CZ EN

Příjmy obcí z hazardu výrazně vzrostly

V pátečním Jindřichohradeckém deníku byly popsány stížnosti starosty a místostarosty na příjmy z hazardu. Zazněla slova, že „stát s obcemi vyběhl“ či že si „ministerstvo financí dělá z obcí srandu“. Považuji za nutné vrátit debatu zpět do reality.

Ministerstvo financí navrhlo a prosadilo zákon, který zrušil osvobození hazardních firem od daně z příjmů a výrazně zvýšil odvody z hazardu, a to především ve prospěch obcí. MF na žádost obcí zveřejnilo orientační dopady navrhovaného zákona na příjmy obcí, ovšem ihned upozorňovalo, že se jedná pouze o odhady vypočítané na základě počtu herních zařízení v roce 2010, takže skutečnost se může lišit. Ministerstvo financí zrušilo i na základě požadavků obcí více než 26 tisíc herních zařízení jen od počátku tohoto roku.

Je logické, že když klesají počty herních zařízení, nelze předpokládat příjmy jako za neměnného stavu.

Je jasně prokazatelné, že příjmy obcí již za tři čtvrtiny roku značně převýšily příjmy dosažené před přijetím novely. Na odvodu bylo obcím přiděleno cca 4,5 mld. Kč, zatímco za celý minulý rok činily příjmy obcí z hazardu cca 2,3 mld. Kč. Situace se pochopitelně liší v každé konkrétní obcí, ale příjmy obecních rozpočtů se celkově značně navýší, i když došlo k výraznému poklesu herních zařízení oproti minulému roku. Příjmy z daní se navíc projeví až v příštím roce.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.