CZ EN

Další nepřesnosti ohledně připravovaného portálu MF

Informace v článku Kalouskův úřad si staví web za miliony a „odborné odhady“ v něm publikované jsou značně zavádějící. Autor se dopouští základního nepochopení, když připravovaný projekt mylně vztahuje pouze k vlastním webovým stránkám MF. Ty přitom tvoří pouze část celého projektu, jehož náklady autor rozporuje. V rámci projektu je provozován celý back-endový CMS systém a prezentační stránky (weby): Zavedení eura, Státní spořící dluhopisy a Státní pokladna. Součástí projektu je i integrace dalších aplikací do portálu. 

Dále je nutné přesně rozlišovat mezi provozními náklady současných portálů MF a náklady na přípravu nových portálů. Provozní náklady na technickou podporu stávajících webů (zahrnují portály MF, Zavedení eura, Státní spořící dluhopisy a Státní pokladna, včetně back-endového CMS systému, integrace dalších aplikací do portálů a programátorskou kapacitu) jsou hrazeny společnosti Internet Projekt paušálem v roční výši 950 tis. Kč bez DPH. Licenční poplatek (maintenance) v rámci kterého má MF k dispozici aktualizace, patche a nové verze systému činí ročně 19 tis. Euro, tedy cca 484.500 Kč bez DPH. Není nám známo, kde autor získal informaci o „dalších 95 tisících měsíčně“. Služby společnosti FG Forrest nesouvisí s provozem portálů, ale s přípravou nových portálů.

Tvrzení, že ministerstvo platí zhruba 50 redaktorů je naprostým nepochopením skutečnosti. MF disponuje licencemi pro práci 50 současně pracujících redaktorů v rámci redakčního systému. Tyto licence umožňují pracovníkům MF tvořit a editovat obsah v CMS systému. V současné době se na tvorbě obsahu a koordinaci portálů podílí 45 nominovaných redaktorů za odborné útvary. Jedná se však o zaměstnance MF nominované příslušným oddělením pro přípravu publikovaných materiálů za příslušné oddělení, kteří práci pro web vykonávají jako dílčí součást svých pracovních úkolů, a za tyto úkoly jim neplyne žádné další finanční plnění.

Nad rámec uvedení těchto nepřesností na pravou míru uvádíme k přípravě nového portálu několik dalších skutečností:

MF provozuje současné portály bez výrazných investic od roku 2004. Tyto verze portálů již zcela nesplňovaly požadavky MF a současné legislativy (zákon č. 365/2000 Sb.), ani nebyly schopny využít všech možností současných technologií a nových verzí redakčního systému. Z těchto důvodů byl zahájen projekt optimalizace a upgrade webového portálu MF. S ohledem na ochranu již vynaložených investic budou i pro nový portál využity již vysoutěžené licence redakčního systému. Součástí projektu je

  • kompletní zpracování nového designu a grafiky webového portálu MF (a dalších souvisejících výše uvedených portálů),
  • příprava prováděcích a implementačních projektů,
  • upgrade stávajícího redakčního systému,
  • implementace nové struktury a funkcionality webových portálů,
  • implementace podpůrných aplikací pro správu obsahu portálu (dokumentové úložiště a databáze štítků)
  • a migrace a archivace obsahu současných portálů.

Zakázka byla zadána v souladu se zákonem  č. 137/2006 Sb. v jednacím řízení bez uveřejnění (§23, odst. 4. písmeno a)) na základě ochrany autorských práv - v případě změny dodavatele by vznikly další a vyšší finanční náklady a vysoké riziko nefunkčnosti již pořízeného majetku. Hodnota veřejné zakázky byla stanovena v souladu se zákonem o veřejných zakázkách na základě analýzy pracnosti zadání zakázky a ceny v čase a místě plnění zakázky obvyklé odpovědným odborem Rozvoj ICT MF, který má dlouholeté a velké zkušenosti v predikcích hodnot služeb ICT. Stanovení hodnoty odpovídá požadovanému plnění ze strany dodavatele.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.