CZ EN

Za černý trh nemůže daň. Jinde je vyšší

* LN Nezanedbali jste černý trh s alkoholem?

Úkolem ministerstva financí je boj proti daňovým únikům. Tady v posledních letech zvyšujeme aktivitu. Prosadili jsme řadu legislativních změn, které mají úniky u spotřebních daní i DPH z lihu snížit. Celníci a finanční správa zároveň víc zasahují v terénu. V úterý zveřejníme konkrétní údaje, co všechno jsme v posledních letech proti černému trhu s lihem udělali. Rozhodně ale odmítám zjednodušení, že za černý trh můžou příliš vysoké spotřební daně. Jsou u nás nižší než ve většině evropských zemích.


* LN Tvrdého alkoholu ale vypijeme i podle statistik z oficiálního trhu skoro nejvíc v Evropě.

Také jsem byl překvapen, že jsme čtvrtí největší konzumenti ze zemí OECD. Měl jsem dojem, že v některých zemích, jako je třeba Irsko, se tvrdý alkohol pije víc.


* LN Přišel čas na přísnější regulaci tvrdého alkoholu?

Teď je potřeba vyřešit aktuální potíže, objevit zdroj jedu a zpřetrhat sítě, kterými se dostával k zákazníkům. Pak přijde čas na hlubší společenskou debatu, co s tvrdým alkoholem dál. Já se vůbec nebráním diskusi o zpřísnění regulace. Tvrdý alkohol je tvrdá droga, která má ve společnosti patologické následky. Přístup k ní by neměl být úplně snadný.


* LN Uvažujete i o státním monopolu na prodej alkoholu, k jakému přistoupily některé skandinávské země?

Vím, že ministr zdravotnictví Leoš Heger už promýšlí některé kroky v prevenci. Netuším, s čím konkrétně přijde. Dá se bavit o čemkoliv, co omezí černý trh a spotřebu tvrdého alkoholu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.