CZ EN

Dlužník by měl být včas informován o svém závazku

Od počátku roku 2013 se výrazně zlepší dostupnost informací o existenci dluhu jednotlivým dlužníkům, a to díky projektu Dluhové inkaso obyvatelstva (DINO), jehož myšlenku od jejího vzniku jako ministr financí podporuji a považuji za skvělou. Účelem této v ČR doposud chybějící služby je zamezení praxe některých věřitelů, jejichž cílem není informaci o pohledávce doručit, ale spíše nedoručit, a zahájit tak další fáze vymáhání a zvyšování dlužné částky.

Těší mě, že myšlenka dohledat dlužníka službou České pošty po úspěšném pilotním provozu v Karlovarském a Plzeňském kraji bude pomáhat dlužníkům a věřitelům po celé naší zemi. Kromě omezení nadměrného zvyšování pohledávek na úroveň mnohonásobku původního dluhu přináší i další výhody, které kultivují prostředí inkasa pohledávek a ve finále povedou k přenesení bagatelních kauz z úrovně justice a úspoře na výdajové straně státního rozpočtu.

Nová služba České pošty DINO je krokem vstříc především vůči skupinám s nejnižšími příjmy, které jsou často nejhůře informačně vybavené. Je to pokus ochránit ty slabé, aby jejich situaci nezneužívali někteří silní.

Miroslav Kalousek,
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.