandidát. Karel Schwarzenberg bude zvolen předsedou, povede svoji stranu do voleb, ať už budou řádné nebo mimořádné. Předpokládám, že budou řádné, tedy v roce 2014.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
I když by vám možná jako TOP 09 a Karlu Schwarzenbergovi teď mohly pomoci ty volby mimořádné?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Promiňte, my tímhle způsobem neuvažujeme. Kdybychom tímto způsobem uvažovali, tak možná i ta prezidentská kampaň byla vedena trochu více nefér také z naší strany. Ale k tomu my se prostě odmítali snížit a já jsem velmi rád, že se k tomu Karel Schwarzenberg nesnížil k těm nepravdám a xenofobním útokům a něčemu podobnému. Takže tímhle způsobem neuvažujeme. Karel Schwarzenberg prostě nás povede do voleb do příštích a Česká republika, která přišla o poměrně historickou šanci mít Karla Schwarzenberga prezidentem, má ještě poměrně významnou šanci mít Karla Schwarzenberga premiérem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No to neudržíte do roka a půl, pokud chcete udělat z Karla Schwarzenberga, když jste z něj neudělali prezidenta, tak z něj udělat premiéra.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Vy o tom hovoříte jako o mediální bublině. Já hovořím o důvěře lidí, kteří věří Karlu Schwarzenbergovi a říkám ano, Karel Schwarzenberg nás povede do voleb a každý může toto rozhodnutí udělat. Nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, máme šanci mít Karla Schwarzenberga premiérem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Nově zvolený prezident Miloš Zeman v tom sobotním rozhovoru pro Českou televizi konstatoval, že přijal pozvání předsedy ČSSD, Zdeňku Škromachu, na březnový sjezd vaší politické strany. Vaše politické ambice nejsou takové, že budete kandidovat proti Bohuslavu Sobotkovi a že Miloš Zeman může vám dopomoci do křesla předsedy ČSSD?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Myslíte mě?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ano. Vy se ptáte, kdybych tedy měl Sobotku, ptám se Sobotky. Ptám se vás.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Kandiduji na místopředsedu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Nemůže se to změnit po vítězství Miloše Zemana?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
To nic nemění na vnitřních poměrech v sociální demokracii. A já si myslím, že sociální demokracie je dostatečně samostatná a svébytná na to, aby mohla si o svých věcech rozhodovat sama. Sjezd nějak rozhodne. Uvidíme ještě, co se do sjezdu odehraje, protože určitě budou nějaké reakce ze strany určitě Jirky Dienstbiera a některých dalších. To bude mít nějaký vývoj.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A vy můžete popřít, že byste se ucházel o post předsedy?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Nikdy jsem se o to neucházel, tedy pardon, ucházel jsem se v roce 2005, kdy jsem jako jediný kandidoval tenkráte proti Standovi Grossovi. A možná, že to byla historická šance sociální demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
V březnu nebudete chtít kandidovat proti Bohuslavu Sobotkovi?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já myslím, že půl roku před volbama, který se očekávají v sociální demokracii a já věřím, že je vyhraje a že bude mít podporu občanů, že vyhraje tyhle volby, prostě by bylo oslabením této strany, kdyby tady nastal nějaký bratrovražedný boj. A já si myslím, že tandem Sobotka - Hašek je dobrý tandem, byť každý k tomu může mít nějaké výhrady.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Že by měl pokračovat.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Tito by měli vést a že určitě nenastane situace, aby předseda TOP 09 byl budoucím premiérem, protože ta arogance, ta agresivita, kterou tato strana dlouhodobě do společnosti zanáší, je neskutečná. Že se daří mediálně líčit pana Karla Schwarzenberga jako jakéhosi lidumila, ale podívejme se na Jandákův plot, podívejme se v Novém Veselí, co dělají vaši příznivci. A jakým způsobem. Začalo to vajíčky, pokračuje to fackama občanům na ulici, pane ministře, že? A podobně. Tu agresivitu do společnosti, nesnášenlivost, sociální neklid zanášíte vy svými opatřeními a když se hovoří o tom, že kdo bude předsedou TOP, no samozřejmě, když Mirek Kalousek rozhodne, tak bude předsedou, protože nemyslím si, že to je jenom o tom předsedovi TOP 09, ale i o jiných věcech.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Nechme na veřejnosti, pane místopředsedo, aby sama posoudila, kdo v té kampani vystupoval arogantně a nesnášenlivě. Skutečně to nechme na veřejnosti.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Já jsem vám taky neskákal do řeči, ale dobře, když už, tak budu na vás reagovat. To není přece věc jenom veřejnosti, to je věc, jakým způsobem to líčí média. A média máte v rukách. Vaši příznivci ty média v mnoha případech vlastní. A když se podíváte, jakým způsobem píší o levici, sociální demokracii, ale i o dalších stranách, je to jednoznačně PR pro TOP 09 a vaše lidi. Vlastně v podstatě jim připisují charakterové vlastnosti, které nemají. A naopak pod prahem toho tady vyvolává střety, vy sám provokujete lidí, aby na vás jakoby šli agresivně, když jsou demonstrace a podobné věci. Ale už nerespektujete, když se podíváte, jakým způsobem jsou líčeny statisícové demonstrace v Praze, proběhnou i veřejnoprávní televizí krátkými šoty. Desítky občanů protestujících proti koalici v krajích jsou líčeny...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pane místopředsedo, buď chcete používat věcné argumenty, zase tady od zástupců vládní koalice Česká televize je kritizována, že vysílá odborářské demonstrace za zpravodajské čtyřiadvacítce v přímém přenosu. Dovolte mi, abych jménem České televize se ohradil proti tomu, protože ty demonstrace jsou vysílány na zpravodajské čtyřiadvacítce v přímém přenosu. A když tady říkáte, že jsme v Kalouskových rukách, tak nejen Miroslav Kalousek a další členové vlády říkají, že tady rozšiřujeme odborářské napětí v této společnosti.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Hovořil jsem o soukromých médiích. Protože samozřejmě veřejnoprávní televize soukromá není naštěstí.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Tak se podívejte, jak ta média často píší o Kalouskovi, často vyslovené lži a říkejte, že je mám v rukou.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Asi je máte špatně v rukou. Jiří Dolejši, co očekává KSČM? Viděli jsme tu výraznou podporu, kterou dali právě voliči KSČM Miloši Zemanovi jako prezidentskému kandidátovi. Očekáváte, že právě Miloš Zeman například naplní to, že chce, aby vznikla levicová vláda po těch volbách, ať budou předčasné nebo řádné a že právě Miloš Zeman bude moderátorem jednání mezi ČSSD a KSČM a posílí tím vliv KSČM na té centrální úrovni po krajích?

