CZ EN

Hlavním problémem čerpání prostředků z fondů EU není systém auditů MF

Vláda chce přesunout peníze z EU na dopravu
E15 | Datum: 9.3.2012 | Rubrika: Události | Strana: 02 | Autor: Pavel Otto

„V souvislosti s dotacemi se Nečas opřel do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Podle něj vidí Evropská komise a stejně tak Evropský účetní dvůr nejslabší místo českého čerpání fondů v systému auditů řízených právě Kalouskovým ministerstvem. Podle premiéra musí existovat detailní plán českého postupu při čerpání evropských peněz.“

Reakce MF

Ministerstvo financí vyvrací účelově zkreslenou interpretaci, že hlavním problémem čerpání prostředků z fondů Evropské unie je systém auditů Ministerstva financí. Za problémy konkrétního operačního programu je totiž vždy primárně zodpovědný jeho řídící orgán, např. Regionální rada.

Auditní systém ČR, který předložilo Ministerstvo financí, v minulosti odsouhlasila Evropská komise v rámci svého schvalování operačních programů. Stejně tak schválila popisy řídících a kontrolních systémů a všechny auditní strategie.

Evropská komise nemá největší výhrady vůči práci Ministerstva financí, ale hlavní nedostatky spatřuje v nastavení vztahů a procesů na úrovni konkrétních operačních programů, včetně kontrol prováděných v kompetenci řídících orgánů. Komise proto požaduje, aby došlo k větší centralizaci na úrovni Ministerstva financí. Jinými slovy Evropská komise věří Ministerstvu financí a naopak nevěří systému na úrovni operačních programů.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.