CZ EN

Kalousek: Nezměním nic, co by mělo dopad do rozpočtu

* Platí stále, že na dnešní vládě předložíte daňové změny znovu a ve stejném znění?

Jako přes kopírák.

* A nic se v návrhu nezmění ani při následném legislativním kolečku parlamentem?

Já prostor pro změny nevidím. Hledali jsme odpovědně mix na straně úspor a příjmů. Výsledek pokládám za nejméně škodlivý, nikdo tyto kroky nenavrhuje rád. Kdybych ustoupil a začaly změny, přišlo by šest poslanců z TOP 09, že se jim tam řada věcí také nelíbí. A měli by pravdu. Teď je ale doba pro dodržování dohod. Podle toho se pozná dospělá strana, že projednané kompromisy umí dodržet.

* Takže raději než něco měnit přijmete pád vlády?

Cpete mě do silného prohlášení, které nechci nyní učinit. Pokud někomu záleží na dvou větách v důvodové zprávě, možná je změním. Ale nebudu souhlasit s něčím, co má mít fiskální dopad do rozpočtu na příští rok.

* Řekli vám poslanci ODS, co přesně chtějí v balíčku změnit?

Ale samozřejmě že ne. Vždyť to sami nevědí, nechtějí pouze Petra Nečase jako předsedu. Nezesměšňujme se tím, že budeme brát tu diskusi ve vztahu k jejich postojům k DPH vážně. Před třemi měsíci jim vadila solidární přirážka a paušály pro živnostníky, to nemělo odezvu. Tak jim nyní vadí DPH. Jsou to však jen zástupné problémy, které odmítám. Jde o vnitrostranický spor ODS, který si musí strana vyřešit sama.

* Žádná další jednání kvůli balíčku už tedy nebudou?

Ne, ODS má pár týdnů na to, aby se zkonsolidovala. Můžu jim v tom maximálně držet palce. Co jiného by se mělo dít?

* Někteří poslanci chtěli třeba společné jednání poslaneckých klubů ODS a TOP 09.

A o čem by to bylo? Kdybychom tam dorazili, můžeme se na ně maximálně mile usmát a říci, že ač nám v něčem původní znění také nevyhovuje, jsme připraveni ho dodržet. A že očekáváme to samé. Je nutné si uvědomit, že dohodu už jsme u-za-vře-li. A proto ji do-dr-ží-me! Chtěl bych ODS připomenout, že alfa a omega každého koaličního vládnutí je právě dodržování dohod.

* Může být za rebely v ODS snaha zamezit vyšetřování možných úniků za projekt IZIP?

To by byly nemístné spekulace z mé strany.

* Neobáváte se tedy, že přijde snaha odstranit ministra za vaši stranu Leoše Hegera?

Žádné takové tlaky nejsou. Nejde o nic jiného, než o pozici předsedy Nečase, to je evidentní. A do vnitrostranické záležitosti ODS je mi těžko mluvit.

* Očekáváte, že se podaří i přes současnou situaci vládu udržet?

Pevně doufám, že si ODS uvědomí, že krvavý koaliční kompromis, který jsme uzavřeli, musí dodržet.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.