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
--------------------
Já především nevím, jestli pan prezident Zeman chce, aby tady byla vláda sociální demokracie a komunistů. Já jsem od něj slyšel trochu něco jiného, tedy že by respektoval volební výsledek, ale že doufá, že tento volební výsledek bude jinak vypadat. Strana přátel občanů, aspoň já ji tak vnímám, je spíše stranou centristickou a Miloš Zeman samozřejmě měl i významné procento hlasů od ODS. Signálem byl samozřejmě postoj Václava Klause, ale prostě praxe je praxe. Například v těch jižních Čechách byla velká koalice mezi sociální demokracií a ODS. Takže zkrátka určité praktické vazby těch velkých stran tady existují a nemá to nepodstatný vliv. Na druhou stranu Miloš Zeman prosazuje věci, které tato vláda by nikdy neprosadila, které jsou zcela alternativní a je otázka, jak tato alternativa bude prosazena, v jaké politické kombinaci.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaký postoj tedy očekáváte jako komunisté od Miloše Zemana po těch volbách, ať budou předčasné či řádné?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
--------------------
Hlavní mandát, který dostal od voličů, byl negativní hlas, tedy nepodpořit tuto vládu, nepodpořit prvního místopředsedu vlády Petra Nečase na Hrad. To byla především negativní volba. Část voličů samozřejmě třeba Miloše Zemana miluje, ale část voličů si především nepřála Karla Schwarzenberga na Hradě. Takhle je třeba číst ten mandát. Samozřejmě 30% všech voličů pro Zemana není málo. Ale je tady 41% voličů, kteří k volbám vůbec nešli a ti mohou rozhodnout parlamentní volby v roce 2014. Takže já předpokládám, že Miloš Zeman je schopen přemostit tu trhlinu, která tady vznikla za Petra Nečase, to znamená, že vyhraněně pravicová vláda prostě nejenže nedá na levicovou opozici, ona ji nevnímá, ona ji přímo zazdívá. A to je špatně, to by do budoucna takto vypadat nemělo.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy když se jako Věci veřejné také vyjádřili podporu Miloši Zemanovi, co si od té podpory slibujete, jak vám ji Miloš Zeman vrátí?

Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
--------------------
No tak já především si slibuji například to, co řekl pan Miloš Zeman na našem osobním setkání v České Lípě, že podpoří podnikatele, ale ne ty, kteří jako kmotři parazitují na našem hospodářství. To byla pro mě velice důležitá slova, která možná zásadně rozhodla o tom, koho podpořím já. Další z těch slibů je, že chce být prezidentem pro dolních deset milionů. To vyjádření je velmi důležité a pokud bude bojovat proti byrokracii, pokud bude s námi usilovat o přímé volby například poslanců a eventuálně i starostů a hejtmanů, tak to jsou samozřejmě slova, která od nového prezidenta rádi slyšíme a budeme očekávat, zda je naplní.

Čekání na prezidenta NKÚ

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Doplnění nekompletního Ústavního soudu. Jeden z prvních kroků, který je před novým prezidentem České republiky. Oba finalisté přímé volby dávali najevo, že jim nečinnost dosluhujícího prezidenta Václava Klause právě ve vztahu k nekompletnímu Ústavnímu soudu vadí. Připomeňme si další zajímavosti z výsledků sobotního finále přímé volby prezidenta. Znovu proto míříme do virtuálního volebního studia za Marcelou Augustovou.
 
Marcela AUGUSTOVÁ, redaktorka
 --------------------
Mapa České republiky signalizuje vítězství Miloše Zemana napříč všemi regiony. Všechny kraje jsou obarvené v červené barvě a to včetně těch, které v minulém kole volily Karla Schwarzenberga. Ve druhém kole zvítězil pouze v Praze a v jejím nejbližším okolí. A pokud bychom měli vybrat určitou zajímavost nebo nejsilnější pozici, kterou dosáhl Karel Schwarzenberg, bylo to v kraji Libereckém, kde zvítězil celkem ve třech ze čtyřech okresů. Nepodmanil si voliče na Českolipsku, ale bodoval na Liberecku, v Jablonci nad Nisou a taky v okrese Semily. Pokud se podíváme na mapu velkých měst, pak i tady Miloš Zeman oproti minulému kolu posílil, protože v prvním kole vyhrál v Ústí nad Labem, v Jihlavě a v Ostravě, ale teď ve finále prezidentské volby přidal taky Pardubice. No a taky další krajské město a to Olomouc.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Dodává z virtuálního volebního studia České televize Marcela Augustová. Podle budoucího prezidenta Miloše Zemana je neudržitelná situace nejen u Ústavního soudu, kterému budou po pondělku chybět už tři soudci, ale i ve vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Připomínám, že NKÚ je bez prezidenta už rok. Podle Miloše Zemana se tato situace musí rychle změnit. Zeman chce strany zastoupené ve sněmovně přimět k tomu, aby se co nejrychleji shodli na osobě budoucího prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, kterého by pak jako prezident republiky jmenoval.
 
