CZ EN

Ondráčková: MF trvá na vrácení 176 milionů v kauze Krajská zdravotní, a.s.

Rozhovor s Veronikou Ondráčkovou, ředitelkou odboru Národní fond.
Zdroj: Lidové noviny | 29.6.2012 | Rubrika: Domov | Strana: 5 | Autor: Veronika Rodriguez

 


* LN Regionální rada ohlásila, že nebude chtít po nemocnicích 176 milionů, které mají vracet za předražené zakázky. Část chce prominout. Co si o tom myslíte?

Regionální rada nemůže v žádném případě prominout pokutu. Může částečně prominout jen tu částku, která má být vrácena kvůli chybě ve veřejné zakázce. Problém je v tom, že ministerstvo už část peněz prominulo. Částka 96 milionů je už konečná. Trváme tedy na vrácení celých 176 milionů.

* LN Ministerstvo financí už část prominulo? Proč a jakou část?

Postupovali jsme podle pravidel. Existuje tabulka, kterou má každá regionální rada k dispozici a podle které se promíjí. Regionální rada musí v první fázi požádat příjemce o vrácení celé částky, pak mu může něco prominout. Metodický pokyn Evropské komise přesně stanoví, kolik procent může za dané pochybení odpustit. Není to tak, že by se samovolně a nekontrolovatelně promíjely jakékoliv částky. Suma odpovídá požadavku v metodickém pokynu.

* LN Mluvčí rady tvrdí, že má s ministerstvem domluvenou další schůzku, na které se má jednat o další slevě...

Regionální rada už s námi jednala několikrát, my jsme jim vysvětlovali postup, jaký mohou uplatňovat. Pokud si to vykládají tak, že budou moci tuto částku ještě snížit, tak došlo z jejich strany k nepochopení. Schůzku máme příští týden, budeme je vyvádět z omylu.

* LN Co když se ale rada vzepře a vracení peněz nemocnicím prostě odpustí? Už dřív jste připustili, že konečné slovo má ona...

Pak bychom nemohli dělat nic jiného než odečíst peníze od platby od Evropské komise. Považujeme výdaje za nezpůsobilé a nemůžeme o ně Evropskou komisi požádat. Ministerstvo pro místní rozvoj by potom tyto prostředky nevyplatilo regionální radě na jiné projekty.

* LN Takže nemocnice zůstanou bez trestu a zaplatí to jiní žadatelé o evropské peníze?

Dopadne to také na kraj, regionální rady mají příjmy jen z krajů.

* LN Už se to někdy stalo?

Ne. Zatím jsme chtěli vrátit peníze jen jednou, a to u jihozápadu. O prominutí nemohla být ani řeč.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.