CZ EN

Z Nečasova kompromisu nejsem šťastný

PRAHA - Ve vládním konsolidačním balíčku už přestalo jít o daně, nyní je cílem obnovit jednotu v ODS. Přiznává to ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

* LN Daňový balíček jste ve sněmovně uvedl do druhého čtení projevem o farizejství. Proč?

Chtěl jsem všechny upozornit, že argumenty, které padají minimálně z ODS, jsou zástupné. Cílem je zabít premiéra za každou cenu. Že si atentátníci vybrali zrovna můj návrh, mě docela mrzí.

* LN Poslanci načetli řadu pozměňovacích návrhů. Několik jich podali i zástupci ODS. Co říkáte takovému postupu koaličního partnera?

Staré pořekadlo říká, že schválený zákon je velbloud, který vstupoval do sněmovny jako kůň. Je právem sněmovny návrh jakkoli upravit. Pokud ale bude upravený spolu s komunisty proti části koalice, tak to zcela jistě znamená porušení koaličních dohod. Představa dalšího společného vládnutí po takto zásadním porušení koaličních dohod je představa dost neuskutečnitelná.

* LN Donedávna jste se s premiérem tvářili, že tak, jak je daňový balíček předložený, je jediný správný. Nyní tedy ustupujete.

Ne, premiér navrhl nějaký kompromis, z kterého upřímně řečeno nejsem šťastný. Ale nechci mu to komplikovat. Byl by velký posun, kdyby se kompromis stal jednotným stanoviskem ODS. Ale zdá se, že ani to nehrozí.

* LN Kompromis, který premiér představil, má vaši podporu?

Já se k němu vůbec nevyjadřuji. Můžu se vyjádřit až k něčemu, co si bude ODS přát jako celek. S ničím takovým nejsem seznámen. Zdá se, že ODS není schopna sjednotit se vůbec na ničem. To komplikuje představu budoucího vládnutí.

* LN Máte něco, co z balíčku musí zbýt, abyste chtěl jako ministr financí pokračovat?

Tady vůbec nejde o to, zda bude mít jedna daň takový, nebo onaký parametr. Klíčová je tady otázka, jestli tato vláda má pro své priority většinu, nebo nemá.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.