CZ EN

Minčič: Změna sazby snížení výnosu nezpůsobila

K tématu výběru DPH se na několika tiskových konferencích vyjadřoval ministr financí i předseda vlády. Ministerstvo financí proto musí zopakovat, že hypotéza o přímé souvislosti mezi zvýšením základní sazby DPH a meziročním poklesem výnosu této daně je nepravdivá.

V dubnu 2011 začala platit změna zákona o dani z přidané hodnoty, která nově nařizovala plátcům této daně fyzicky disponovat daňovým dokladem, pokud chtěli nárokovat vratku daně. Tato změna způsobila výraznou meziroční změnu inkasa, která se projevila abnormálně vysokým výběrem daně v květnu minulého roku. Je tedy zavádějící porovnávat inkaso daně pouze za prvních sedm měsíců roku. V prvních čtyřech měsících roku bylo inkaso meziročně vyšší a teprve díky inkasu za měsíc květen se meziročně propadlo celkové inkaso daně. Lze tedy očekávat, že v dalších měsících se tento trend bude pomalu měnit (například červencové měsíční inkaso bylo ve srovnání s loňskem o 2,5 mld. Kč vyšší).

Dalším důležitým faktorem je změna celkového ekonomického vývoje. Reálná hospodářská situace v ČR se liší od dřívějších makroekonomických odhadů. Navíc mají spotřebitelé obavy z budoucího ekonomického vývoje zemí EU, které jsou provázány s českou ekonomikou, a proto domácnosti spoří a odkládají spotřebu. Důkazem je meziroční růst inkasa daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, který svědčí o růstu vyplácených mezd. Důvodem šetření, resp. odkládání spotřeby je zřejmě opatrnost spotřebitelů.

Z analýz výnosu DPH vyplývá, že zvýšení snížené sazby daně nevedlo ke zmenšení objemu prodeje zboží a služeb podléhajících nové 14procentní sazbě. „Výnos“ této sazby neklesl, naopak se v souladu s předpoklady ministerstva meziročně zvýšil. Poklesl naopak výnos z položek, které jsou zdaněny základní sazbou DPH. Výše základní sazby je v ČR srovnatelná se sousedními státy (Slovensko a Rakousko 20 %, Německo 19 % a Polsko 23 %). Úvahy o vlivu přeshraničních nákupů na letošní inkaso daně tak můžeme zúžit na položky podléhající základní sazbě daně, jejíž výše však zůstala beze změny, takže pravděpodobné důvody přeshraničních nákupů nebudou daňového původu.

I když u zvýšení sazby nelze čekat poměrné navýšení výnosu kvůli působení četných dalších faktorů, dostupné údaje jednoznačně vyvracejí tvrzení, že by pouhé zvýšení snížené sazby DPH vedlo k meziročnímu propadu inkasa této daně.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.