CZ EN

Chtěli byste vědět více? Přijďte ke kulatému stolu

Rozhovor s Ondřejem Jakobem, tiskovým mluvčím MF.
Zdroj: Brněnský deník | 11.2.2013 | Rubrika: Příloha - Moje peníze - důchodová reforma | Strana: 54 | Autor: Jozef Gáfrik

Důležitou roli při propagaci změn v důchodovém spoření vzalo na sebe i ministerstvo financí. O tom, v čem jeho podpora spočívá, jsme mluvili s jeho tiskovým mluvčím Ondřejem Jakobem.

* Proč se ministerstvo financi rozhodlo vydat zvláštní příručku k důchodové reformě?

Z prostého důvodu – aby na jednom místě bylo k dispozici dostatečné množství informací o probíhajících změnách v důchodovém systému.

* Ministerstvo zároveň organizuje kulaté stoly k této problematice. Co si od nich slibujete?

Rádi bychom byli s informacemi blíže občanům. Odborníci z ministerstev, finanční správy i České správy sociálního zabezpečení proto za nimi přicházejí do každého krajského města. Kulaté stoly jsou zaměřeny na praktické aspekty reformy, některé jsou určeny například jen mzdovým účetním v podnicích a podobně. Je zde prostor i k diskusi, proto na ně zveme také veřejnost.

* Je zájem dostatečný a jaké jsou první zkušenosti?

Většinou se nám podaří zaplnit sál, účast se pohybuje kolem sta lidí. Jsou zde zástupci zaměstnavatelů, státních úřadů, penzijních společností, veřejnosti i redakcí. Účast je tedy poměrně hojná, samozřejmě bychom byli rádi, aby zástupci místních sdělovacích prostředků o celé problematice informovali podrobněji.

* Kdy a kde budou další?

Harmonogram je zveřejněn například na internetových stránkách ministerstva financí. Celkem jich bude patnáct. Z těch nejbližších uvedu alespoň zítřejší kulatý stůl v Hradci Králové. Další bude 19. února v Brně a 20. února v Jihlavě.

* Plánuje ministerstvo ještě i další kroky zaměřené na vysvětlování reformy?

Ministerstvo financí spolupracuje s ministerstvem práce a sociálních věcí, přičemž propagaci zároveň koordinuje s penzijními společnostmi. Kromě příručky byly vypracovány letáky, které jsou k dispozici například na finančních úřadech. Ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo specializovanou internetovou stránku, v provozu je také nová informační telefonní linka. K propagaci pravděpodobně využijeme i sociálních sítí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.