CZ EN

Kalousek: Rebelům jde jen o oslabení premiéra, nikdo jim ustupovat nebude

* Co říkáte na rebelii poslanců ODS kvůli daňovému balíčku?

Já už to zažívám potřetí. Jednou za pana premiéra Špidly, jednou za pana premiéra Topolánka a nyní za pana premiéra Nečase. Vždy byly diskutovány programové priority té strany, ale nikdy o ně nešlo, ale vždy šlo o pozici příslušného předsedy. Je to otázka vnitrostranického sporu v ODS, která může velmi ublížit dalšímu vývoji fiskální politiky, ale taková politika už je.

* Myslíte, že za tou rebelií stojí prezident Klaus?

Domnívám se, že to pana prezidenta zajímalo v době pádu Topolánkovy vlády, tak ho to zajímá i teď. Těžko se tomu divit, protože ODS založil a dlouhá léta byl jejím předsedou.

* Jak tu situaci vyřešíte?

V případě, že návrh neprojde – což se v tuto chvíli zdá jako jistota – vláda ihned přijme stejné znění. Já už jsem vládě předložil návrh rozpočtu, který se opírá o tuto legislativu. My jsme pečlivě zvažovali mix rozpočtové legislativy. Nikdo z nás není nadšený ze zvyšování daní, ale musím zdůraznit, že 68 procent našeho snažení odehráváme na straně výdajů a šetření. Dlouho jsme zvažovali, abychom vybrali to nejméně špatné řešení pro konkurenceschopnost a prosperitu české ekonomiky. Určitě nemáme důvod to měnit k soc. dem. alternativám či k zvyšování deficitu. Předložím tedy stejné znění a spojíme to s důvěrou vlády. Předložíme to do Sněmovny včetně rozpočtu, který je na té legislativě postaven. Potom budeme hlasovat nejen o existenci vlády, ale i o existenci rozpočtu, protože vláda v demisi by musela stáhnout rozpočet, protože by neodpovídal platné legislativě.

* Vyjdete vstříc nárokům poslanců ODS? Mluví se například, že byste v novém návrhu vynechali tzv. milionářskou daň.

Jejich jediný zájem je oslabení Petra Nečase a já nechci oslabovat svého premiéra.

* Ale je v ohrožení vláda a rozpočet, není na místě vyjít jim vstříc?

Tady jsou jen tři koaliční strany a ty se dohodly. TOP 09 vše dodrží do puntíku nejen u konsolidačního balíčku, ale i u církevních restitucí, a to očekávám i od koaličních partnerů. Nebudeme nic znovu vyjednávat.

* A co když přijde premiér, že je zapotřebí rebelům ustoupit?

Jsem přesvědčen, že pan premiér o ničem takovém nepřemýšlí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.