CZ EN

Briefing k uvedení ministra financí Jana Fischera do úřadu

ČT 24 | 10.7.2013 | Studio ČT 24

Jiří Rusnok, předseda vlády: Krásné odpoledne dámy a pánové. My jsme tady velmi rychle a stručně provedli slavnostní předání rezortu a krátce jsem pohovořil s panem ministrem odcházejícím za přítomnosti pana ministra přicházejícího v jeho pracovně. On nás seznámil s vybranými klíčovými prioritami, které vidí v tuto chvíli na svém rezortu a zejména se stavem přípravy státního rozpočtu 2014. Poté jsme se odebrali do jednacích místností Ministerstva financí, kde jsou kolegové z vedení tohoto rezortu. Já většinu z nich ještě dobře znám, takže jsem se s nimi pozdravil. Představil jsem pana Ing. Fischera jako nového ministra financí, poděkoval jsem panu Ing. Kalouskovi jako odcházejícímu ministru za jeho práci, kterou tady v posledních letech vykonal a vyjádřil jsem přesvědčení, že i jeho pokračovatel bude pokračovat v přiměřeném a striktně opatrném řízení tohoto rezortu, který to ze své povahy vyžaduje a všem nám na tom záleží, je to v našem bytostném zájmu. To je všechno, jak bych komentoval co se tady odehrálo v posledních několika málo minutách.

Jan Fischer, 1. místopředseda vlády a ministr financí : Děkuji pěkně, dobrý podvečer dámy a pánové. Současně Vám představuji mého nového tiskového mluvčího, pana Ondřeje Šrámka, kterého budete vídat v této roli. Já se připojuji k panu premiérovi a poděkoval bych dosavadnímu panu ministrovi Kalouskovi za řízení tohoto rezortu a správu a administraci českých státních a veřejných financí.

Nastupuji do instituce, která je velmi komplexní. Sdružuje agendy, na které někde v zahraničí potřebují několik ministerstev a tady je to tradičně v jedné budově; od daní, cel, přes rozpočet, uplatňování majetkových práv státu vůči některým podnikům atd. Čili těch agend je tady je velice mnoho. Já k tomu chci přistoupit tak, abych využil veškerý odborný potenciál, který toto ministerstvo má. Znám tady spoustu lidí, je tu nesmírně mnoho talentů, já ho budu chtít využít, dávám přednost týmové práci. Za ta léta, co jsem cokoliv kde v tuzemsku či v zahraničí řídil, jsem nikdy nemluvil o podřízených, ale vždycky o spolupracovních. Velice rád bych otevřel Ministerstvo financí tak, aby vstupovalo do dialogu za prvé o hospodářské politice, makroekonomické politice, o jejích paradigmatech, aby vstupovalo velmi aktivně do sociálního dialogu a zúčastňovalo se ho, aby vstupovalo do jednání se zástupci krajů a se zástupci měst a obcí.

Za zásadní prioritu považuji to, aby se po řadě kvartálů, kdy česká ekonomika připomínala chůzi po schodech dolů, alespoň měřeno výkonem hrubého domácího produktu, se tento vývoj zvrátil. Aby se podařilo oživit růst České ekonomiky. Tomu musí jít fiskální politika - sestavování rozpočtu - naproti. Stát musí především ušetřit sám na sobě, na chodu rezortů a jim podřízených organizací. Možná že už teď, když mě slyší moji kolegové z vládní zasedačky, nejsou příliš spokojeni. Protože mě ne vždy budou mít rádi. Stát musí získat peníze na to, kde slouží občanům. K jejich prosperitě, k jejich bezpečnosti, na to je potřeba zmobilizovat prostředky. Také na to, aby se posílila konkurenceschopnost a obnovil hospodářský růst. Jsem připraven posilovat prostředky, které půjdou do dopravní infrastruktury, do vědy, výzkumu, univerzitního světa, ale s dobrým vědomím, že budou efektivně využity. Za samozřejmé považuji, že stát dokončí vyrovnaní toho, co se stalo při posledních povodních. Nehodlám přicházet s nějakými radikálními opatřeními v oblasti daní, ať už jde o systém nebo sazby. Chtěl bych jenom říct, že toto musí být ministerstvo, které nejenom že určuje sazby a vybírá daně, ale musí to být rezort, který ve spolupráci s dalšími složkami státního aparátu bude energicky a důrazně bránit daňovým únikům. To jsou v zásadě priority.

Na jednu jsem možná zapomněl, je vážná, je bolestivá - čerpání evropských fondů. Posílení koordinující role zdejšího auditního orgánu, která už se rozjela a je potřeba na ni dobře navázat, tuto funkci zpevnit a samozřejmě se dobře připravit na sjednání dohody s Evropskou unií o čerpání fondů na období roků 2014-2020. To je nelehký úkol letošního podzimu. Myslím, že to je z mé strany všechno, sestavování rozpočtu je tou časově nejnáročnější prioritou a samozřejmě nejbližší. Děkuji Vám za pozornost.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.