CZ EN

Ministerstvo financí za zájmy hazardu rozhodně nebojuje

"Jak nachytat nejlepšího ministra financí"
Hospodářské noviny | Datum: 29.2.2012 | Strana 24

Reakce MF

Musím se důrazně ohradit proti tomuto článku, zvláště proti tvrzení, že „Ministerstvo financí bojuje za zájmy hazardu“. Nezpochybnitelná fakta toto tvrzení zcela popírají.
Je třeba připomenout, že Miroslav Kalousek se stal prvním ministrem financí, kterému se podařilo prosadit řádné zdanění hazardu a speciální odvod, který se stane příjmem státního a obecních rozpočtů. Ministerstvo dlouhodobě poukazovalo na neprůhlednost systému, kdy si loterijní společnosti samy rozhodovaly o příjemcích svých odvodů.
Miroslav Kalousek je také prvním ministrem financí, který předložil zákon umožňující obcím regulovat videoloterní terminály. Bez souhlasu konkrétní obce již nelze povolit nové herní zařízení. U těch stávajících byla zkrácena doba povolení na 3 roky. Obce též mohou nově regulovat elektromechanické rulety a kostky, vícemístná technická herní zařízení či kasinové hry.
Již nyní po dvou měsících od účinnosti novel zákonů poklesl počet terminálů téměř o 6 tisíc. Uveďme dále, že ministerstvo financí rozhodně „neukázalo dlouhý nos“ obcím, jak se mylně v článku uvádí, a od října 2011 zamítlo cca 18 tisíc žádostí o povolení od loterijních společností.
Co se týče povolování videoterminálů v předchozích letech, je třeba zdůraznit, že problém vznikl již za sociálnědemokratického ministra financí Bohuslava Sobotky. Ministerstvo financí zkoušelo mnoho způsobů, jak vyjít obcím vstříc, vždy však naráželo na potenciální riziko žalob provozovatelů herních zařízení. Až výroky Ústavního soudu přinesly průlom, který ministerstvo financí uvítalo a plně respektovalo.
Článek obsahuje spoustu dalších nepřesností, např. řízení před Ústavním soudem bylo v gesci ministerstva vnitra, nikoli financí, a v případě Františkových Lázní byla základem sporu možná diskriminace spočívající ve stanovení provozování obecně závaznou vyhláškou pouze na jednom konkrétním místě. V článku se zcela mylně píše, že se proti praxi ministerstva financí postavilo ministerstvo vnitra. To naopak samo zrušilo vyhlášku města Chrastava, které potom u Ústavního soudu napadlo toto rozhodnutí.
Dále poznamenejme, že podle studie Ústavu zdravotnických informací bylo v roce 2010 ambulantně léčeno 1456 pacientů s diagnózou patologického hráčství. Dalších 536 pacientů bylo hospitalizováno. Není proto známo, o jaké údaje se opírá údaj o „půl milionu závislých či problémových hráčů“.
Negativní dopady hazardu jsou dostatečně známy, ministerstvo financí proto zpřísňuje jeho kontrolu a dohled. V roce 2011 byla provedena historicky první celorepubliková kontrola kasin. Vzniklo 166 míst kontrolorů plně specializovaných na oblast hazardu. Díky tomu se počet zahájených správních řízení vůči loterijním společnostem meziročně více než ztrojnásobil. V tomto úsilí budeme dále pokračovat.

Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.