CZ EN

Zdaňovat pozemky dle jejich ceny Ministerstvo financí neplánuje

Autor: Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího Ministerstva financí
Zdroj: Reflex | 7.6.2012 | Rubrika: Vy my | Strana: 5

 


Vážená redakce, v článku Daň, která žere bohatství se objevily dvě zásadní nepřesnosti, jež uvádíme na pravou míru.

Tématem článku je především daň z nemovitosti a autor komentuje její novou koncepci, kterou připravuje ministerstvo financí: „Ministr financí Miroslav Kalousek však plánuje, že v budoucnu se cena nemovitosti, podle níž se určuje daň, nebude určovat paušálně, ale na základě ceny a atraktivity lokality. Jinými slovy, čím víc se o hodnotu své nemovitosti budete starat, tím víc zaplatíte."

Nic takového ministr financí neplánuje. Změny se mají dotknout pouze části daně, a to ze stavebních pozemků. Rozhodně není v plánu zdaňovat pozemek dle jeho ceny. Záměrem ministerstva je umožnit obcím, aby si mohly dle kvality občanské vybavenosti a dopravní infrastruktury odstupňovat koefi cientem daně z nemovitosti zóny v rámci svého katastru. Považujeme za nesmyslné platit stejnou daň například z pozemku v centru obce s veškerou vybaveností a z pozemku na samotě, kde nevede asfaltová silnice a neexistuje veřejné osvětlení a jeho majitel nemůže využít místní vodovod či kanalizaci. Bez ohledu na to, že pozemek na samotě by mohl být mnohem dražší, třeba kvůli krásné přírodě a soukromí. Každopádně toto rozhodnutí bychom nechali na rozhodnutí zastupitelstva. Dále se v článku uvádí: „(Vláda) plánuje zvýšení daně z převodu nemovitosti ze tří na čtyři procenta z ceny. Paradoxní je, že stejný ministr financí ji v Topolánkově vládě měl zcela zrušit.“

K tomu je potřeba v rámci objektivity dodat, že se nemělo jednat o zrušení bez náhrady, jak z článku vyplývá. Záměrem bylo převést předmět zdanění pod zákon o daních z příjmů, tedy k faktickému zrušení zdanění převodu nemovitostí dojít nemělo.
 

Jakub Haas,
zástupce tiskového mluvčího Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.