Miloš ZEMAN, nově zvolený prezident republiky, 26.1.2013
 --------------------
Říkejte tomu vyjádření přání prezidenta, aby se laskavě tento ctihodný, zákonodárný sbor ráčil konečně dohodnout na tom, koho mně navrhne. A pokud sami kandidáta mít nebudou, tak se velmi rád sejdu s předsedy poslaneckých klubů a budeme diskutovat o někom, kdo opravdu té korupci dokáže vzdorovat. Jestliže je jakýkoli úřad, to není jenom NKÚ, neobsazen rok, no tak to svědčí jak o neschopnosti navrhovatele, tak o tom, že tento úřad zřejmě teď nemůže plnit svoje funkce.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Konstatoval v sobotním prvním velkém rozhovoru pro Českou televizi nový prezident Miloš Zeman. Dovedete všichni tři jako místopředsedové stručně, jasně a výstižně odhadnout, jestli tlak Miloše Zemana může přispět k tomu, že do měsíce, do dvou od nástupu do funkce pošlete novému prezidentu republiky jméno kandidáta na prezidenta NKÚ? Petře Skokane.
 
Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
 --------------------
Tak přicházející pan prezident hodil Poslanecké sněmovně rukavici. On řekl, že očekává návrhy předsedy Poslaneckých klubů, na kterých se shodnou. Takže já si myslím, že předsedové poslaneckých klubů zastoupených ve sněmovně by se měli rychle sejít a přemýšlet, jaký návrh předloží novému panu prezidentovi.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
S jakými jmény půjdete vy jako Věci veřejné do těch jednání?
 
Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
 --------------------
Tak já ty jména nebudu tady říkat, ty budou příslušet předsedům dalších klubů, pokud nás na to jednání vůbec přizvou.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Vy žádná jména nedáte.
 
Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
 --------------------
Dáme, dáme jména, ale dáme je nejprve kolegům předsedům a nebudeme je dávat tady ve vašem pořadu. Omlouvám se.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Urychlí nástup Miloše Zemana do prezidentského úřadu shodu Poslanecké sněmovny na novém prezidentovi NKÚ? Jiří Dolejši?
 
Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
 --------------------
Já myslím, že především ten nástup a jeho výroky, které tady byly citovány, obnažily tu neochotu se dohodnout. A tato neochota, když je zviditelněna, tak působí jako politický faktor, takže ti, kteří tuto nedohodu blokovali nebo vytvořili, tak by...
 
Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Ti jsou kteří?
 
Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
 --------------------
No klub KSČM to rozhodně nebyl. My bysme sice byli schopni navrhnout kvalifikované lidi do vedení NKÚ i za nás, ale rozhodně bysme respektovali dohody a přispěli bysme do těchto dohod. A pokud tyto dohody nevznikly, tak viníka hledejte někde jinde. Samozřejmě vláda má v parlamentu většinu, byť teda se skládá pouze z dvou kubů a jakýchsi zatoulaných poslanců, osm poslanců za frakci LIDEM:
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Považujete se za viníka, Miroslave Kalousku?
 
Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
 --------------------
Nepovažuji se za viníka, ale jsem zcela jistě jeden z těch dvou set odpovědných. Já jsem si uvědomil, že tady včera večer bylo určitě mnohem veseleji než dnes, nicméně určitě má Miloš Zeman pravdu. Tady má prostě pravdu. Jestli jeho apel urychlí nebo neurychlí volbu prezidenta NKÚ, to nevím, ale nepochybně má pravdu, že by to měla Poslanecká sněmovna...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
A kdo jiný by to měl vědět, když máte vládní většinu v Poslanecké sněmovně a měli byste se shodnout na jménu kandidáta?
 
Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
 --------------------
Někdy se ta shoda velmi těžko hledá i v koalici. To se tak prostě stává.

 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Takže problém je u ODS.
 
Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
 --------------------
Ne, vůbec ne. Prostě všichni neseme svůj díl odpovědnosti. Ty volby jsou navíc ještě tajné. To znamená, já si vzpomínám na celou řadu tajných voleb, kdy sice existovaly jasné dohody, ale za tou plentou prostě každý poslanec je sám se svým svědomím.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Kdy koalice přijde se svými návrhy tedy?
 
Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
 --------------------
Promiňte, neumím odpovědět. Mohu pouze říct, že tady má Miloš Zeman pravdu, že bychom to měli udělat co nejrychleji.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Martine Kubo?
 
Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
 --------------------
Já za ODS mohu říct, že je to téma, které jsme diskutovali na grémiu a jsme na ta jednání připraveni s personálními návrhy a je to o hledání té shody. Neumím v téhleté chvíli časově ohraničit...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Vy jste právě se svými personálními návrhy, když to nechce říct Miroslav Kalousek, tak jste tu situaci zablokovali, protože jste na post prezidenta NKÚ dávali své vysloužilé lidi, což zas vadilo TOP 09 a Starostům. Je v ODS v rámci toho, aby tento důležitý post byl konečně po roce bez prezidenta tedy obsazen, tak změnit ty personální návrhy, aby se na nich shodla většina v Poslanecké sněmovně?
 
Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
 --------------------
Já pouze skutečně zase mohu říct období, kdy já jsem u těch debat v grémiu seděl, za to mohu hovořit. A tam mám pocit, že jsme připraveni na hledání toho kompromisu a nejsou to žádná jména, která by byla jména aktivních politiků ve vysokých nějakých funkcích politických. A my jsme skutečně připraveni ten konsensus hledat.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Kdy se dohodnete v rámci koalice na těch jménech? Umíte odhadnout ten čas?
 
Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
 --------------------
Tak my máme zítra výkonnou radu, máme grémium. Myslím, že skutečně ODS nebude stranou, která by brzdila hledání toho kompromisu.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Hoří to tedy. Jste si vědomi toho, že...
 
Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
 --------------------
My považujeme také tuto věc za věc, která je třeba řešit rychle, je třeba přiznat, že ten rok bez postu, bez obsazení postu prezidenta NKÚ je zbytečně dlouhá doba a je třeba tu shodu najít.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Jednou větou Zdeněk Škromach.
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
Sociální demokracie a její starostové jsme přesvědčeni o tom, že by tato funkce měla být obsazena a že by měla být dohoda daleko širší než jenom nějaká zase dohoda nebo jenom v rámci vládní koalice. Neměla by to být politická funkce, měla by to být skutečně funkce, která bude mít důstojnost, která bude schopná ve společnosti prosadit věci i v tom boji proti korupci, ale i v kontrolní činnosti. Takže jednoznačně. A trošku by mě mrzelo, kdyby třeba paní poslankyně Peake přišla s názorem, že když už tam teda rok není prezident, takže možná ten úřad je zbytečný a že ho sloučí třeba s některými ministerstvem.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
S tímto návrhem nepřišla. Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, za pár okamžiků pokračujeme po stručných zprávách. Loučíme se s diváky jedničky a v diskusi místopředsedů stran zastoupených ve sněmovně pokračujeme po stručných zprávách na ČT24. Připomínám, že hosty Otázek zůstává pětice místopředsedů politických stran zvolených do Poslanecké sněmovny v roce 2010. Zdeněk Škromach z ČSSD, Martin Kuba z ODS, Miroslav Kalousek z TOP 09, Jiří Dolejš z KSČM a Petr Skokan z Věcí veřejných. Ještě jednou, pánové, vítejte ve druhého hodině Otázek na 24. Pane místopředsedo, řekněte mi typologicky jméno, které by se vám líbilo na pozici právě prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, abyste ukázal koalici jakého kandidáta, pokud by to chtěla s vámi jako ČSSD s opoziční stranou probírat, že byste jim ho mohli odsouhlasit?
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
Já myslím, že jméno jakékoliv znamená smrt pro toho člověka, takže spíš bych řekl, že to prostě musí být člověk, který není vyloženě politicky vázaný na žádnou politickou stranu, který nemá s minulostí žádné podezření na různou korupci anebo, že se zachoval někde špatně v úřadě. Prostě najít takového správného úředníka, který bude postrachem pro všechny nepoctivce ve veřejné a státní správě ...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Teď mi řekněte, ne, chci po vás to jméno. Miloš Zeman typologicky uvedl senátora, vašeho senátního kolegu Libora Michálka, typově.
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
Tak určitě pan Michálek se zasloužil, myslím si, že bojoval jak mohl, nakonec vládou oceněn nebyl, ale občané ocenili tím, že ho zvolili do Senátu, samozřejmě může to být podobný typ úředníka, protože on úředníkem byl, že, myslím si, že ani politicky nebyl nějak zásadně vyhraněný. Takže určitě někdo podobný to být může. Na druhé straně zase nejsem si jist, zda by mu prospěla taková ta a jaksi mediální známost, protože některé ty věci by spíš mohly být proti němu.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
My jsme v první hodině a Martin Kuba explicitně řekl, že si nemyslí, že zvolením Miloše Zemana a tím, co veřejnost od přímo voleného prezidenta vlastně očekává, takže by se Česká republika mohla posunout k poloprezidentské republice, ale podívejme se a shrňme si ještě jednou data, která máme k  dispozici při rozboru voličského chování těch, kteří přišli k volbám v pátek a v sobotu. Drtivá většina tedy jasně říká, že by měl být prezident, v tomto případě Miloš Zeman protiváhou vládě, vláda i Petra Nečase se v některých návrzích chystá posílit pravomoci prezidenta, například ministerstvo spravedlnosti uvažuje o tom, že by prezident republiky jmenoval šéfa Nejvyššího státní zastupitelství i šéfa prokorupčního speciálu, tedy vlastně by mohl korigovat i vládu tímto jmenováním. Je na tom shoda, Miroslave Kalousku v rámci vládní koalice?
 
Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
 --------------------
Tak my jsme o tomhle na vládě ještě nediskutovali. Ale já tady klidně svůj názor řeknu, já bych nepokládal za šťastné, kdyby státní  zastupitelství bylo úplně vyjmuto ze systému exekutivy. Ono je součástí exekutivy ...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Prezident je ale také součástí exekutivy.
 
Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
 --------------------
... samozřejmě, ono je součástí exekutivy, tam někdy dochází k podle mého názoru k ne úplně přesnému výkladu pojmů nestranný a nezávislý. Státní zastupitelství musí být nestranné. A nezávislé jsou pouze soudy, že jo, státní zastupitelství je součást exekutivy. A zda jmenovat nejvyššího státního zástupce prezidentem republiky, o tom může být legitimní diskuse. Já si spíš myslím, že ne, ale tam to necítím tak silně, ale co cítím velmi silně, že pokud by byl jmenován nejvyšší státní zástupce prezidentem republiky, tak určitě už nemůže být jmenován prezidentem republiky jeho bezprostřední podřízený.

 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Tedy ten šéf protikorupčního speciálu. To je návrh, který máte na vládě probírat v řádu týdnů, dejme tomu do měsíce. Ale kdyby bylo jmenování obou těch významných dvou klíčových hráčů na Nejvyšším státním zastupitelství, že by jednoho jmenovala vláda, to znamená šéfa Nejvyššího státního zastupitelství a prezident pak šéfa protikorupčního speciálu. Nemůže tady vzniknout disharmonie mezi těma dvěma?
 
Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, ministr financí /TOP 09/
 --------------------
Já tomu také nejsem příliš nakloněn. Ale prosím ta diskuse nás čeká, třeba nás autoři toho návrhu nějakým způsobem přesvědčí, já pokládal jenom za poctivé říct svůj názor. Nevylučuji, že v té diskusi ho mohu korigovat. Čím jsem si naprosto jist, že nikdy nebudu souhlasit s tím, aby prezident republiky jmenoval nejvyššího státního zástupce za A a jeho podřízeného za B.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Martin Kuba, co si mysí o tom návrhu zatím ministerstva spravedlnosti, který je návrhem pracovním a vy jste ho dostali jak ministři k připomínkovému řízení?
 
