CZ EN

Kdo je alibista?

Autor: Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího MF.
Zdroj: Lidové noviny | 3.4.2013 | Rubrika: Názory | Strana: 11

Lenka Zlámalová se zamýšlí nad odpovědností za machinace v regionálním operačním programu Severozápad (ROP SZ). Zaznělo několik nepřesných i nepravdivých informací.

Zaprvé, ministerstvo financí nikdy neprovádělo a nemělo provádět kontrolu, která plně spočívá na řídicím orgánu, tedy Regionální radě. Zadruhé, co se týče auditu, Auditní orgán MF měl do konce minulého roku nad auditory ROP SZ pouze metodické vedení. Úřad Regionální rady měl závazek zajistit činnost auditorů po stránce personální, organizační i materiální. Plnou odpovědnost za profesionální audit může MF převzít teprve od 1. 1. 2013, kdy došlo k centralizaci pod MF.

A konečně, musíme si uvědomit, jaká je vůbec funkce auditu. V žádném případě nelze jeho činností zabránit podvodu, protože audit je prováděn až následně. Může je tedy pouze ex post odhalit, jako v případě Krajské zdravotní, kde bylo na jeho základě podáno trestní oznámení. Podvodu by naopak měla zabránit manažerská kontrola, kterou má zajistit krajskými politiky jmenovaný ředitel Úřadu Regionální rady. Jeden z bývalých ředitelů ROP SZ si ale nyní odpykává trest, další čelí trestnímu stíhání.

Kraje se vehementně brání být spojovány se „svým ROP“. Krajští politici včetně hejtmanů jmenovali zločince, aby řídil a kontroloval rozdělování evropských peněz. Jako členové Výboru Regionální rady jsou navíc zodpovědní za výběr projektů. Provázanost ROP a obou krajů je nezpochybnitelná.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.