CZ EN

Ministr Kalousek spotřební daň z pohonných hmot nezvýšil

"Náš drahý ráj"
Reflex | Datum: 8.3.2012 | Rubrika: Téma | Strana: 30 | Autor: Petr Holec

"U některých cenových zločinů samozřejmě známe pachatele. Jako obvykle jím není nikdo jiný než politici. Když například bereme u benzínky do ruky tankovací pistoli, měli bychom ji místo do nádrže namířit na ministra financí a bojovníka proti daním Miroslava Kalouska: víc než polovinu z ceny paliva totiž posíláme právě jemu kvůli DPH a zlodějské spotřební dani, již zvýšil. Žádné překvapení, že nás stále víc posílá tyto daně radši rakouskému či polskému ministru financí. Ti nám naši automobilovou závislost dopřávají levněji."

Reakce MF:

Zvýšení spotřební daně z pohonných hmot, které bylo součástí souboru opatření na snížení deficitu veřejných rozpočtů pro rok 2010, navrhnul a prosadil ministr financí Eduard Janota, nikoli Miroslav Kalousek. Dále je třeba uvést, že poměr zdanění pohonných hmot k jeho konečné ceně u nás se pohybuje pod průměrem Evropské unie. Poměr zdanění benzínu Super 95 dosahuje v České republice 53 %, což je pod průměrem Evropské unie o 5 p.b., zatímco zdanění motorové nafty se pohybuje na úrovni 48 %, což je o 1 p.b. méně, než činí průměr Evropské unie. Navíc, při srovnání cen bez daně u našich sousedních zemí zjišťujeme, že příčinou rozdílu cen není „vysoké“ zdanění, ale spíše nedaňové faktory.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.