CZ EN

Kalousek: Nejít mezi demonstranty by bylo nezdvořilé

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 9.6.2012 | Rubrika: Domácí | Autor: -bel-

 


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to ve čtvrtek schytal před svým úřadem na demonstraci, kterou uspořádala platforma Stop vládě. Na saku mu ulpěla slina a dostal lehký pohlavek. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ tvrdí, že mezi protestující těžko mohl nepřijít, když jej k tomu vyzývali.

* Není něco pravdy na tom, co řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, tedy že incidenty provokujete svou agresivitou a destruktivní politikou?

 
Mě by opravdu zajímalo, co jsem ve čtvrtek udělal agresivního. Ti lidé volali, ať mezi ně přijdu, tak jsem mezi ně přišel. Oni se chovali tak, jak se chovali, tak jsem zase odešel. Když bych mezi ně nepřišel, tak by pan Zaorálek nepochybně řekl, že arogantně ignuruji ty, kteří se mnou chtějí mluvit. Takže v případě pana Zaorálka si nevyberete.


* Zjevně neměl na mysli tuto konkrétní situaci, ale vaše kroky v čele ministerstva financí.

 
Co skutečně myslel pan Zaorálek, já opravdu nevím. Myslím si, že to často neví ani pan Zaorálek.


* Také připomněl, že sám fackujete lidi na ulicích, přičemž to na něj působí dojmem, že si o ty facky rád koledujete.

 
Myslím, že je velký rozdíl, když vám někdo na ulici sprostě nadává a vyhrožuje oběšením a když k němu přijdete diskutovat, když vás k tomu dokonce vyzývají. Nicméně, pane redaktore, já jsem ochoten odpovídat na vaše otázky, ale prosím, abyste mě nenutil vážně se zabývat výroky pana místopředsedy Zaorálka.


* Přestože říkáte, že jste byl vyzýván k diskusi, nebylo lepší předejít konfliktu a mezi demonstranty nechodit, protože podobná shromáždění z podstaty věci dialog neumožňují?

 
Kdyby demonstrovali kdekoli jinde, tak bych tam samozřejmě nešel. Ale přišli před mé ministerstvo a chtěli mluvit s ministrem. Takže nejít tam by bylo minimálně nezdvořilé. Pokud vím, tak pan ministr školství Fiala také vyšel ven a převzal si dopis. Jenže tam zřejmě byli lidé ze školského a akademického prostředí. Před ministerstvem financí byli lidé poněkud jiného kalibru.


* Ve sněmovně jste prohlásil, že ČSSD v krajích krade. To jste zobecnil případ Davida Ratha, nebo máte nějaké nové důkazy?

 
Hovořil jsem o případu střední Čechy. Pokud vím, tak pan poslanec Rath není jediným sociálním demokratem, který je teď ve vazbě.


* Váš výrok zněl paušálně.

 
Dáváte-li upřesňující otázku, tak odpovídám takto.


* Takže nové důkazy nemáte?
 
Oznámil bych to orgánům činným v trestním řízení tak, jako jsme to třeba udělali v případě Krajské zdravotní v severních Čechách. Tam to orgány prověřují a jsem dalek toho, abych to nějak soudil. Prostě okolnosti, které jsme tam zjistili, byly natolik závažné, že jsme to orgánům činným v trestním řízení dali. Nicméně, jak to vyhodnotí, nevím. Znovu opakuji, já jsem to v té sněmovně přeci neřekl sám od sebe. Pan místopředseda Zaorálek, když komentoval rozpočtovou situaci, mě naprosto nesmyslně obvinil z věcí, za které neodpovídám. Moje odpověď byla: to snad nemyslíte vážně, od čeho to odvádíte pozornost? Vaši lidé kradou ani poledne nedrží a vy z toho chcete vinit ministra financí? Že je neuhlídal, ty sociální demokraty, kteří jsou ve vazbě?


* Ještě k jinému tématu. Česko vyhrálo arbitráž o necelé čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding ohledně tendrů pro Lesy ČR. Česku potenciálně hrozí dalších deset arbitráží s nároky do 20 miliard korun. Jak velké je riziko?
 
Riziko arbitráží existuje vždy. Nejenom pro stát, ale pro každou firmu. Myslím si ale, že o naší práci hovoří výsledky. Já jsem v roce 2007 udělal poměrně zásadní systémová a personální opatření v oblasti vedení arbitráží. Od té doby jsme jich vyhráli deset za sebou a na rok 2012 není nařízeno žádné stání. Je zjevné, že už neplatí, že Česká republika je snadnou kořistí a že každý velmi zvažuje, zda se s námi bude, nebo nebude soudit. Dřív to byl oblíbený sport.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.