CZ EN

Rozhovor s ministrem financí o financování obrany

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Mladá fronta DNES | 23.4.2012 | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | Autor: (gag)

 


Šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) vidí hlavní problém v tom, že se plánovači ministerstva obrany ani za třináct let v NATO nenaučili hospodařit.


*Co vám na jejich postupu vadí?

Moje základní výhrada se týká neschopnosti definovat dlouhodobou koncepci rozvoje armády, a tím také poptávku země, jaká armáda ji má vlastně bránit a co vše má k tomu umět. Armáda se pak v této diskusi snaží hájit jen zájmy vlastní instituce, nikoliv zájmy obranné strategie země.


*Ale ekonomický model jste v armádě zaváděl v 90. letech vy jako náměstek ministra obrany.

Ano, ale několikrát ho od té doby změnili a vždy k horšímu. Nikdy se nedotáhl do podoby programového financování, jaké v americké armádě zavedl Robert McNamara. Ten definoval priority a náklady na konkrétní programy. Díky tomu může armáda pružně reagovat na rozpočtovou nouzi – a ta ještě přijde.


*Vysvětlete to konkrétněji.

Američané neškrtají ve všech obranných projektech, ale rovnou ruší ty nejméně potřebné. A na to, co zůstane, je peněz dost a dobře to funguje. Ale české ministerstvo a generalita si ponechávají vše, všem vezmou něco a nic není plně funkční.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.