CZ EN

Možnost „utéct dani“ mohli zrušit i jiní

Ad LN 28. 11.: Vzory táhnou

Lenka Zlámalová ve svém kritickém komentáři týkajícím se zdanění výnosů z dluhopisů zapomíná na jednu zásadní skutečnost. Metodika zaokrouhlování, která může vést ke snížení daňové povinnosti na nulu, zde existuje od počátku devadesátých let a kdokoli ji mohl v této době využít. Nejedná se o žádný trik, ale o legální možnost. Naopak, Miroslav Kalousek je první ministr financí, který tuto možnost zrušil, a to již od ledna příštího roku.

Tomu je vytýkáno, že na danou možnost upozornil vydáním spořicích dluhopisů. Pokud by však tento typ dluhopisů nevydával a místo toho by pouze navrhl změnu zákona, na metodiku zaokrouhlování by tím „upozornil“ úplně stejně. Minimálně několik měsíců by trvalo, než by změna prošla legislativním procesem. Zrušení kritizovaného „triku“ i bez vydání spořicích dluhopisů by tedy vedlo k témuž výsledku.

Konstruktivní kritika do médií patří, nicméně by měla zaznít všechna fakta a neměla by být vybírána pouze ta, které se zrovna autorovi hodí. Stejně tak by bylo možno napsat plamenný komentář o tom, že třeba Bohuslav Sobotka a další ministři financí měli možnost „utéct dani“ zrušit. Dvacet let ji však nevyužili.

Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.