CZ EN

Benzín o 3 koruny levnější než průměr? Nesmírně podezřelé, říká šéf berních kontrolorů

Rozhovor s Janem Knížkem, generálním ředitelem Generálního finančního ředitelství.
Zdroj: Lidovky.cz | 19.11.2013 | Rubrika: Domov | Autor: Ondřej Golis

Krácením daní u pohonných hmot si podvodníci přicházejí na stamiliony. V rozhovoru se serverem Lidovky.cz to uvedl šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek, jehož lidé proti nim o víkendu uspořádali letošní největší zátah, při němž zabavovali i celé pumpy. "Nepamatuji si nic podobného," komentuje akci Knížek.

 

Lidovky.cz: V čem byl víkendový zásah tak výjimečný?

Dokázali jsme, že v řetězci kromě bílých koní figurují také firmy, které z trestné činnosti profitují a přitom se tváří jako slušné společnosti platící daně. Někdo před nimi za jejich vědomí ale daň zkrátil. Teď skutečně po konečných firmách, před nimiž jsou další tři, čtyři, daň se ztratí v řetězci.


Lidovky.cz: Jak řetězec funguje?

Většinou bílí koně na sebe vezmou povinnosti platit daně, přiznají ji, místo toho ale zkrachují a nikdy je nezaplatí. Potom přijdou s tím, že jsou beztrestní, jelikož přece chtěli zaplatit, ale kvůli jiným závazkům nemohli. Buď je k tomu žene nouze, nebo si neuvědomí, o co jde. S vidinou výdělku podepíší cokoliv, aniž by si uvědomili důsledky. Organizátoři se potom tváří, že je vše v pořádku. Jsou to inteligentní lidé. Vymyslet takovou síť a řídit ji není jednoduchá záležitost.
 

Lidovky.cz: O jak velkém problému se bavíme?

O ohromném. To ale není jen problém Česka. Obecně celá Evropa má problém s podvody na DPH a nejde jen o pohonné hmoty. Organizované skupiny to vždycky zkouší na různých komoditách - dřevu, mědi nebo oceli. Jde v podstatě o mafie a dobře organizované zločinecké struktury.


Lidovky.cz: O kolik peněz stát kvůli krácení daně u pohonných hmot přichází?

Mluvíme o sumě 5-8 miliard korun ročně. Masivně to začalo v roce 2009. Teď se nám to ale podařilo srazit až na půlku.


Lidovky.cz: Proč jste proti podvodům nezasáhli už dříve?

Věnujeme se tomu od samého začátku, ale museli jsme se to naučit, to trvá půl roku až rok. Jen změny v zákoně stály obrovské přesvědčování, některá opatření nám nepovolila Evropská unie.


Lidovky.cz: Nesuplujete v tomto práci policie?

Částečně ano, jim jde o potrestání viníků, nám o návrat peněz do státní kasy. Jsem ale dokonce přesvědčen, že by bylo vhodné mít u berní správy policejní týmy nebo část kompetencí přešla na celní správu.


Lidovky.cz: Při akci jste zabavili kromě pohonných hmot dokonce celé pumpy, to je běžné?

Nepamatuji si nic podobného, rozsahem zabavených komodit byla velká. Zabavili jsme i luxusní vozy, zboží na prodejnách.


Lidovky.cz: Dotýká se akce i velkých firem?

Velcí hráči na trhu to rozhodně nebyli, spíše jde o menší až středně velké firmy. Rozhodně nejde o bezvýznamné hráče. Více to ale v tomto stádiu nemohu komentovat.


Lidovky.cz: Na kolik peněz si krácením daní přijdou? Bavíme se o stamilionech?

Určitě, jsou to jedinci disponující takovýmto majetkem, i když ne v Česku. Peníze z těchto obchodů ve většině případů vůbec nejdou přes účty českých bank, ale třeba přes účty inkasních společností, nebo se pohybují jen v zahraničí, kde nakupují pohonné hmoty. Víte, jak podvod probíhá, ale těžké peníze z něj chytit, protože nikdy nebyly v České republice.


Lidovky.cz: Je možné, aby někdo prodával palivo o 3,4 koruny levněji než je průměrná úroveň?

To je nesmírně podezřelé a dá se říct, že pokud nejde o dumpingovou cenu proti konkurenci, musím mít velké zázemí, abych to unesl. Pakliže mám jednu malou pumpu, je to podezřelé.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.