Martin KUBA, 1. místopředseda strany /ODS/
 --------------------
Já také chci potvrdit, že jsme o něm ještě nemluvili, já jsem jej tedy ještě ani neviděl v připomínkovém řízení u mě na ministerstvu, já jsem tady teď byl týden s podnikateli v Asii, ale nevím, jestli už tento týden se objevil v připomínkovém řízení, takže je to návrh. Já myslím, že se  tady názorově zatím v tom pohledu velmi shoduji s panem místopředsedou Kalouskem, protože klíčová je skutečně ta nestrannost v tom státním zastupitelství a jmenování obou těchto funkcí prezidentem republiky bych nepovažoval také za šťastné, ale skutečně je to debata, která začíná. Já nejsem typem politika, který by hned dopředu vysílá jasné a silné signály. Myslím si, že mě budou zajímat argumenty a bude třeba poslouchat tu diskusi a hledat řešení, které bude dobré pro Českou republiku.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Zdeňku Škromachu, sociální demokraté mají na to jaký názor, když teď vlastně vyhrál vám blízký člověk v rámci přímé volby prezidenta?
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
Tak nechci se vyjadřovat k tomuto návrhu, který nemá, na které nemá, jak je vidět, jasno ani vláda a otázka je, jestli tu situaci bude řešit nějaký nový úřad, jesti naopak by neměl pořádně fungovat státní zastupitelství tak, aby tyto věci, obzvlášť pokud jde o korupci, řešilo, protože ...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
To má být v rámci Nejvyššího státního zastupitelství, ten protikorupční speciál.
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
No, právě, ale bude to další úřad, který může být řekněme ...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Ne, bude to odbor v rámci úřadu.
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
... no to je úplně jedno, ale bude to prostě další úřad v rámci úřadu. A bude to úřad, který může být zase mocensky zneužívaný tak, jak některé jiné takové ty speciály. Já vůči nim mám, jsem vždycky velmi opatrný. Systém by měl fungovat a nemusíme vytvářet žádné speciály. A jenom se vrátím k tomu, k té otázce tedy /nesrozumitelné - souzvuk hlasů/...Spíš o čem by měl rozhodovat prezident nebo neměl. A to je věc pravomocí prezidenta. Pozice sociální demokracie je taková, že by se neměly zvyšovat a rozšiřovat pravomoci prezidenta. Protože to už je samozřejmě zásah do ústavy a pokud bychom chtěli měnit ústavu a já jsem přesvědčen o tom, že ústava by neměla být trhacím kalendářem, že jí měníme každých 14 dní, podle toho, jestli zrovna do Poslanecké sněmovny nastoupí trestně stíhaný poslanec nebo ne, nebo jestli byl přímo zvolený prezident. Je legitimní o tom vést diskusi, ale ústava by se měla měnit až po zásadní, až v zásadní diskusi široké a pokud možno co nejméně ...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Tedy oba prezidentští, promiňte, když oba prezidentští kandidáti se v diskusích shodli na tom, že by například přehlasování veta prezidenta mělo být zpřesněno, mělo být větší počet poslanců, kteří budou přehlasovávat prezidenta, tak k takové změně ústavy byste se nepřikláněl.

