CZ EN

Jak je to se zdaněním nízkých příjmů

"100 000 mladých hledá marně práci"
Lidové noviny | Datum: 3.5.2012 | Rubrika: Titulní strana | Autor: Petr Švihel

Reakce MF

Musím se ohradit proti tvrzení Lidových novin, že stát začal „v rámci úsporných opatření zdaňovat i nízké příjmy“. V článku se zřejmě hovoří o příjmu na základě dohody o provedení práce, který je však zdaňován již dlouhou dobu srážkovou daní, a na tom stabilizační opatření nic nezměnila a nemění.

Je třeba připomenout, že od roku 2008, kdy byly výrazně zvýšeny slevy na dani, se spousta nízkopříjmových poplatníků dostala do situace, že neplatí vůbec žádnou daň z příjmů. V případě vyživovaného dítěte pak vlivem bonusu naopak poplatník peníze dostává.

Zdůrazňuji, že změna od roku 2012, kdy se z dohod o provedení práce nad 10 000 Kč platí zdravotní a sociální pojištění, se týká jen menšího počtu poplatníků. Většina má totiž „klasický“ úvazek či dohodu o pracovní činnosti, nemluvě o OSVČ. Je třeba říci, že i bezdětný zaměstnanec, který pobírá měsíčně méně než cca 10000 Kč, neplatí ani korunu na dani z příjmů. Pokud uplatňuje další odpočty či slevy na dani, třeba na studenta, daněprostá výše příjmů se dále zvyšuje. Co se týče dohod o provedení práce, v případě, že poplatník podepíše prohlášení k dani, situace je naprosto stejná.

Je třeba také uvést, že i když se zmírnily rozdíly mezi dohodou o provedení práce a dalšími typy pracovních vztahů, stále mají nízkopříjmoví poplatníci nižší efektivní odvodovou zátěž než třeba poplatníci s průměrným příjmem.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.