CZ EN

Původní růst důchodů už žádná vláda nevrátí

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Hospodářské noviny | 13.4.2012 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 10


* HN: Kdo čekáte, že vám v příštích volbách dá hlas? Úspory vaší vlády seberou peníze úplně všem.

Nebudu mluvit za ODS, ale TOP 09 budou volit ti, kteří si uvědomují, že pravicovost neznamená fiskální populismus ani na příjmové, ani na výdajové straně. Vůbec mě netěší opatření, která navrhuji. Nikdo nenavrhuje rád nižší valorizaci důchodů a opatření, která snižují reálné příjmy pro všechny. A otevřeně říkám, že jde o taková opatření. Jen psychopata by těšilo přinášet špatné zprávy. Je to ale lepší varianta, než to populisticky zamlčovat, nedělat nic a vědět, že při takové politice budeme za tři až čtyři roky ztraceni a společnost bude vystavena větší frustraci.


* HN: Připouštíte, že jste voliče naštval?

Naštvete každého, komu zvýšíte daně. Netajil jsem se před volbami s tím, že chceme restrukturalizovat daňovou zátěž, přesunout od zdanění práce směrem ke zdanění spotřeby. Zvýšení DPH jsou naši voliči schopni chápat. Zvýšení daně z příjmu fyzických osob, byť o jedno procento, jde signálně proti tomu, co od nás naši voliči očekávali. A to se jim nelíbí. Ale věřím, že jsme schopni jim to vysvětlit. Politické strany i vlády zveřejnily svůj program v polovině roku 2010, kdy se ještě předpokládal hospodářský růst. Jsme ale v situaci, kdy máme důvod se domnívat, že mnoho dalších let ekonomika neporoste, a to, že bude stagnovat, je ještě relativně dobrá zpráva.


* HN: Znamená to, že opatření plánovaná na tři roky se prodlouží?

Ne. Tříletým přechodným obdobím respektujeme skutečnost, že nemáme patent na rozum a děláme opatření, která jsou nezbytná a nepoškodí konkurenceschopnost. Další vláda může v našich opatřeních pokračovat, nebo tento trend změnit. Odmítám, že děláme tupé škrty


* HN: Představili jste úspory, co bude následovat?

Připravujeme balíček impulzů, které mohou částečně pomoci nastartovat například export.


* HN: Co v tomto balíčku bude?

Teď na něm pracujeme, neřeknu, co v něm je. Zveřejníme ho do měsíce. Pracují na něm ministerstva průmyslu, pro místní rozvoj, dopravy a financí. To, co jsme schválili, opravdu nejsou prorůstová opatření. Pravděpodobně nám analytici spočtou, o kolik desetinek se sníží HDP, protože nepouštíme peníze do ekonomiky. Odhadujeme, že kdybychom tato opatření neudělali, tak by mohl být růst o 0,3 až 0,4 procenta vyšší. Ale bylo by to výlučně za peníze na dluh a v nákladech na úrokové míře státního dluhu bychom to zaplatili dvakrát tolik. To nedává smysl.


* HN: Pojďme se tedy podívat na konkrétní vládní opatření. Jak jste došli k tomu, že ušetříte necelých dvanáct miliard na rušení úřadů a duplicitních agend?

Je to podobná otázka, jako když se ptáte, proč jsme se rozhodli snížit během tří let ve státní správě dvacet procent peněz na mzdy. Protože deset je málo a třicet je moc. Tak se teď stanovilo dvanáct miliard. Pevně věřím, že ušetříme ještě víc. Míň to být nesmí. Pan premiér zvedl hozenou rukavici a začal mluvit o zrušení některých ministerstev. Ani si osobně nemyslím, že je to nejšťastnější myšlenka, ale třeba se mýlím. Musí se ale jednat o zrušení, o úsporu, ne o předělání cedulek a ušetření platu jednoho ministra.


* HN: Znamená to, že stát se vzdá některých svých funkcí, že nepůjde je o „tupé“ škrty?

Termín tupé škrty je termín pana premiéra a já nikdy nepochopím, proč se tehdy rozhodl tak plivnout na naši společnou práci. Protože škrty jsou nezbytné, nutné a vůbec nejsou tupé. Je to docela složité je provést. Jsou tu strukturální reformy, které vláda provádí a jejichž výsledky se projeví pozitivně až za čtyři či pět let. Když jste v okamžiku startu reforem v situaci, že ekonomika stagnuje, a chcete v krátkém čase v rozpočtu ušetřit, nezbývá vám nic jiného, než parametrická řezničina. Znamená to snižovat náklady, snižovat transfery, rušit úřady.


* HN: Konkrétní návrh však nemáte.

Na mé návrhy mi ale ministři jasně odpověděli, že to umí chytřeji a lépe. Ať to udělají, ale ať se ušetří stejné peníze. Je to jejich zodpovědnost.


* HN: Dalším opatřením je zvýšení DPH. Nebojíte se, že se lidé leknou zdražení a začnou méně nakupovat?