 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
I Senát si přeje více pravomocí. Každý úřad, každý post si bude přát více pravomocí. Přímo zvolený prezident po nich bude přímo volat, protože samozřejmě má ten, má tu sílu ...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
ČSSD jeho volání nevyslyší, kdy tam má teď blízkého člověka?
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
... to není otázka, a to je ten problém, že nelze ústav dělat podle toho, jestli tam máte blízkého nebo méně blízkého člověka ...
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
No, jo, ale promiňte, to je právě ten problém české politiky. Že ODS byla nejdřív proti přímé volbě prezidenta, když to vypadalo, že nedostane Václava Klause na Hrad v nepřímé volbě, tak začala volat po přímé volbě, to se psal rok 2003, pak zas byla proti přímé volbě, když zvolila Václava Klause na Hrad, tak proto se vás ptám, jestli sociální demokracie se tohoto rizika vyvaruje?
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
Sociální demokracie říkala 15 let, že chce přímou volbu prezidenta, povedlo se nám to i díky podpoře ostatních politických stran, byla vhodná situace po 15 letech a jsme rádi. A myslím, si tohle je otázka pravomocí, ale vůbec, to pak je třeba hovořit o celém ústavním systému, parlament, sněmovna, Senát, Ústavní soud stejně tak prezident, ale to je věc, na kterou si myslím, že zatím nedozrála situace, ale mohlo by to být předmětem předvolební agitace, nebo předvolební diskuse, pokud někdo chce něco měnit, měl by s tím přijít před volbama. Bohužel tahle vláda a některé strany před volbama nedeklarovaly, co potom udělaly po volbách, například otázka církevních restitucí.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Takže, pokud někdo bude chtít měnit ústavu, Petře Skokane?
 
Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
 --------------------
Já bych jenom si dovolil upozornit, tuším, že 4. února v pondělí bude právě na půdě Poslanecké sněmovny seminář na téma reforma justice a vyjde nejenom nový zákon o státním zastupitelství, ale tyhle věci, které, jak je vidět, v dalších stranách také nejsou dodiskutované, tak by se mohly otevřít a mohli by si tam odborníci na ně vyměnit názory.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Vy máte jaký názor? Že by měla být prezidentovi svěřena pravomoc jmenovat šéfa toho protikorupčního speciálu v rámci Nejvyššího státního zastupitelství, nejvyššího státního zástupce?
 
Petr SKOKAN, místopředseda strany /VV/
 --------------------
Já jsem v tomto směru pro posílení pravomocí prezidenta.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
A Jiří Dolejš?
 
Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/
 --------------------
Já si především myslím, že šáhnout do ústavy předpokládá ústavní většinu. A ta je tam proto, aby se to neměnilo snadno a na objednávku. To zaprvé. Zadruhé si myslím, že stav Poslanecké sněmovny je dneska takový, že takováto většina se bude dělat opravdu obtížně a nechal bych to na další volební období. A třetí poznámka, nechceme směřovat, byť postupnými krůčky k prezidentskému či poloprezidentskému systému. Už když se zaváděla přímá volba prezidenta, tak jsme měli takovou představu, že by posilování autority prezidenta být tady nemělo a jednu ze závažných chyb tohoto procesu myslím, že zůstala v ústavě takzvaná ústavní neodpovědnost prezidenta. Teď odmysleme od toho, jestli tam sedí Václav Klaus, Miloš Zeman, kdokoliv, představte si, že s pomocí třeba by se mohlo stát takové neštěstí, s pomocí některých médií, bulvárních médií vyhraje v tomto státě hlavu státu ústavně odpovědnou hlavou státu nějaký Don Čičo, kápo di tutikapi a celý ten problém korupčního systému a kleptokracie v této společnosti bude završen hlavou státu. No to by bylo neštěstí. Takže jakékoliv sáhnutí do těchto kompetencí vyžaduje důkladnou diskusi, ústavní změny by se měly diskutovat napříč celým politickým spektrem a myslím si, že po volbách, ať již budou dřív nebo v roce 2014, pro to bude ten správný čas.
 
Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/
 --------------------
Ani parlamentní volba nezajišťuje, že by to taky nemohlo nastat za určitých okolností.
 

Václav MORAVEC, moderátor
 --------------------
Děkuji hlavním hostům Otázek, tedy pětici místopředsedů politických stran zvolených do sněmovny v roce 2010. Hosty otázek byli Zdeněk Škromach z ČSSD, Martin Kuba z ODS, Miroslav Kalousek z TOP 09, Jiří Dolejš z KSČM a Petr Skokan z Věcí veřejných. Děkuji za vaši účast v této debatě. A těším se příště na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.