CZ EN

Novela RUD: Není pravda, že Plzni chceme něco brát

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Plzeňský deník | 19.3.2012 | Rubrika: Region | Strana: 7 | Autor: Dana Veselá

 


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se nedávno v médiích vyjádřil, že "současná rozpočtová situace nikoho neopravňuje ke zlodějinám." Šlo o výrok související s tím, že město zvažuje výstavbu mnoha milionového depa Plzeňských městských dopravních podniků spojenou se zprivatizováním veškeré údržby vozového parku podniku.


* Pane ministře, když jste zmínil zlodějiny, mluvil jste konkrétně o chystaném plzeňském depu, které by měla stavět plzeňská Škodovka?

Rozhodně jsem se tímto svým výrokem nevyjadřoval k obchodní nabídce Škodovky, tu jsem neměl v úmyslu označit zlodějinou. Na druhou stranu chci říci, že znám poměrně detailně ten nejpravděpodobnější průběh a ten nejpravděpodobnější vývoj rozpočtů v České republice, a to včetně rozpočtu města Plzně. A pokud by dnes zastupitelstvo chtělo uznat tak vysoký smluvní závazek (11,9 miliardy korun splácet po dobu příštích 29 let – pozn. redakce) a v podstatě z něj udělalo mandatorní (povinný) výdaj, pak je to z pohledu závazků, které přenechá všem budoucím politickým reprezentacím z mého pohledu mimořádně neodpovědné. A cítil jsem se oprávněn použít slovo zlodějina. Prostě nás nečekají skvělé rozpočtové časy. Budeme muset hledat úspory i tam, kde si to možná dnes neumíme představit. A říci dopředu, že nebudu hledat úspory v městské dopravě, protože se smluvně zavážu k takovým milionům každý rok, to si odpovědný zastupitel dovolit nemůže.


* Mluvíte o nutných úsporách. Plzeň dosud mohla spoléhat na zhruba tři miliardy korun, které dostávala od státu v rámci přerozdělování daní. Nyní se jedná o tom, o kolik se jí tato suma poníží. Je to váš návrh, můžete potvrdit, že aktuální je minus 300 milionů korun ročně?

Hledá se politická dohoda, můj pohled na to je stále stejný. Jestli je Plzeň čtvrtým největším městem republiky a Liberec pátým, pak nedokážu pochopit, a nikdy mi nikdo nevysvětlil, proč by na jednoho Plzeňana mělo vyjít dvakrát více peněz, než na jednoho Liberečana. Takový důvod neexistuje. Není pravda, že by chtěl Plzni někdo něco sebrat. Plzeň byla dodnes a je stále dodnes významným způsobem přefinancovávána na úkor všech ostatních statutárních měst.


* Můžete těch 300 milionů korun potvrdit?

Nemohu. Slyšel jsem v poslední době desítky různých návrhů. Uvědomuji si, že to musí skončit politickým kompromisem, ale rád bych Plzeňany ubezpečil, že není pravda, že chce Plzni někdo něco sebrat. Do dnešního dne Plzeň mnoho let ubírala těm ostatním městům.


* Co tedy konkrétně Plzni doporučujete? Na tyto peníze byla zvyklá, má na ně nastaven svůj rozpočet.

Všichni jsme byli zvyklí na nějaké peníze – stát, rodiny i obce – a všichni si budeme muset zvykat na úplně jiné. A to není problém České republiky, ale je to problém celé Evropy. Prostě stojíme na prahu poněkud jiné éry a musíme rychle zapomenout na staré zvyky. Co má dělat konkrétně? Minimálně to, co teď dělá český parlament. Za každou cenu se vyhýbat novým mandatorním závazkům. Adepo je obrovským mandatorním závazkem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.