CZ EN

Chystáme zákon, který značení lihu ještě zkvalitní

Metylová aféra se odrazí i na podobě lahví tvrdého alkoholu. Nové kolky, které teď začne tisknout Státní tiskárna cenin, budou mít pozměněnou podobu. Místo šedé barvy budou mít číselný kód červené barvy a před ním bude slovo NOVÉ. Podle l.náměstska ministra financí Ladislava Minčiče (ODS) se to ale dotkne jen alkoholu nad dvacet procent. I ministr Miroslav Kalousek říká, že pouhé zavedení nových kolků není samospasitelné.

* Bude to tedy mít aspoň nějaký pozitivní dopad?

O tom vůbec není pochyb. Přinejmenším to zvýší jistotu konzumenta, poté, co bude změkčen nynější zákaz prodeje tvrdého alkoholu. Nové značení destilátů nad dvacet procent se bude na první pohled odlišovat od toho dosavadního a pro spotřebitele to bude jasný signál, že jde o láhev, která byla do volného oběhu uvolněna z daňového skladu až po metylové aféře.

* To znamená, že lahve do 20 procent zůstanou značeny postaru?

Zatím nikdo nepoukazoval na to, že by lahve do dvaceti procent alkoholu měly být infikovány jedovatým alkoholem. Koneckonců se i dnes prodávají a není jediný signál, že by v nich bylo něco špatně. Tedy ten „měkčí tvrdý alkohol" bude i nadále značen tak, jak dneska je. Změny v tomto případě by vyvolaly chaos či nejistotu.

* Tudíž do budoucna budou dvě značení, staré šedé pro měkčí alkohol a nové, červené pro alkohol nad 20 procent?

Ano, ale to je stav nyní. Jak už totiž avizoval pan premiér i pan ministr financí, do budoucna se předpokládá - a teď to nemyslím jen v reakci na nynější aféru - že přibydou a zkvalitní se některé ochranné znaky na dnešních kontrolních páskách. Už několik měsíců totiž připravujeme nový zákon o povinném značení lihu.

* Stihne ale nyní Státní tiskárna cenin vytisknout dostatečné množství nových kolků?

Zvolili jsme takové řešení, které je z hlediska výroby poměrně rychlé a umožní tisknout tak, abychom tu poptávku ze strany výrobců a dovozců rychle uspokojili. Je jasné, že tiskárna bude v případě potřeby pracovat v mnohosměnném provozu.

* Vláda uložila ministrům, aby vymysleli plán, jak vrátit do oběhu i lahve, které jsou teď zapečetěny ve skladech. Už máte představu, jak je dostanete zpátky?

Zatím o tom velmi intenzivně přemýšlíme, variant je více, ale v tuto chvíli definitivní řešení nebylo ještě nalezeno.

* Neuvažujete, že byste snížili spotřební daň na alkohol?

Rozumím těm námětům, ale v souvislosti s metanolovou aférou ministerstvo financí rozhodně neuvažuje o snížení spotřební daně z lihu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.