CZ EN

Rozhovor s Ondřejem Jakobem o hospodaření územních samosprávních celků

Rozhovor s Ondřejem Jakobem, tiskovým mluvčím MF.
Zdroj: Brněnský deník | 31.5.2012 | Rubrika: Jihomoravské téma | Strana: 2 | Autor: (zur)

 


* Je pravda, že zadlužení obcí na jižní Moravě stoupá?

Za poslední čtyři roky roste v republice dluh hlavně obcím mezi dvěma tisíci až sto tisíci obyvateli. U největších a nejmenších obcí dluh naopak klesá. Za rok 2011 byla v minusu méně než polovina celkových 6 246 samosprávných obcí v České republice.


* Může ministerstvo financí kontrolovat hospodaření obcí?

Za základ lze považovat zákon o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí. Máme také k dispozici finanční a účetní výkazy obcí, které pravidelně dostáváme. I díky nim můžeme sledovat hospodářskou situaci obcí. Důležitá je i role ministerstva vnitra, které kontroluje výkon samostatné a přenesené působnosti obcí.


* Má ministerstvo nějakou možnost proti zadlužování zasáhnout? Jak této možnosti využívá?

V tomto ohledu je ministerstvo ze zákona značně omezené, protože rozhodnutí o přijetí úvěru nebo jiného cizího zdroje financování je ve výlučné kompetenci obcí.


* Může obec zbankrotovat? Co se pak stane?

Obec nemůže ze zákona vyhlásit bankrot, respektive projít insolvenčním řízením z důvodu úpadku. To proto, že se insolvenční zákon na obce nevztahuje. Řešení platební neschopnosti obcí je proto dlouhodobý proces, který často zcela ochromí fungování obce.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.