CZ EN

Ministerstvo financí hazard zdanilo

Autor: Michal Žurovec, odd. Komunikace MF
Mladá fronta DNES | 2.3.2012 | Rubrika: Brno | Strana: 4

 


V článku „Brno chce vyhnat z ulic herny. Hledá způsob, jak na to“ (MF DNES, 23. února) se objevilo několik zásadních nepřesností.
Tvrzení, že odvody z provozu videoloterijních terminálů (VLT) inkasuje „také ministerstvo“, zatímco odvody z výherních hracích přístrojů (VHP) „jdou do obecní pokladny“, není a nebylo pravdivé. Speciální odvod 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami, jsou povinni platit jak provozovatelé VLT, tak provozovatelé VHP, přičemž v obou dvou případech jsou čtyři pětiny z tohoto odvodu příjmem obecních rozpočtů a zbytek příjmem státu.
Za připomenutí stojí také skutečnost, že to bylo právě ministerstvo financí, které tuto variantu rozdělení prostředků z hazardu, která je vstřícná především k rozpočtům jednotlivých obcí, prosazovalo a i přes prvotní nesouhlas poslanců dokázalo prosadit. Ministr financí Miroslav Kalousek je prvním ministrem financí v naší polistopadové historii, který podrobil hazard řádnému zdanění, a to v rámci zákona o jednom inkasním místě.
Musíme se rovněž ohradit proti uvedené interpretaci, že ministerstvo financí nerespektuje obecní vyhlášky, které omezují umístění těchto zařízení.
Ministr financí naopak prosadil výsadní právo územních samospráv rozhodovat o způsobu regulace či úplném zákazu těchto her na svém území. Platná novela loterijního zákona předložená naším ministerstvem totiž umožnila, aby se na veškerá povolení k provozu hracích automatů, vydaná na základě žádosti doručených po 1. lednu 2012, obecně závazné vyhlášky aplikovaly zcela bez omezení.
Tato novela stanovila i lhůtu platnosti povolení vydaných do konce roku 2011 - v případě, že tato povolení jsou současně v kolizi s obecně závaznými vyhláškami, dojde ke zkrácení doby platnosti všech takovýchto povolení do 31. prosince 2014 (tříletá ochranná lhůta). Důvodem přechodných ustanovení je ochrana práv nabytých v rozhodnutí, ochrana investic a dalších ústavně vymezených principů právě tam, kde je rozpor pravomocného rozhodnutí s obecně závaznými vyhláškami měst a obcí. Nejedná se přitom o ojedinělý případ, v sousedním Rakousku je tato doba čtyřletá.

Michal Žurovec,
odd. Komunikace MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.