Teď řeknu něco, za co pravděpodobně dostanu strašně vynadáno, ale kdyby to zvýšení DPH nebylo zveřejněno, tak to spotřebitelé podle mě ani nemohou poznat. Protože jiné vlivy, které ovlivňují cenu, jsou mnohem větší. Také si nemyslím, že jakákoliv vláda bude DPH snižovat, i když to bude slibovat. Protože bude dobře vědět, že ani to snížení se v elasticitě neprojeví a že maximálně narostou marže obchodníkům, ale rozhodně se nezlevní pro spotřebitele.


* HN: Na tři roky jste zpomalili růst důchodů. Jenže co bude potom?

Jsem hluboce přesvědčen o tom, že se nebudeme moci vrátit k původnímu valorizačnímu schématu, kdy se důchody zvyšovaly o celou inflaci a jednu třetinu nárůstu reálných mezd. A jsem přesvědčen, že se k tomu už nevrátí žádná vláda.


* HN: A co tříletá solidární přirážka pro nejbohatší? Ta se také změní na trvalé opatření?

Kdyby příští vláda byla levicová, tak samozřejmě přijde několik sazeb daně. Systémově musím říct, že tohle mi vadí vůbec nejvíc. Je to proti filozofii zdaňování, ve kterou věřím. Přesto jsem to navrhl a hlásím se k tomu. Jsme-li ale v situaci, kdy důchodcům na tři roky klesnou reálné příjmy, tak vás prosíme, abyste z příjmů nad sto tisíc přispěli něco víc, než jste přispívali. Kdybych to převedl do zakázaného slova, což je druhá sazba daně, tak je to pro ně totéž, jako kdyby z těchto vyšší příjmů platili sazbu 32 procent. Věci veřejné souhlasily se vším, chtěly jen porodné


* HN: Daň se dotkne příjmů nad sto tisíc korun. Jak jste přišli na to, že bohatí lidé jsou právě od takového platu?

Všimněte si, že já nepoužívám slovo bohatý. Jsem alergický na slovo bohatí. Jinak to vychází z přesného výpočtu. Nad těmi stropy totiž dochází k daňové degresi, kdy přestanete platit sociální a zdravotní pojištění a platíte jen daň.


* HN: Opatření dopadnou citelně i na živnostníky. Máte odhad toho, o kolik klesne jejich počet?

Podle mě není žádný důvod, aby kvůli změně v paušálech klesl počet živnostníků. Tady říkám zcela otevřeně, že ODS se vůči této své voličské základně chová úplně stejně populisticky jako se chová ČSSD vůči své voličské základně, když nesmyslně prosazuje některé dávky. Živnostníci budou pořád platit méně než zaměstnanci, ale alespoň už to nebude tak skandální.


* HN: Některé živnostníky ale může poškodit...

Nikoho nemůže poškodit, platí-li nižší daň, než je vyměřeno. To je absurdní věta, kterou odmítám.


* HN: Živnostníci však přijdou o některé slevy na dani.

Nepřijdou. Pokud je budou chtít užívat, musí akorát účtovat.


* HN: Zhruba jedna pětina lidí je zaměstnaná na živnostenské listy. Nebojíte se, že tato opatření povedou ke zvýšení nezaměstnanosti?

Pokládám za nemožné, že tento krok by k tomu vedl. Pokud někdo, kdo teď neplatí žádné daně a ještě dostává vratky – a takoví jsou –, řekne, že se na to vykašle a bude radši nezaměstnaný, tak je to sice nepříjemnost, ale takový člověk pro mě není živnostník.


* HN: Proč jste v rámci úspor nezrušili stravenky?

Vždycky jsem to chtěl zrušit, ale myslím, že se jasně ukázalo, že většina ve sněmovně není pro, a to dokonce i za cenu porušení koaliční smlouvy. Mohu jenom spekulovat, zda je to proto, že jsou poslanci tolik zamilovaní do stravenek jako nástroje, nebo tolik zamilovaní do firem jako SodexhoPass, které z toho mají miliardový byznys. V každém případě ale pro zrušení zaměstnaneckých benefitů není většina, a to je jeden z důvodů, proč musí být zvýšena daň z příjmu.


* HN: Několik let se v Česku chystala reforma vysokého školství. Teď se všechno odhodí a během několika měsíců se zavede zápisné. Jak si to máme vysvětlit?

Zavedení školného bylo posunuto na rok 2015 proto, že vysokoškolský zákon vypadá tak, jak vypadá. V této podobě se prostě prosazovat nedá. Než prosazovat nekvalitní zboží, je lepší to vypracovat znovu, i kdyby to měla schvalovat až příští sněmovna. Teď je na přechodnou dobu lepší zápisné.


* HN: Na čí popud nebylo zrušeno porodné?

Za systémový nástroj pokládám podporu maminky, která se stará o své dítě. Odměnu za porod nepokládám za systémový nástroj a dávat ho do souvislosti s mírou porodnosti pokládám za naprostý nesmysl. Věci veřejné si to ale vybraly jako něco, co by rády chtěly ubojovat. Možná by byly zaskočeny, kdyby i pan premiér přiznal, že byl proti tomu. Cudně ale mlčel, aby Věcem veřejným nějaký ten výsledek nechal. Protože jinak dlužno říct, že bez protestů přistoupily na všechno. Tak nechť si vetknou do praporu porodné.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.